Aperitief

Aperitief: Aubergineballetjes met yoghurtdip

Zo af en toe (of vaker dan we zelf willen toegeven) heffen we het glas. Dit doen we om verschillende redenen. Om een jarige te vieren, om het weekend in te zetten, op een feestdag of gewoon zomaar. Het liefst van al doen we dat met een lekker hapje erbij. Ja, een zak chips opentrekken is gemakkelijk én lekker, maar soms heeft het aperitief-moment dat tikkeltje meer nodig. Met deze aubergineballetjes kan je met iets verrassend uitpakken. Het is vegetarisch en het lijkt een beetje op een bitterbal, maar dan veel gezonder. Allemaal voordelen. Ze zijn op in een mum van tijd!

Benodigdheden:

Voor de balletjes:

1 aubergine

1 sjalot

2 teentjes look

90 g paneermeel

3 el geraspte parmezaan

2 el verse peterselie

1 el oregano

snuf zout

1 el gemalen lijnzaad

3 el warm water

Voor de dip: 

1 potje Griekse yoghurt

1 stengel lente-ui, fijne schijfjes

1 el verse peterselie, versnipperd

5 tal stengels verse bieslook, versnipperd

peper, zout

scheutje olijfolie

1 tl vloeibare honing

Bereiding:

Snijd de sjalot en de look fijn. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Stoof de sjalot aan in een flinke scheut olijfolie en voeg de aubergine en look toe wanneer de ui glazig is. Kruid stevig met peper en zout. Laat de aubergine 15 minuten meebakken. Mix tot een gladde puree.

Meng het lijnzaad met de drie eetlepels warm water en laat enkele minuten staan (je kan ook een ei ipv het lijnzaad en water nemen). Meng het paneermeel, de kruiden en de parmezaan. Voeg de auberginepuree toe en meng tot een geheel. Voeg het lijnzaadmengsel (of het ei) toe en meng. Vorm balletjes en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.

TIP: Je kan de balletjes eventueel nog in paneermeel rollen als je een krokant korstje wilt, maar ze zijn zeker even lekker gewoon zo!

Bak de balletjes op 180°C 15 minuten aan de ene kant en 15 minuten aan de andere kant.

Maak vervolgens de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen.

Zet het potje met de dressing in het midden van een bord en dresseer er de balletjes langs. Serveer warm.

Enjoy!

Laurence

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *