
Hartige zoete aardappelwafel
Wafels. Geef ze me gerust in alle geuren en kleuren en ik verorber ze allemaal. Als ik op restaurant zit en iemand zegt ‘dit gerecht is een wafeltje van…’ dan moeten ze al niet meer verder babbelen om een tevreden klant te hebben. Om het dan even serieus met de haren te trekken. Een wafel is gewoon zo, ja, lekker. Ik heb nog niet vaak een teleurstellende wafel gegeten, moet ik zeggen. Laten we in de categorie ‘niet teleurstellende wafels’ verder gaan en eens voor een hartige zoete aardappelwafel gaan.
Dat de zoete aardappel een zeer veelzijdige groente is, dat kunnen we niet meer ontkennen. Je kan het in desserts verwerken, puree van maken, ze tot frietjes bakken, roosteren om in je salade te doen,… je kan er dus veel mee doen, heel veel. En vanaf nu kan je er ook hartige wafels mee maken. En ik toon je hoe!
Benodigdheden, voor ongeveer 6 wafels:
320 g zoete aardappel (320 g als hij al geschild is)
1 lente-ui, in schijfjes
1 el versnipperde verse peterselie
1 el versnipperde verse bieslook
50 g quinoameel (of amandel- of andere meel indien je dit niet hebt)
1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder
1 ei
scheutje melk
50 g emmentaler
peper, zout, rozemarijn
Bereiding:
Snijd de zoete aardappel in blokjes, doe ze op een bakplaat en sprenkel er olijfolie, peper en zout over. Meng zodat alle blokjes onder de olijfolie hangen en zet 20 minuten in een oven van 180°C. Haal uit de oven, laat een beetje afkoelen en mix tot een glad beslag.
Doe de zoete aardappel in een mengkom en voeg alle ingrediënten toe. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Meng tot een stevig beslag.
Verhit je wafelijzer en bak wafels van het beslag. Je kan je deeg in gelijke balletjes verdelen en ze dan bakken. Dan moeten ze allemaal ongeveer even lang bakken en zijn ze even groot. Bij mij moesten ze een goede vijf tot zeven minuten bakken voordat ze klaar waren.
TIP: Je kan ze zo eten met een salade en lekkere dressing erbij, maar je kan ze ook als burgerbroodje gebruiken. Zo maakte ik een kipburger met kipgehakt, rode peper en wat verse kruiden en een mosterddressing en at ik de wafels op deze manier. Lekker! Je kan ze ook in mini versie maken en als basis voor een hapje gebruiken, met bijvoorbeeld tartaar van runds of tonijn erop. Alles kan.
Smakelijk!


5 Comments
Karen
Ziet er heel origineel uit! Eet je ze warm of koud?
As Cooked by Ginger
Ik heb ze warm gegeten, maar koud kan zeker ook! ☺️
wildfood9Valerie
AAAAAHHHHH, ik heb geen wafelijzer….
As Cooked by Ginger
Nooo zo stom! Dringend eentje gaan halen, ik heb ook maar zo’n klein goedkoop dingske, maar daar kan je al zoveel mee doen! De investering zeker waard 😍😍
Jacqueline
Super lekker en eenvoudig !!