Biscotti met amandel en veenbes
Met deze biscotti met amandel en veenbes zijn we alweer aan de allerlaatste gang van mijn kerstmenu aangekomen: Het toetje bij de koffie. Voor mij persoonlijk een even belangrijke gang als alle andere en iets waar ik elk jaar opnieuw moeite insteek. Als ik fancy ga uiteten en ik krijg niks speciaals bij de koffie, dan zie je me daar nooit meer terug, haha!
Dit jaar ben ik gegaan voor biscotti met amandel en veenbes. Klassieke smaken die geweldig goed met elkaar combineren en super lekker zijn. Biscotti? Love it! Amandel? Love it! Veenbes? Love it! Alle drie samen? Heaven!
Wat heb je nodig?
- Patisseriebloem
- Boter: hiermee bedoel ik roomboter of melkerijboter
- Suiker
- Eieren
- Vanille extract
- Amandel extract: zeker niet weglaten voor de totale smaakervaring
- Bakpoeder
- Amandelen
- Gedroogde veenbessen
- Rietsuiker: voor de afwerking, is optioneel maar wel leuk
Wat moet je doen?
Biscotti is gemakkelijker om te maken dan het lijkt. Ik heb het idee dat veel mensen er wat voor terug deinzen om zelf biscotti te maken, maar ik kan jullie vertellen dat het echt goed meevalt en zelfs heel leuk is om te maken.
Zorg ervoor dat je boter koud is en snijd hem in blokjes. Doe in de keukenmachine, samen met de suiker en klop tot een romig geheel. Voeg de eieren, vanille extract en amandel extract toe en meng goed.
Dan mag je de bloem, het bakpoeder en een snufje zout erbij doen en nog eens mengen tot één geheel. Als laatste gaan er de grof gehakte amandelen en gedroogde veenbessen bij en als je hierna nog een keertje goed mengt, is je deeg klaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem er de bakplaat bij en leg er een vel bakpapier op. Leg het deeg erop en vorm tot een lange rechthoek. Zo breed als je je biscotti wilt, zo breed maak je hem. Druk lichtjes plat zodat het ongeveer een gelijke lange rechthoek is.
Bestrooi met rietsuiker en bak 20 minuten. Je mag het nadien uit de oven halen, maar laat het nog op de bakplaat liggen. Laat op die manier een half uurtje rusten. Laat de oven op 180°C staan.
Snijd het dan in schijfjes van ongeveer 2,5 cm dik en leg ze plat op de bakplaat. Dus met de zijkanten naar boven. Bak 15 minuten. Laat afkoelen en je biscotti zijn klaar.
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Basis recept: In principe, als je de amandelen en veenbessen weg laat, heb je het basisrecept voor biscotti. Hier kan je dus wat mee spelen. Voeg bvb eens chocoladedruppels toe of witte chocolade en sinaasappelzeste, andere noten,.. Je kan je creativiteit de vrije loop laten.
- Bewaren: Deze koekjes bewaren echt super goed. Ze blijven een tweetal weken goed in een afgesloten doos.
- Cadeautje: Ze zijn hierdoor ook tof om cadeau te doen. Doe ze in een zakje met mooie strik en je hebt een lekker geschenkje voor bijvoorbeeld de gastheer of gastvrouw waarbij je gaat eten.
Helemaal fan van deze koekjes? Dan ga je deze zeker en vast ook lekker vinden.
- Chocolate chip cookies
- Amandelkoekjes
- Pistache ricotta koekjes
- Biscotti met chocolade en sinaasappel
- Kerstkoekjes
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Biscotti met amandel en veenbes
Equipment
- Keukenmachine kan ook zonder, maar werkt gemakkelijker
Ingrediënten
- 60 g boter koud, in blokjes
- 150 g suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl amandel extract
- 240 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 100 g amandelen grof gehakt
- 80 g gedroogde veenbessen
- rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en haal de bakplaat meteen uit de oven.
- Doe de boter en suiker in de keukenmachine en klop romig.
- Voeg de eieren, vanille extract en amandel extract toe en meng goed.
- Dan mag de bloem en bakpoeder en snufje zout erbij. Meng tot één stevig deeg.
- Voeg de amandelen en veenbessen toe en meng nog een laatste keer. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg het deeg erop.
- Vorm het deeg met je handen tot een lange, smalle rechthoek en druk wat plat zodat hij overal even dik is. Bestrooi met rietsuiker en bak 20 minuten.
- Laat een half uur afkoelen en laat de oven op 180°C staan.
- Snijd na dat half uur de rechthoek in schijven van ongeveer 2,5 cm dik. Leg ze met hun zijkant naar boven en bak 15 minuten.
- Laat afkoelen en eet op of bewaar tot 2 weken in een afgesloten doos. Enjoy!