Comfortfood,  Vlees

Philly cheese steak sandwich

What time is it? It’s burger time! Ja, ik houd van gezond en evenwichtig eten, maar zo af en toe je tanden zetten in een gigantische homemade burger… Dat kan smaken, hé! Vroeger was ik een absolute Bicky-fan. Ik kon zo’n ding verorberen alsof het niets was. Héérlijk! De Bicky’s heb ik ondertussen al langere tijd afgezworen, maar een zelfgemaakte burger staat wel nog af en toe op het menu. Ik kreeg ooit eens van de echtgenoot het boek ‘Streetfood & Snacks’. Hij kocht het als cadeautje voor mij, maar stiekem dus eigenlijk als cadeau voor zichzelf. Ach, een beetje voordeel halen uit een ander een plezier doen, moet kunnen! Ik kook dus met plezier af en toe een gerechtje eruit klaar. Het was alweer een hele tijd geleden, maar we zijn er nog eens voor gegaan. Het werd de Philly Cheese Steak Sandwich met homemade broodjes. Om duimen en vingers af te lekken, zeg ik u. Het gerecht komt dus uit het hierboven genoemd boek, met een beetje mijn eigen twist (lees: ietsie pietsie minder vettig).

unnamed (18)

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de broodjes (hier maak je 4 broodjes mee): 

225 g (glutenvrije) bloem

25 g maïsgriesmeel (ook wel polenta voor moest je je gek lopen zoeken in de winkel)

75 ml lauwwarm water

25 ml lauwwarme melk

20 g suiker

6 g gist

1 ei

40 g zachte boter

2,5 g zout

Afwerking: 1 eidooier, scheutje room of melk

unnamed (7))

Voor de vulling: 

2 steaks (ongeveer 300-350g voor 2p)

1 rode paprika

1 sjalot en 1 rode ui

scheutje rode wijn azijn

150-200 g geraspte Provolone

peper, zout, olijfolie

Bereiding:

Voor de broodjes:

Zeef de bloem en meng het maïsgriesmeel eronder. Meng apart het water, de melk en de suiker en laat de gist erin oplossen. Laat dit mengsel vijf minuten staan. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet er het gistmengsel in. Meng totdat het een los deeg wordt. Dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg hierna het ei toe aan het mengsel, samen met de zachte boter en het zout. Kneed met het kneedhaken (dus in de keukenmachine) tot een vast deeg. Als je geen keukenmachine hebt, kneed dan met je handen. Kneed het vijf minuten, maak er een bal van met wat bloem op je handen. Dek af en laat opnieuw 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Nu kneed je het deeg niet meer, maar verdeel je het meteen in vier porties. Maak van elke portie een bal met wat bloem op je handen. Vouw het deeg steeds met je vingers naar binnen tot er een stevige bal ontstaat. Maak rollen in de vorm van hotdogbroodjes en leg deze op een bakplaat die je bedekt hebt met bakpapier. Leg er een handdoek over en laat opnieuw 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwijder de handdoek en raak de broodjes niet meer aan. Meng 1 eidooier en 1 el room of melk en bestrijk hiermee de bovenkant van de broodjes. Zet ze in de oven voor 20-25 minuten. Ga zeker af en toe kijken of ze niet aan het aanbranden zijn. Laat de broodjes wat afkoelen voordat je ervan eet.

unnamed (19)

Voor de vulling: 

Snijd de paprika in kleine blokjes en versnipper de sjalot. Stoof beide aan in een flinke scheut olijfolie en kruid met peper, zout en een scheutje rode wijnazijn. Wanneer de paprika gaar is, leg je dit in een ovenschaal en houd je het warm op lage oventemperatuur (ongeveer 60°C).

Snijd de steaks in repen en bedek ze met wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Bak ze kort aan in een hele hete grillpan. Leg vervolgens bij de paprika in de ovenschaal.

Snijd de ui in kleine stukjes. Snijd de broodjes in twee en bedek beide kanten royaal met de geraspte kaas. Haal de schaal met het vlees en de paprika uit de oven en dek nog even af zodat het niet te fel afkoelt. Leg de broodjes in de oven en zet de temperatuur terug hoger (ongeveer 180°C), plus zet je grillstand aan. Laat de broodjes zo enkele minuten staan totdat de kaas gesmolten is. Haal de broodjes vervolgens uit de oven en vul ze op met paprika, vlees en rode ui.

Voilà, klaar om te genieten!

TIP: Lekker met homemade frietjes, koolsla, een gewone salade,…

Enjoy!

unnamed (20)

 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *