Eenpanspatatjes met spek en ei
Deze eenpanspatatjes met spek en ei zijn ideale weekendontbijt. Een rustige zondagochtend waarbij iedereen op het gemakje wakker wordt en dan deze op tafel toveren. Dat is genieten! Ze zijn ook het ideale ontbijt voor wanneer je de avond voordien iets té hard gefeest hebt. Katervoer: CHECK!
Waarom zijn deze eenpanspatatjes met spek en ei zo geweldig?
Wel, laat me je dat vertellen. Het volledige gerecht wordt in één pan gemaakt. Wat betekent dat je niets anders moet vuil maken, yay! Bovendien staat het hele gerecht in zo’n 20 minuten op tafel en heb je er niet veel ingrediënten voor nodig. Je hebt er waarschijnlijk alles al voor in huis. Alleszins, het is zo één van die snelle en simpele gerechtjes die altijd zullen smaken.
Wat heb je nodig?
- Spekblokjes: of ontbijtspek in stukjes gesneden
- Aardappelen: vastkokende, zeker geen zachtkokende gebruiken
- Sjalot: of een andere ui die je in huis hebt
- Verse basilicum
- Eieren
- Geraspte emmentaler: of een andere geraspte kaas naar keuze zoals Gruyère.
Wat moet je doen?
Start met het schillen van de aardappelen. Snijd de aardappelen vervolgens in blokjes en zet aan de kant. Versnipper de sjalot en basilicum.
Bak de spekblokjes aan in een grote pan met hoge randen. Wanneer deze gaar zijn, haal je ze uit de pan en voeg je een klontje boter toe. Bak er de sjalot in glazig en voeg dan de aardappelen toe. Kruid stevig met peper en zout.
De aardappelblokjes mag je een paar minuutjes goed aanbakken zodat ze een korstje krijgen en vervolgens giet je er water bij. Deksel op de pan en dan een tiental minuten laten garen, totdat het water weg gekookt is en de patatjes gaar zijn. Je kan altijd extra water toevoegen als je patatjes niet gaar zouden zijn.
Voeg de basilicum en de spekblokjes toe en meng.
Maak 2 tot 4 gaatjes in de aardappelen. De hoeveelheid hangt af van hoeveel eieren je wilt eten. Breek de eieren in de gaatjes, kruid ze met peper en zout en strooi de kaas over het volledige gerecht. Zet het vuur lager en de deksel op de pan. Laat garen totdat het eiwit gestold is en het eigeel nog loperig is.
Haal van het vuur en eet meteen op. Eventueel met extra brood.
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Gebruik zeker vastkokende aardappelen. Als je zachtkokende gebruikt, ga je meer een puree krijgen en krijg je de patatjes niet krokant.
- Voeg eventueel spinazie toe aan het gerecht. Dit doe je nadat je patatjes gaar zijn en het water weg gekookt is. Kruid dan eventueel bij met peper en zout.
- Dit gerecht is lekker zo, maar nog beter met brood.
- Werk het gerecht eventueel af met lekker veel peterselie.
- Kruiden: De patatjes worden gekruid met peper en zout, maar voeg gerust kruiden zoals paprikapoeder, chilipoeder, basilicum, oregano, komijn,… toe!
- Dit gerechtje eet je best meteen op. Doordat je je eigeel loperig wilt, is het niet handig om het op voorhand klaar te maken. Je kan bijvoorbeeld wel de mengeling zonder eieren al volledig klaar maken en dan terug opwarmen en de eieren en kaas toevoegen.
Neem je graag een kijkje bij gelijkaardige recepten? Check dan zeker deze toppertjes eens.
- Geplette aardappelen met avocadodressing
- Cheesy aardappel wedges
- Aardappelsalade met harissa en citroen
- Aardappelsalade met pesto
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Eenpanspatatjes met spek en ei
Equipment
- 1 grote pan met hoge randen en deksel
Ingrediënten
- 150 g spekblokjes of hoeveelheid naar keuze
- 1 sjalot versnipperd
- 500 g vastkokende aardappelen geschild, in kleine blokjes
- 80 ml water
- 8 blaadjes basilicum versnipperd
- 2-4 eieren
- 60 g geraspte emmentaler
- peper, zout
- boter
Instructies
- Bak de spekblokjes aan in een grote pan met hoge randen. Haal ze uit de pan als ze gaar zijn.
- Doe een klontje boter in de pan en bak er de sjalot in glazig.
- Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en bak enkele minuten aan. Kruid met peper en zout. Wanneer de aardappelen een goudbruin korstje beginnen te krijgen, giet dan het water in de pan en zet de deksel erop. Laat 10 minuten stomen of totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Voeg extra water toe indien nodig.
- Als de aardappelen gaar zijn, voeg dan de spekblokjes terug toe, samen met de basilicum. Meng en maak 2 tot 4 gaatjes in de mengeling, afhankelijk van hoeveel eieren je wilt.
- Breek een ei in elk gaatje en kruid ze met peper en zout. Strooi de kaas over het gerecht en zet de deksel op de pan. Zet het vuur wat lager en laat garen totdat het eiwit gestold is, maar het eigeel nog loperig.
- Kruid eventueel af met extra peper. Serveer zo of met brood en laat het smaken!
13 Comments
Martien
Superlekker! Wij aten het als avondeten (met veel spinazie erbij & zonder brood) & mijn dochter van 2,5 heeft een nieuw lievelingsgerecht denk ik. Dank je wel!
As Cooked By Ginger
Hoe geweldig is dat! Altijd zo fijn als de kleintjes vrolijk mee eten!
Ellen
Heerlijk! Het heeft iedereen heel erg gesmaakt. Toppertje en zo eenvoudig te maken.
As Cooked By Ginger
Heel fijn om te horen! Echt comfortfood dit gerechtje!
Sara
Heel lekker en gemakkelijk te maken. Ik had nog wat champignons liggen en voegde deze er aan toe, heerlijk!
As Cooked By Ginger
Heel goed idee om er champignons bij te doen!
Nathalie America
Super lekker!
Kalteen Dekort
Super lekkerrr!!!
As Cooked By Ginger
Dankjewel!
Pingback:
Kelly
Super lekker en heel gemakkelijk te maken 🙂
As Cooked By Ginger
Oh mercikes! 🙂
Pingback: