Ovenschotel met quinoa, broccoli en kip
Soms moet het gewoon niet te ingewikkeld zijn, toch? Deze ovenschotel met quinoa, broccoli en kip kan je per-fect op voorhand maken en is echt heel lekker. Toen ik het aan het maken was, dacht ik ‘hmmm, komt dit wel goed?’. Zeker van de combinatie bechamelsaus en quinoa, was ik niet helemaal zeker. Maar, en er is een maar, het heeft echt goed gesmaakt. Comfortfood, zonder echt heel ongezond te zijn. Quinoa, kip en broccoli. Oké, oké, ook kaas, maar moet kunnen, hé.
Een gerechtje dat je dus best op voorhand kan maken en na het werk kan opwarmen. Ik heb het getest en het wordt niet droog. Ik had wel genoeg bechamelsaus. Als je deze hoeveelheden volgt, komt dat helemaal goed.
Benodigdheden, voor 2 personen:
120 g quinoa (ik nam tricolore, maar gewone is ook goed)
1 broccoli
350 g kippenblokjes
550 ml melk + 30 g boter, 30 g bloem
Kruiden: 1 tl paprikapoeder, 1 tl currypoeder, 1 tl tijm, peper, zout
olijfolie
150 g geraspte emmentaler
Bereiding:
Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel water en laat koken totdat het water volledig ingetrokken is.
Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in een 5-6 tal minuten gaar in gezouten water of stoom gaar.
Snijd de kip in blokjes en doe ze in een kommetje. Voeg er wat olijfolie aan toe en kruid met peper, zout, paprikapoeder, currypoeder en tijm. Meng en bak volledig gaar in een pan op het vuur.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem er een sauspannetje bij en smelt er de 30 g boter in. Voeg er de 30 g bloem aan toe en meng meteen met een vork (we zijn een roux aan het maken). Giet er vervolgens de melk bij en roer met de garde. Breng aan de kook en dik in. Blijf regelmatig roeren met de garde totdat de saus dikker wordt. Zet het vuur uit en voeg de helft van de kaas toe en kruid met peper en zout.
Neem een ovenschotel en doe er de helft van de kip, quinoa en broccoli in en giet er de helft van de saus over. Vervolgens doe je de rest van de kip, quinoa en broccoli erover en giet je het laatste van de saus over het geheel. Strooi de rest van de kaas erover en zet 15 minuten in de oven of totdat de kaas goudbruin is. Dien op.
Tips:
- Je kan deze schotel perfect op voorhand klaarmaken en nadien opwarmen. Je kan het geheel volledig maken en pas in de oven zetten wanneer het tijd is om te eten. Bak de schotel dan een kwartiertje langer.
- Getest en goedgekeurd: Het is nog super lekker als restje de dag nadien. Omdat we voldoende bechamelsaus gebruiken, is het zeker niet droog.
- Kidsproof alert! Dit gerecht bevat smaken die alle kindjes lusten. Een lichte kaassaus, broccoli, kip,.. Je moet hen enkel voorbij de quinoa krijgen en dan zullen ze merken dat het hun meugje wel is 😉
Laat het smaken,
Laurence
Heb je zin gekregen in nog lekkers met kip en broccoli? Check dan zeker deze gegrilde kip met broccoli en parelcouscous of deze heerlijke broccoli-kipballetjes in roomsaus.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Ovenschotel met quinoa, broccoli en kip
Ingrediënten
- 120 g quinoa
- 1 broccoli
- 350 g kippenblokjes
- 550 ml melk
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl currypoeder
- 1 tl tijm
- 100 g emmentaler geraspt
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel water.
- Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook of stoom ze gaar.
- Besprenkel de kippenblokjes met flink wat olijfolie en kruid met het paprikapoeder, currypoeder, tijm en peper en zout. Meng en bak volledig gaar.
- Laat de boter smelten in een sauspan en voeg de bloem toe. Meng met de garde tot zich een roux vormt en giet dan geleidelijk de melk erbij. Roer continu met de garde tot de saus ingedikt is.
- Voeg de helft van de kaas toe aan de saus en kruid af met peper en zout.
- Vul een ovenschotel met de helft van de kip, broccoli en quinoa en giet er de helft van de kaassaus over. Vervolg met de rest van de kip, broccoli en quinoa en de rest van de kaassaus.
- Strooi er de rest van de kaas over en zet 15 minuten in de oven. Serveer.
Notities
- Je kan dit gerecht perfect op voorhand maken. Ofwel bak je het af en warm je gewoon de gewenste portie op in de microgolfoven, ofwel maak je het tot voor het de oven in moet en strooi je vlak voor je wilt eten de kaas erover en bak je het af in de oven. Verleng dan de tijd in de oven tot 25 minuten ongeveer.
24 Comments
Sofie
De 1ste keer dit gerechtje gemaakt.
Het was super lekker en makkelijk. Ook mijn zoontje van 3j vond het geweldig. Super, dankjewel!
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Het is inderdaad best een kidsproof receptje 🙂
Groetjes,
Laurence
Laura
Hey Laurence, ziet er een top gerechtje uit! Zou je de ovenschotel ook een dag om voorhand kunnen maken of lijkt je dat geen goed idee?
As Cooked By Ginger
Hoi,
Dankjewel, het is echt super lekker!
Ik zou alle voorbereidingen treffen (kip, quinoa, broccoli klaarmaken) en de rest het moment zelf doen.
Je quinoa gaat anders teveel vocht opnemen en de schotel droger maken. Bechamelsaus maken en afwerken zou ik dus het moment zelf doen.
Veel kookplezier!
Laurence
Gerlinde
Heel lekkere en verwarmende overschotel!
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen!
Bedankt voor je fijne reactie 🙂
Karlien
Heerlijk comfort food receptje! Al meerdere keren gemaakt, en altijd geslaagd. Wel veel afwas… 🤭
As Cooked By Ginger
Leuk te horen! en hihi, dat is misschien wel een klein beetje waar!
Sien Vanelderen
Heel lekker, echt comfortfood!
As Cooked By Ginger
Leuk te horen, dankje!
Sanne
Heerlijke ovenschotel, hartverwarmend op een grijze dag!
Makkelijk, iedereen lust het!
Ik gebruik enkel een beetje (lees: behoorlijk wat) meer kaas.
Favorietje hier!
As Cooked By Ginger
Geweldig om te horen! En hoe meer kaas, hoe liever, hé 😉
Karlien
Heerlijk comfort food receptje! Al meerdere keren gemaakt, en altijd geslaagd. Alleen wel veel afwas… 🤭
Dorien Calliauw
Zou dit ook lekker zijn met kabeljauwhaasje ipv met kip?
As Cooked By Ginger
Absoluut! Lijkt me een super goed idee zelfs 🙂
Ilse
Easy peasy om te maken en super lekker 😋 – ik zal nog recepten van jou proberen. Top 👌
Succes 🍀 aan de overkant van de plas
As Cooked By Ginger
Geweldig leuk om te lezen. Doet me veel plezier 🙂 Dankjewel!
Meliena Decuypere
Dit deze ochtend gemaakt om mee te nemen naar het werk en blij dat ik er op tijd ben aan begonnen want mijn kaassaus was na 25-30 minuten nog altijd niet ingedikt. Is gelukkig niet super erg want het moet nog een paar uurtjes in mijn tupperware blijven en mijn quinoa was ook niet 100% gaar, dus hopelijk absorbeert die nog wat van de kaassaus en komt het helemaal goed tegen lunch! Maar als ik dit maak voor thuis zal ik waarschijnlijk minder melk gebruiken, 550ml was blijkbaar wat te veel. Ziet er wel super lekker uit!
As Cooked By Ginger
Hoi, de hoeveelheden zouden zeker moeten kloppen. Dit gerechtje werd al super veel gemaakt en klopte elke keer.
Het kan zijn dat er iets misgegaan is met je roux waardoor je saus niet wilde indikken. Hopelijk heeft het toch gesmaakt bij de lunch 🙂
Groetjes,
Laurence
Mieke
Super lekker gerecht! Ik hen wel bulgur gebruikt ipv quinoa,dat had ik niet in huis.
Zoon en echtgenoot vonden het super! Komt zeker nog eens op tafel.
As Cooked By Ginger
Geweldig! Altijd leuk te horen wanneer het hele gezin fan is 🙂
Annelien
Heel lekker en simpel gerechtje! Een combinatie waar ik zelf nooit aan zou gedacht hebben maar wel super lekker is!
Snel klaar en voedzaam! 👌
As Cooked By Ginger
Leuk te horen, dankjewel!
Pingback: