Vis

Kabeljauw met pistachekorst, citrussalade en een groene dressing

Als we spreken van ‘zomer op je bord’, dan is dit zo één van die gerechtjes waar ik aan zou denken. Oké, citrus kent zijn allerbeste dagen in andere seizoenen, maar geef toe dat dit er fris en fruitig uitziet. Een frisse salade op basis van parelcouscous met pompelmoes en sinaasappel, gepaard met een kabeljauwhaasje met een smaakvolle korst. In deze video alvast een voorproefje van hoe je het receptje maakt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rueda-recept1-9-van-9.jpg

Klinkt lekker, toch? En dat is het ook. Daar nog een heerlijk wijntje bij en we zijn vertrokken voor een gezellig etentje in de tuin. Ik ben geen gigantisch grote wijnkenner, maar ik weet wel wat ik lekker vind. Bij dit gerechtje ging ik voor een Rueda wijntje, zoals je op de foto’s kan zien. Dit is een Rueda (wijnstreek uit Spanje) op basis van de Sauvignon blanc druif. Fris, fruitig (net zoals onze salade) met aroma’s van abrikoos en citrus. Ideaal voor bij een stukje witte vis.

En hoe maken we dat stukje witte vis en die frisse citrussalade? Wel, die maken we zo.

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de vis:

2 kabeljauwhaasjes

100 g gepelde pistaches

3 tal takjes verse dille

zeste van 1/2 citroen

1 el boter

peper, zout

Voor de salade:

100 g parelcouscous

1 pompelmoes

1 sinaasappel

1/2 citroen

olijfolie, peper, zout, oregano

verse peterselie

2 stengels lente-ui

Voor de dressing:

1 bakje tuinkers

2 handjes rucola

flinke scheut room

Bereiding:

Kook de parelcouscous gaar zoals aangewezen op de verpakking. Spoel nadien meteen onder koud water en laat volledig afkoelen. Giet er meteen een scheutje olijfolie bij. Zet apart.

Vervolgens maken we de pistachekorst. Doe alle ingrediënten hiervoor in de blender: De noten, de dille, citroenzeste, peper en zout. Smelt de eetlepel boter en voeg deze ook toe. Mix, mix, mix!

Leg de twee kabeljauwhaasjes in een ovenschotel die je lichtjes ingevet hebt en smeer de korst op de bovenkant van de vis. Dit is het gemakkelijkst met je handen. Zet de vis 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Pas je baktijd aan als je vis niet erg dik is.

Snijd de sinaasappel en pompelmoes in maantjes. Verwijder hierbij zoveel mogelijk van het wit vel. Snijd de maantjes vervolgens telkens in drie driehoekjes en voeg toe aan de parelcouscous. Snijd de lente-ui in schijfjes en versnipper de verse peterselie. Voeg toe aan de salade. Voeg het sap van 1/2 citroen toe en nog een scheut olijfolie en kruid met peper, zout en oregano. Meng.

Neem er opnieuw de blender bij en doe er de tuinkers, rucola en een goed scheutje room in en peper en zout. Mix tot een glad geheel. Kruid met peper en zout.

Neem er twee toffe borden bij. Leg de vis erop, dan de citrussalade en werk af met de dressing en eventueel nog wat extra verse dille.

Laat het smaken!

Laurence

3 Comments

  • lieve

    Njammie njammie njammie! Net de vis klaargemaakt met deze overheerlijke pistachecrunch. Ik had een beetje teveel en gewoon meegebakken 😋
    Omdat de echtgenoot niet zo van couscous een aanverwanten houdt dan maar opgediend met een lekker smeuïge boerenkoolstamppot. En het mag, neen moet, gezegd: het was een voltreffer!
    Bedankt voor al jouw smakelijke recepten!

    Bij deze wens ik je daar aan de andere kant alle goeds en nog meer toe! Alles komt altijd goed, alleen kan de weg naar dat goed soms eens hobbelig zijn … respect voor jouw inzet, levensvreugde en doorzetting!
    Hartelijke groeten,
    lieve

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *