Tagliatelle met boschampignons en mascarpone
Comfortfood on a plate, deze tagliatelle met boschampignons en mascarpone. Wat een toppertje dit! Het is creamy, vol van smaak en dé perfecte pasta voor op een herfstachtige avond. Boschampignons staan voor mij gelijk aan herfst. Ze zijn zo krachtig van smaak en gaan heel goed samen met vlees en romige, cheesy sauzen.
Toen ik een tijdje geleden een potje gedroogde boschampignons deelde op mijn Instagram stories, kreeg ik van velen van jullie de vraag ‘wat doe je daarmee?’. Wel, je moet ze altijd even weken in lauwwarm water en dan kan je ze in principe gebruiken als verse boschampignons. Ze zijn een stuk sterker van smaak en het water waarin je ze geweekt hebt, kan je ook perfect als fond gebruiken voor in je gerecht. Dat doen we vandaag dus ook! Zullen we?


Wat heb je nodig?
- Gedroogde boschampignons
- Tagliatelle: of een andere pasta naar keuze
- Spekblokjes: gerookte
- Bieslook: verse
- Rode peper
- Mascarpone
- Room
- Pecorino
- Tijm: gedroogde

Wat moet je doen?
Laat de gedroogde boschampignons een halfuurtje weken in lauwwarm water. Giet ze daarna door een zeef en vang het vocht op. Dit heb je later nog nodig. Hak de geweekte boschampignons grof.
Kook de tagliatelle zoals aangegeven op de verpakking.
Bak de spekblokjes aan in een grote pan en voeg er meteen de versnipperde rode peper en bieslook aan toe. Wanneer het spek gebakken is, voeg je de boschampignons toe. Bak kort en giet er dan 100 ml van het vocht van de champignons bij. Breng aan de kook en voeg de mascarpone toe. Laat al roerend smelten en giet er dan een flinke scheut room bij.
Laat zachtjes pruttelen en kruid met peper, zout en tijm.
Giet de pasta af en voeg toe aan de saus, samen met de geraspte pecorino en een klein klontje boter.
Goed mengen en voilà, laat het smaken!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Gedroogde boschampignons: Deze zijn heel krachtig van smaak. Je kan ze gerust vervangen door verse boschampignons, maar de smaak zal dan iets zachter zijn en je moet het vocht van de champignons dan vervangen door een andere fond.
- Look en ui: Ikzelf eet weinig look en ui, maar je kan dit absoluut toevoegen aan dit recept. Bak het dan samen met de spekblokjes, rode peper en bieslook. Je kan de bieslook dan eventueel weg laten.
- Tagliatelle: Je kan gerust voor een andere pasta kiezen. Na tagliatelle, lijken pappardelle of linguine mij de beste opties voor dit gerecht.
- Op voorhand maken: Je kan deze pasta op voorhand klaarmaken en opwarmen met een scheutje kookvocht van de pasta dat je apart hield of een beetje extra vocht van de champignons of wat extra room, maar à la minute is deze pasta op haar best!
- Bewaren: De pasta blijft nog twee dagen goed in de koelkast. Warm hem maximum nog één keer opnieuw op.
Fan van romige pasta’s? Check dan zeker deze toppers eens!
- Spirelli met kippenworst en salie
- Pasta met gerookte zalm en rucola
- Pasta met scampi, courgette en tomaat
- Farfalle met paprikasaus en spinazie
- Spaghetti met scampi en dille
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Tagliatelle met boschampignons en mascarpone
Ingrediënten
- 30 g gedroogde boschampignons
- 220 g tagliatelle
- 200 g spekblokjes
- 1/2 rode peper versnipperd
- 20 stengels bieslook versnipperd
- 80 g mascarpone
- 120 ml room
- 1 tl tijm
- 25 g pecorino geraspt
- peper, zout
- 1 klein klontje boter
Instructies
- Week de gedroogde boschampignons 30 minuten in lauwwarm water. Giet ze vervolgens door een zeef en vang het vocht op. Hak de champignons grof.
- Breng de pasta aan de kook in gezouten water zoals aangegeven op de verpakking.
- Verhit een grote pan met hoge randen en bak er de spekblokjes in aan.
- Voeg er meteen de bieslook en rode peper aan toe en bak tot de spekblokjes gaar zijn.
- Voeg de boschampignons toe en bak enkele minuten.
- Giet er ongeveer 100 ml van het vocht van de champignons bij om te blussen.
- Breng aan de kook en voeg dan de mascarpone toe. Laat smelten en zet het vuur wat lager.
- Giet de room bij het gerecht en laat zachtjes pruttelen. Kruid met peper, zout en de tijm.
- Giet de pasta af en voeg toe aan de saus, samen met de geraspte pecorino en een klein klontje boter. Meng heel goed.
- Schep de gewenste portie op en werk af met extra pecorino. Smakelijk!


