Muffins & Gebakjes

Platte donutcakejes

Huh?! Platte donutcakejes? Jawel, je hoort het goed. Deze zijn ontstaan toen ik donuts probeerde te maken. De donuts waren niet zo’n succes en werden daarom platte donutcakejes. Een geluk bij een ongeluk. Het glas is altijd halfvol. Het deeg was sowieso lekker, dat rook ik. Enkel de vorm was totaal mislukt, maar een lelijk eendje smaakt volgens mij even lekker als een mooi. Dus ik gaf niet op en probeerde er nog iets van te maken en geef toe, zo slecht zien ze er niet uit, hé? Ze zijn alleszins om op te eten. De vorm van een koekje met de textuur van een cakeje en de smaak van donuts. Meer moet een mens niet hebben op zondag bakdag.

Benodigdheden:

100 g suiker

1 ei

5 el boter, zacht

115 ml melk

zakje vanillesuiker

1 el bakpoeder

1/2 tl zout

210 g bloem

Afwerking: 50 g gesmolten boter, 100 g suiker, 1 tl kaneel

image

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng bloem, zout en bakpoeder. Meng het ei, de melk en vanillesuiker in een andere kom. Meng in een derde kom de zachte boter met de suiker tot een lichtgeel mengsel. Voeg de natte ingrediënten toe en meng. Voeg hierna in twee keer de droge ingrediënten toe en meng telkens. Doe het deeg in een spuitzak en spuit dikke teutjes op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Ik probeerde op dit moment donuts te vormen. Ik maakte dikke cirkels met een gaatje in het midden, maar in de oven komt alles samen, dus je mag gewoon stevige toefjes maken. Ongeveer de grootte van een klein koekje. Ze zetten nog uit tijdens het bakken. Zorg er wel voor dat ze dik zijn. Spuit in een cirkeltje twee lagen op elkaar.

Zet 12-15 minuten in de oven. Houd de kleur in de gaten. Als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar. Laat ze wat afkoelen en smelt dan de boter en meng de suiker en de kaneel. Bestrijk de bovenkant met een dun laagje boter en strooi er dan royaal het suiker-kaneelmengsel over. Laat op deze manier volledig afkoelen en maak je dan gereed om aan te vallen.

Geniet ervan!

image

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *