Loaded witte bonen dip
Loaded witte bonen dip. Jullie kennen het vermoedelijk al, de loaded hummus. Een bordje hummus met verschillende lekkere toppings erop. Brood erin dippen en hmmmm! Zo maakte ik deze loaded hummus met pistaches en granaatappel al eens. Super lekker!
Toen ik eens een witte bonendip wilde maken, bedacht ik me hoe lekker dat zou zijn als we er meteen een ‘loaded’ variant van zouden maken. Ik besloot voor een variant met groene pesto en aubergine te gaan. Resultaat? Een heerlijke loaded witte bonen dip die ideaal is om als aperitiefhapje op tafel te zetten.
Kerstmis
Ik maakte dit gerecht als onderdeel van mijn Kerstmenu 2024. Als eerste hapje, zodat je meteen iets hebt om op tafel te zetten en je gasten al een eerste proever geeft. Een toppertje om mee te klinken op de feestdagen. Wat brood erbij en het feest kan beginnen!
Wat heb je nodig?
- Witte bonen: uit blik
- Lookpoeder: Je kan ook verse look gebruiken, maar dat is wat agressiever voor de maag en zeker als onderdeel van een kerstmenu is lookpoeder (of lookolie) een aangenamere variant om mee te werken.
- Citroen
- Olijfolie
- Groene pesto
- Rode pepervlokken: optioneel
- Aubergine: eentje die gemiddeld van grootte is
- Italiaanse kruiden
- Pijnboompitten
Wat moet je doen?
Het is een super gemakkelijk gerechtje. Je snijdt de aubergine in blokjes en bakt deze aan in goed veel olijfolie. Kruiden doe je met de Italiaanse kruiden en peper en zout. Wanneer de aubergine gaar is, haal je het van het vuur zodat het wat kan afkoelen. Rooster ondertussen de pijnboompitten.
Doe dan de witte bonen, lookpoeder, citroensap, olijfolie en peper en zout in de blender en mix een minuutje of totdat je een gladde dip krijgt. Lepel de dip in een diep bord.
Lepel daarover wat groene pesto en draai deze een klein beetje in de dip. Schep daarover de aubergineblokjes en strooi er vervolgens de pijnboompitjes overheen.
Je mag nog afwerken met rode pepervlokken en een beetje extra peper. Brood erbij en smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Look: Je kan verse look gebruiken ipv lookpoeder in de dip, maar rauwe look is wat agressiever en veel mensen vinden dit niet altijd aangenaam of vinden het wat te belastend voor de maag. Ik raad dus aan om lookpoeder te gebruiken, maar je kan ook voor lookolie gaan. Gebruik dit dan ipv olijfolie en laat het lookpoeder weg. Lookpoeder smaakt wel wat sterker door dan lookolie. De keuze is dus aan jou, afhankelijk van je smaak.
- Witte bonen: Je moet witte bonen uit blik of pot gebruiken, geen droge bonen nemen.
- Groene pesto: Voor dit gerecht zou ik zeker groene pesto gebruiken. In veel gerechten kan je groene pesto vervangen door rode, maar bij dit gerecht vind ik dat de dip en aubergines beter tot hun recht komen door groene pesto te gebruiken.
- Hoe serveren: Serveer deze dip met brood of crackers naar keuze. Je kan het meteen serveren of eerst koud laten worden in de koelkast. Beide zijn lekker!
- Op voorhand maken: Je kan het gerecht volledig op voorhand maken en samenstellen. Houd enkel de pijnboompitten apart om deze krokant te houden en laat het gerecht een halfuur op temperatuur komen voordat je het op tafel zet.
- Bewaren: Restjes zijn mega lekker tot 2 dagen erna. Eet het tussen een broodje, met een stukje vlees en naanbrood erbij of eet het als snelle snack met crackers. Heerlijk!
Helemaal fan van dit soort gerechtjes? Check dan zeker volgende lekkernijen.
- Loaded hummus
- Hummus met gehakt en champignons
- Bloemkoolballetjes met witte bonencrème
- Tapenade van snijbonen
- Tomaat-mozzarella dip
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Loaded witte bonen dip
Equipment
- 1 Foodprocessor of blender
Ingrediënten
Voor de witte bonen dip
- 540 g witte bonen uit blik/pot = uitgelekt gewicht
- 2 el olijfolie
- 1 tl lookpoeder
- sap 1/2 citroen
- peper, zout
Voor de toppings
- 1/2 aubergine in blokjes
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 2 el groene pesto
- 40 g pijnboompitten geroosterd
- rode pepervlokken optioneel, maar aan te raden
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de witte bonendip in de foodprocessor en mix een minuutje of totdat de dip glad is.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak er de aubergineblokjes in. Kruid met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Roerbak tot de aubergine zacht en gaar is. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
- Lepel de witte bonen dip in een diep bord en verdeel daarover de pesto in kleine hoopjes. Smeer deze zachtjes uit over de dip in een leuk patroon. Je kan het er bvb wat indraaien met een vork of mes.
- Leg daarop de aubergine en werk af met de pijnboompitten en rode pepervlokken (en eventueel wat extra peper). Serveer met brood of crackers naar keuze. Laat het smaken!