Voor- of bijgerecht

Gemarineerde rode biet met rauwe zeebaars en sinaasappel

Laten we het even over rode biet hebben. You hate it or you love it. Ik vind het lekker, de husband vindt het vies. Toegegeven, ik eet het duizend keer liever rauw dan gekookt. Mijn wederhelft vindt het àltijd vies, MAAR toen verscheen de gemarineerde rauwe rode biet ten tonele en ging het tij keren…

Een tijdje geleden besefte ik plotseling dat ik de echtgenoot een hele week niet ging zien (dat gebeurt vaker, we (en vooral mijn man) hebben het nogal druk), dus ik flanste snel een romantische date en bijbehorend etentje in elkaar. Quality time, noemt dat dan. Ik had al een hele tijd een leuk ideetje op de planning staan, maar wist niet of ik de romantische date ging verpesten door rode biet op tafel te gooien, maar een mens moet risico’s nemen in het leven. En wat bleek, het was een succes, een groot succes. Eentje die echt voor herhaling vatbaar is. Oh, en gezonder dan gezond. Een licht en lekker voorgerechtje. Geweldig, toch?

unnamed (8)

Benodigdheden, voor 2 personen:

1 dikke rode biet

2 sinaasappels

80 ml rode wijnazijn

2 el rietsuiker

1 steranijs

200 g kraakverse zeebaars (ik had twee filetjes laten snijden door de visboer)

enkele blaadjes waterkers

peper, zeezout

unnamed (7)

Bereiding:

Schil de rode biet en snijd hem met de mandoline in dunne schijfjes (niet té flinterdun). Doe de schijfjes in een lage, platte kom.
Pers één sinaasappel uit in een sauspan en voeg de rode wijnazijn, rietsuiker en de steranijs er ook aan toe. Verhit op laag vuur totdat de suiker gesmolten is. Giet het geheel bij de biet en laat afkoelen. Wanneer het afgekoeld is, dek je het af met plasticfolie en zet je het in de koelkast. Hoe langer dit kan trekken, hoe beter. Maak het dus ’s morgens al.

Snijd de andere sinaasappel in partjes. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk witte velletjes hebt. Dit kan je eventueel ook al op voorhand doen.

unnamed (13)

Als je klaar bent om je voorgerecht te serveren. Neem je een heel scherp mes en snijd je de zeebaars in flinterdunne lapjes. Dresseer de rode biet op twee borden en giet er wat van de marinade overheen. Verdeel er de vis en de sinaasappel over. Kruid stevig met peper en een beetje zeezout en werk af met enkele blaadjes waterkers.

Gezond, fris en heel erg lekker! (Ook als je niet van rode biet houdt).

Smakelijk.

unnamed (13)

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *