Soep

Spinaziesoep met ei en croutons

Zoals jullie allemaal zo naderhand wel weten, ben ik een rasechte soepboer. Dat is onlosmakelijk verbonden met het feit dat ik een ongelofelijke koukleum ben. Vanaf dat de temperatuur buiten onder 10 graden zakt, is het voor mij gedaan met de pret. Bevriezen op de fiets wanneer ik naar het station fiets, bevriezen terwijl ik op de trein wacht, bevriezen terwijl ik op de bus wacht en bevriezen op de landschapsbureau op mijn werk waar iedereen het altijd warm lijkt te hebben behalve ikzelf. Dan vertrek ik op het werk en dan is het hetzelfde liedje, maar dan omgekeerd (bus, trein, fiets).

Als ik dan ein-de-lijk thuis ben, ben ik de gelukkigste vrouw (ik ben geen juffrouw meer, nooooo!) ter wereld als ik meteen een grote tas soep in de micro kan poppen en deze vervolgens lekker heet in mijn handen kan houden. Zalig!

Waar zijn de soepboeren onder ons? Raise your hands! Komt ie:

IMG_6470

Benodigdheden, voor 1 grote pot:

1,5 courgette

2x grote handvol verse spinazie (zo’n 200-250 g)

4 wortelen (ik had toevallig nog paarse en gele liggen, maar gewone is ook goed)

1 groentebouillonblokje

bieslook en rozemarijn (gedroogd)

Afwerking (voor 2 pers, maar pas hoeveelheden aan naargelang de hoeveelheid personen): 2 eieren, 3-4 witte boterhammen, scheutje (lactosevrije) room, verse basilicum

IMG_6469

Bereiding:

Snijd de courgette in blokjes en de wortel in niet te dikke schijfjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Voeg er flink wat van de bieslook en een snufje rozemarijn aan toe. Stoof 1 minuutje aan en voeg dan meteen de courgette en wortel toe. Laat dit enkele minuten aanbakken en voeg dan de spinazie toe. Kruid stevig met peper en zout. Als de spinazie geslonken is, mag je het water toevoegen. Zorg ervoor dat de groentjes volledig onderstaan en wat beginnen te zweven. Probeer er niet te veel water bij te doen, de soep mag best een beetje dik zijn. Voeg ook het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, zet nadien het vuur op middelhoog en laat ongeveer 20 minuten koken. Doe er wat extra water bij als er teveel is weg gekookt.

Ondertussen beginnen we aan de afwerking. Snijd de boterhammen in kleine blokjes en bak ze aan in boter of olijfolie in de pan totdat ze mooi goudbruin en krokant zijn. Zet apart.

Als de soep bijna klaar is, kan je de eieren beginnen koken. Neem 1 ei per persoon en kook deze ongeveer 7 minuten zodat ze niet te zacht zijn, maar ook niet volledig doorgekookt (zie foto).

Mix de soep, schep uit in mooie soepborden en werk af met het ei, croutons, een scheutje room en wat verse basilicum.

Héérlijk!

IMG_6471

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *