De Kinderhoek

Vijf all time favoriete groentepapjes

Belofte maakt schuld. Ik beloofde een hele tijd geleden al dat ik groentepap-inspiratie op de blog ging zetten. Toen Julien nog kleiner was, kreeg ik vaak de vraag welke groentepapjes hier op het menu stonden. Velen van jullie vonden dat er weinig inspiratie op het net te vinden was. Laat me zeggen dat ik het helemaal eens ben met jullie. Echt leuke groente-combo’s zijn er niet meteen te vinden maarrrr…. GINGER TO THE RESCUE!

Onderstaande papjes zijn groentepapjes die Julien at vanaf dat hij vlees/vis mocht eten tot 1 jaar ongeveer. Vanaf dan zijn de stukjes groter en mogen ze ook alles eten waardoor je meer kan variëren. Toch zijn er enkele combinaties die blijven terug komen. Ik schrijf onder elke foto wat extra inspiratie voor jullie.

Om jullie verder even voor te zijn. Ik maak één keer om de zoveel maanden drie verschillende groentepapjes in heel grote hoeveelheden en ik vries die, eens afgekoeld, in in porties van 300 g (Julien zijn portie). De dag zelf ’s morgens uithalen en opwarmen. Zie zo!

OPMERKING: Ik gebruik altijd 1/3 pureepatatjes, 2/3 groentjes en dan 15 g vlees/vis per portie. Na een tijd ken je je hoeveelheden wel. Ik weeg dat al lang niet meer af allemaal, maar als je wat onzeker bent, gewoon afwegen!

Rode biet – prei – kip

Toegegeven, prei stinkt een beetje, maar baby’s love it! Rode biet, een groente die veel volwassenen niet zo kunnen smaken, is bij veel baby’s/peuters wel populair. Julien is grote fan. Enkel op vlak van vlekken is het wat lastiger 😉

Voor de allerkleinsten kan je gewoon rode biet en patatjes mixen. Vanaf ze vlees/vis mogen is kip er wel echt lekker bij.

Erwtjes avocado zalm

Heel veel kindjes eten graag avocado. Ik denk omdat het wel wat van banaan weg heeft, de all time favoriete fruitsoort van kinderen. Let op met erwtjes, de allerkleinsten kunnen zich nog verslikken in de velletjes en willen vaak niet meer verder eten dan. Je kan ook bijvoorbeeld broccoli gebruiken ipv erwtjes. Zalmfilet is er super lekker bij, maar je kan het gerust ook zonder zalm geven. Brainfood voor baby’s, deze.

Zoete aardappel wortel kip

Dé nummer één favoriet van Julien. In deze gebruik ik niet altijd extra aardappel. Ik heb het ook vaak zonder gegeven. Hier werd beide gesmaakt. Heel lekker met kip! Bij dit papje ben ik nooit rouwig als Julien het niet helemaal op eet (hapje voor mama), helaas blijft er bijna nooit iets over 😉

Knolselder zalmforel

Deze is ook een topper. Knolselder heeft het hier altijd heel goed gedaan. Als je kindje wat meer stukjes mag/kan eten is het heel lekker om er ook champignons bij te doen. Ik gebruik soms ook puur rundergehakt ipv zalmforel.

Boontjes broccoli kabeljauw

Dit groentepapje is eentje waar je veel mee kan variëren. De laatste tijd maak ik het vaker met bloemkool, courgette en broccoli omdat dit minder werk is en je er grotere hoeveelheden mee kan maken, maar boontjes zijn natuurlijk ook heel lekker.

Wat was hier géén succes?

Groentepapjes met rijst of pasta en alles met tomaat. Verder is onze peuter altijd een heel goede eter geweest. Drie keer raden van wie hij dat zou hebben…

Voilà, hopelijk heb ik jullie van wat extra inspiratie kunnen voorzien. Ik zou zeggen aan alle kindjes: Laat het smaken!

Groe(n)tjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *