Broodje uit de oven met pesto en mozzarella
Een héérlijk broodje uit de oven met pesto en mozzarella. Echt eentje om vingers en duimen af te likken. Er zit tomaat, basilicum en prosciutto in en het is ZO lekker. Zomer op haar best!
Summer feeling
Weinig gerechten die meer ‘het is zomer’ schreeuwen dan gerechten met tomaat, mozzarella en pesto. Een frisse salade on the side, eventueel een glaasje wijn en het is genieten geblazen.
Lunch
Ik had een tijdje geleden zin om eens iets nieuws te proberen voor de lunch. Ik hou van mijn geroosterd brood met eitjes en van mijn boterham met kaas en groentjes en een tasje soep, maar ik had opeens echt zin in iets anders. Insert: broodje uit de oven met pesto en mozzarella. Ik kwam op het idee toen ik in de Delhaize aan het snuiten was tussen alle potjes saus. Mijn oog viel op de groene pesto – ik ben fan van die van het Delhaize merk zelf, die is niet te scherp van smaak en toch heel smaakvol – en ik dacht: een warm broodje met pesto en lekker veel kaas, daar heb ik zin in! Zo gezegd, zo gedaan. Komt ie.
Wat heb je nodig?
- Een groot stuk ciabatta
- Mozzarella: zowel geraspte als een bol mozzarella.
- Groene pesto: uiteraard kan de rode ook als je dit liever hebt.
- Prosciutto
- Tomaten: hoe verser, hoe beter
- Verse basilicum
Wat moet je doen?
Het is heel tof om te maken, dit broodje uit de oven met pesto en mozzarella. Je snijdt je ciabatta in de lengte doormidden en legt het open. Smeer het wat in met een dun laagje olijfolie en zet enkele minuten in de oven (op grill stand). Houd je broodje zeker in het oog zodat het niet zal verbranden. Als het broodje wat goudbruin wordt, haal het dan uit de oven.
Smeer een van beide kanten (liefst het onderste stuk van je broodje) in met enkele lepels pesto. Verdeel daarop de prosciutto en daarover schijfjes tomaat. Bestrooi royaal met geraspte mozzarella. Bestrooi ook het bovenste broodje met mozzarella. Zet terug in de oven, onder de grill, totdat de kaas gesmolten is en lichtjes goudbruin begint te worden.
Haal uit de oven en lepel her en der een klein beetje extra pesto over de gesmolten kaas. Leg daarop schijfjes mozzarella en daarop veel basilicum. Zet het bovenste broodje erop en druk zachtjes.
Snijd in stukken en eet op!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Serveren: Ik serveerde dit tijdens een lunch met vriendinnen. Ik sneed het broodje in dikke stukken en legde deze op een groot mooi bord. Daarbij serveerde ik een salade met parmezaan, pijnboompitten en balsamicoazijn. Een glaasje witte wijn past hier ook perfect bij. In de zon gaan zitten en genieten maar.
- Veggie: Ben je zelf vegetarisch of krijg je veggie gasten over de vloer, laat dan de prosciutto weg en je lunch blijft minstens zo lekker en zo kan iedereen mee eten.
- Groene pesto: Je kan gerust rode pesto gebruiken, als je dit liever hebt, maar het is alvast su-per lekker met groene.
- Op voorhand maken: Je maakt dit broodje best à la minute, maar ik testte het ook uit en het is heel lekker als je het kort opnieuw in de oven zet als je het al op voorhand gemaakt hebt. Dus ik maakte het volledig klaar, liet het wat afkoelen en draaide het in aluminiumfolie. Wanneer ik wilde eten, zette ik het een vijftal minuten terug in de oven en het was terug krokant en super lekker!
- Bewaren: Je kan het tot twee dagen later nog opeten. Warm het dan terug op de in de oven zoals hierboven beschreven.
Laat het smaken!
Laurence
Zin in meer van deze lekkere lunchtips? Check dan eens volgende gerechtjes:
- Naanpizza met champignons
- Carpacciotaartjes
- Quinoasalade met zongedroogde tomaat
- Eenpanspatatjes met spek en ei
- Hartige galette met courgette
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Broodje uit de oven met pesto en mozzarella
Ingrediënten
- 1 groot ciabatta brood
- 3 el groene pesto
- 6 tal schellen prosciutto ongeveer
- 2 tomaten in schijfjes
- 200 g geraspte mozzarella
- 125 g mozzarella in schijfjes
- 20 blaadjes basilicum
- olijfolie
- peper & zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet hem op de grillstand.
- Snijd de ciabbata in de lengte doormidden en leg open. Smeer beide binnenkanten in met een dun laagje olijfolie en zet ongeveer 4 minuten in de oven of totdat het lichtjes goudbruin begint te worden.
- Smeer dan over het onderste broodje de pesto uit. Verdeel daarover de prosciutto en daarover de schijfjes tomaat. Bestrooi royaal met de geraspte mozzarella en strooi de mozzarella ook over het bovenste broodje.
- Zet terug in de oven totdat de kaas gesmolten en lichtjes goudbruin is.
- Lepel er eventueel nog wat extra pesto over, maar dit is geen must. Verdeel dan de schijfjes mozzarella erover en daarover de basilicum.
- Druk het bovenste broodje er zachtjes op en snijd het broodje in dikke schijven of gewoon in twee. Dat kies je zelf. Smakelijk!
2 Comments
Kelly Steenlandt
Mmmm. klinkt heerlijk! Zal ik zeker eens proberen, ook inderdaad leuk als er volk over de vloer komt. Merci om te delen!
As Cooked By Ginger
Meer dan graag gedaan 🙂 Ik maak het inderdaad vaak als er mensen komen lunchen 🙂