Ovenschotel met zoete aardappel en pecannoten
Hmm, deze ovenschotel met zoete aardappel en pecannoten is zo heerlijk! Ik maakte het recept ter ere van Thanksgiving. Een feestdag die hier in Amerika altijd uitgebreid gevierd wordt, met veel lekker eten. Dit recept is gebaseerd op een populaire side dish die bij deze feestdag veel gemaakt wordt. Sweet potato casserole with marshmallows. Say what?
Klopt! Het is een bijgerecht als onderdeel van het Thanksgiving menu. Zoete aardappelpuree met bruine suiker met daarbovenop marshmallows. Dit gaat kort de oven in zodat de marshmallows kunnen smelten en een krokant goudbruin korstje krijgen. Ik heb het eens gemaakt. Het is wel lekker, maar ik vind het persoonlijk veel te zoet. Daarom heb ik er een Ginger-twist aan gegeven en heb ik van deze populaire casserole een heerlijke en hartige ovenschotel gemaakt.
Benodigdheden, voor 8 personen als onderdeel van een buffet:
Voor de puree:
5 zoete aardappelen
30 g boter, gesmolten
60 ml volle room
1 ei
1 tl paprikapoeder, 1/4 tl chilipoeder
peper, zout
Voor de topping:
150 g speklapjes
100 g pecannoten
1 tl bruine suiker
30 g boter, gesmolten
1 el versnipperde salie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en kook gaar in 10-15 minuten. Giet af en doe de warme blokjes terug in de pot. Voeg gesmolten boter, room en ei toe en plet tot een puree. Kruid met paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout en meng nog eens. Doe het geheel in een ovenschotel.
Bak het spek krokant, laat afkoelen en snijd in stukjes. Hak de pecannoten grof. Meng het spek en de pecannoten en voeg er de bruine suiker, boter en salie aan toe. Meng goed en verdeel over de zoete aardappelpuree.
Bak 25 minuten en serveer meteen.
Tips:
- Voorbereiding: Je kan de schotel volledig op voorhand klaarmaken en wanneer het tijd is om te eten, opwarmen in de microgolfoven of afgedekt in de oven.
- Bewaren: De schotel blijft 1-2 dagen goed in de koelkast. Maak hem maximaal de avond voordien.
- Je kan de pecannoten vervangen door walnoten maar zelf verkies ik pecannoten voor dit gerecht.
- Je kan dit gerecht gemakkelijk vegetarisch maken door het spek weg te laten en veganistisch door met plantaardige room en boter te werken.
Smakelijk!
Laurence
Ben je een sweet potato lover? Check dan zeker eens deze schelvis met zoete aardappel & wortelpuree of deze yummy wrap met zoete aardappel en aubergine. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Ovenschotel met zoete aardappel en pecannoten
Equipment
- Ovenschotel
Ingrediënten
Voor de puree
- 5 zoete aardappelen geschild, in blokjes
- 30 g boter gesmolten
- 60 ml volle room
- 1 ei
- 1 tl paprikapoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- peper, zout
Voor de topping
- 150 g speklapjes
- 100 g pecannoten
- 30 g boter gesmolten
- 1 tl bruine suiker
- 1 el salie versnipperd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kook de zoete aardappel gaar in 10-15 minuten.
- Bak het spek krokant, laat afkoelen en snijd in stukjes.
- Giet de zoete aardappel af en doe de warme blokjes terug in de pot. Giet er de boter en room bij en voeg het ei toe. Plet tot een puree. Kruid met paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout. Meng en doe de puree in een ovenschotel.
- Hak de pecannoten grof en meng met het spek. Giet er de boter bij en voeg de bruine suiker en salie toe. Meng en verdeel over de zoete aardappelpuree.
- Bak 25 minuten en serveer.
6 Comments
Pingback:
Daphne
Mega lekker!
As Cooked By Ginger
Doet me veel plezier! 🙂
Eline Scheelen
Zeer lekker! Met wat extra spekjes en noten kan het ook als hoofdgerecht gegeten worden 😊
As Cooked By Ginger
Daar heb je helemaal gelijk in! 🙂
Pingback: