Gegrilde polpo salade
Wanneer husband kookt, dan is het ofwel pasta met spekjes en tomatensaus ofwel all things vis, zoals oa deze gegrilde polpo salade. Hij houdt ervan om naar de lokale visboer te gaan en er iets lekkers uit te kiezen. Dat gaat van roze garnalen om te peuzelen, sardientjes of inktvis op spiesjes naar een heerlijke dorade of zeebaars. Liefst op de barbecue met niets meer dan een lekkere salade bij. Ik kan het u vertellen, dat smaakt!
Wij zijn al jaar en dag fan van polpo, op alle mogelijke manieren klaargemaakt. We love it! De visboer heeft het vaker niet dan wel, maar dan kunnen we gelukkig ons hart gaan ophalen bij Delhaize. Zij hebben altijd zowel gekookte inktvis als de gekookte inktvisarmen (polpo) die we nodig hebben voor deze verrukkelijke salade. Vandaag deelt husband eindelijk zijn secret recipe met ons. Het is een heel gemakkelijk gerechtje om te maken maar key is dat je tomaten kraakvers en kwaliteitsvol zijn én dat je een goede olijfolie gebruikt.
Benodigdheden, voor 2 personen:
200 g gekookte inktvis
200 g polpo (gekookte inktvisarmen)
125 g kwaliteitsvolle tomaten (voorbeeld)
300 g gekleurde kerstomaten
80 g kalamata olijven
40 g appelkappertjes
handje versnipperde bladpeterselie
1/2 citroen
olijfolie
peper, zout
Bereiding:
Smeer de polpo in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet apart.
Snijd de tomaten in schijfjes en de kerstomaten in vier. Doe in een grote mengkom en voeg de gekookte inktvis toe. Snijd de steeltjes van de kappertjes en halveer en snijd de olijven in schijfjes. Voeg ook toe samen met de fijn versnipperde peterselie. Giet een flinke hoeveelheid olijfolie en het sap van de citroen bij de salade. Kruid stevig met peper en zout en meng goed. Zet in de koelkast.
Verhit een grillpan tot deze erg heet is en schroei de polpo in een vijftal minuten aan totdat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Leg op de salade en serveer.
TIP 1: Lekker zo, maar wij vinden het ook lekker om de polpo koud te laten worden in de koelkast met de rest van de salade en dan pas te eten.
TIP 2: Serveer met Turks brood en een veldsla- of rucolasalade.
Smakelijk!
Laurence
Nog meer zomers lekkers op je bord? Check dan zeker ook eens die gezonde pastasalade met feta en spinazie of deze gebakken ricotta met kerstomaatjes.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Gegrilde polpo salade
Ingrediënten
- 200 g gekookte inktvis
- 200 g polpo (gekookte inktvisarmen)
- 125 g kwaliteitsvolle tomaten
- 300 g gekleurde kerstomaten
- 40 g appelkappertjes
- 80 g kalamata olijven in schijfjes
- handje bladpeterselie versnipperd
- 1/2 citroen
- olijfolie
- peper, zout
Instructies
- Smeer de polpo in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet apart.
- Snijd de tomaten in schijfjes en de kerstomaten in vier. Doe in een grote mengkom en voeg de gekookte inktvisstukjes toe.
- Snijd de steeltjes van de appelkappertjes en voeg toe, samen met de olijven en de peterselie.
- Giet een flinke hoeveelheid olijfolie en het sap van de halve citroen bij de salade. Kruid stevig met peper en zout en meng goed.
- Bewaar de salade in de koelkast en verhit een grillpan. Deze moet erg heet zijn.
- Schroei de polpo in een vijftal minuten aan totdat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Leg op de salade en serveer.
Notities
- Voorbeelden van gekookte inktvis en polpo in de winkel vind je hier en hier.
- De salade is lekker als je hem meteen serveert, maar zeker zo lekker wanneer je de polpo nog koud laat worden in de koelkast met de rest van de salade.
- Serveer met brood naar keuze, maar ik vind Turks brood er het lekkerst bij.
- Lekker met een extra rucola- of veldslasalade on the side.
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Sophie
Dit is zo lekker en simpel !
As Cooked By Ginger
Dankjewel! Het is hier ook een favorietje in huis 🙂