Weekendje Weg

Weekendje weg: Tongeren

Zoals jullie weten ben ik een rasechte Limburger, een Hasseltse in hart en nieren. En daar ben ik fier op, dus ik ga maar al te graag mijn eigen regio verkennen. Ditmaal was Tongeren aan de beurt. Ik verkende Tongeren in samenwerking met Toerisme Tongeren en wat was het een leuk weekend! We kennen de stad natuurlijk allemaal omdat het de oudste stad van België is en omdat we er met school allemaal wel eens naartoe getrokken zijn voor het Gallo-Romeins museum. Dat museum is inderdaad een topper, maar er is nog zoveel meer te zien en te doen in Tongeren. Een stad met erg veel geschiedenis, die ze op een hele leuke manier willen overbrengen aan jong en oud.

Wij trokken onze dikste jas en handschoenen weer aan (bijna lente en toch -2°C, zucht!) en trokken erop uit. We brachten eerst een bezoekje aan de dienst Toerisme waar we de volledige uitleg kregen van wat er allemaal mogelijk is in Tongeren. Een handige gids, een citypas en een kaart van de stad en meer hadden we niet nodig om de stad te verkennen.

We gingen van start met de Mijlpaalroute. Dit is eigenlijk de ideale manier om historisch Tongeren te verkennen. Het is een wandeling die je voorbij alle belangrijke mijlpalen brengt. Op de grond staan gouden stenen met een grote M op in het midden, zolang je deze af en toe tegen komt, zit je nog goed.

IMG_3057

We kwamen voorbij enkele belangrijke gebouwen en uiteraard gingen we ook even langs het standbeeld van Ambiorix om vervolgens de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek binnen te gaan, waar je zowel de basiliek zelf als het museum Teseum kan bezoeken. Van dit museum was ik echt onder de indruk. Het is in de basiliek gelegen dus het ligt alvast in een erg mooie omgeving. Je krijgt bij het binnengaan een hoofdtelefoontje en een ipod. Zo kan je van alles wat je ziet uitgebreid informatie krijgen. Alles in het Teseum draait om religie en de kostbare schatten die daarmee verbonden zijn. De heiligen, relieken, liturgie en zo veel meer komt aan bod en je kan er zelfs eeuwenoude liederen beluisteren. Echt wel de moeite om te doen. Hierna bezochten we nog even de basiliek om dan even pauze te nemen en te gaan lunchen bij Intermezzo.

In Intermezzo is het gezellig zitten (het was er lekker warm binnen, geweldig!) en het eten is er lekker. Het is een Italiaanse brasserie. De echtgenoot nam de pasta Dello Chef met scampi, garnaaltjes en room en ik het waldkornbroodje caesar salad. Lekker!

IMG_2823.JPG

Hierna vervolgden we onze Mijlpaalroute en trokken we richting het Begijnhof. Dit is zeker een buurt waar je doorheen moet wandelen als je in Tongeren bent. Dit is één van de Vlaamse begijnhoven die Unesco werelderfgoed is. In het Begijnhof woonden vroeger vrouwen die niet in het klooster wilden gaan, maar ook niet wilden trouwen. Hippe dames dus eigenlijk 😉

Je kan er naar het Begijnhofmuseum ‘Beghina’, waar je een authentieke Begijnhofwoning kan bezoeken uit 1660, met nog zeer veel originele stukken van toen. Echt wel leuk om eens te zien. Zo sliepen de Begijntjes bijvoorbeeld bijna zittend omdat ze bang hadden dat er via hun openhangende mond kwade geesten naar binnen zouden vliegen of hun ziel zou ontsnappen. Zeker bezoeken, de omgeving is er erg mooi.

We zetten onze wandeling verder richting de Moerenpoort. Dit is een van de zes stadspoorten uit het Middeleeuwse Tongeren. Het is de enige toren die de tand des tijds overleefde. Je kan de toren binnengaan waar zich een museum bevindt over het leven in en rond de poort, de oorlogsvoering en het drama van de Grote Brand in 1677, waarbij de Fransen bijna de volledige stad afbrandden op het Begijnhof en de Moerenpoort na. Op het dak van de toren heb je trouwens een prachtig uitzicht over de stad. Je kan via een luik naar buiten om zo op het dak terecht te komen.

Hierna gingen we, omdat we het niet konden laten, naar het Gallo-Romeins museum. Het moet vanuit mijn lagere of middelbare schooltijd geleden zijn dat ik er nog geweest was en zelfs als volwassene is het zeker en vast de moeite om te doen.  Je wordt meegenomen doorheen de tijd van de Neanderthalers tot aan de tijd van de Gallo-Romeinen. Heel boeiend en ook geweldig om met kindjes te doen.

IMG_3076

Onze reis doorheen de geschiedenis van Tongeren zat er bij deze op en we gingen inchecken in Hotel Eburon. Dit hotel ligt in het midden van het centrum en is een hip en strak hotel met mooie, ruime kamers. Een klein dutje later, trokken we richting restaurant Lucie & Jimmy waar we echt verrukkelijk gegeten hebben. Hier vertel ik jullie snel meer over!

De tweede dag van ons weekendje kon beginnen en we sloegen meteen toe aan het ontbijt. Ik ben echt wel een ontbijt/brunch mens. Doorheen de week niet zo, maar in het weekend kan ik er echt van genieten. Het ontbijt in hotel Eburon stelde dan ook niet teleur. Met veel zoetigheden (zo heb ik het graag) zoals pannenkoeken, rozijnenbrood, mini-donuts, koffiekoeken en appeltaart, was mijn buik al snel vol. Ook voor de hartige ontbijters onder ons was er meer dan keuze genoeg. Lekkere broodjes, spek, ei, worstjes, voldoende beleg,… Alles was aanwezig voor het perfecte ontbijt.

Als laatste activiteit in Tongeren trokken we richting de Antiekmarkt. Deze vindt elke zondag plaats van 7-13u. Deze bevindt zich op de eerste verdieping van Parking Julianus, in de sporthal en buiten aan de Veemarkt en Leopoldwal. Het is zeker de moeite om deze eens te doen. Duizend en één vintage spulletjes, oud servies (foodbloggers heaven) en antieke meubels. Je kan uren snuiten en echte schatten ontdekken. Gezelligheid troef!

Hierna trokken we terug richting Hasselt en waren we meer dan voldaan van ons weekendje in Tongeren. Het is een stad met erg veel geschiedenis, hele goede musea, leuke winkeltjes, een antiekmarkt én lekker eten. Wat wilt een mens nog meer! Ook aan de natuurliefhebbers is gedacht. Je kan op de dienst Toerisme de wandel-en fietstroutes van Tongeren verkrijgen, die je langs de mooie natuur net buiten de stad meenemen.

Voor de foodies onder ons (ikke!) heeft de dienst Toerisme ook een hele leuke gids: #FoodiesTongeren. In deze gids staan echt alle culinaire hotspots van Tongeren en er zit een handige kaart bij zodat je alles snel kan terugvinden. Echt de moeite om te gaan halen. Zo kan je het lekkerste uit je weekendje halen en dat willen we toch allemaal?

Zo, Tongeren, wij hebben er alvast een heel leuk en lekker weekend beleefd.

Voor meer info
– Dienst Toerisme Tongeren
Hotel Eburon
– Restaurant Lucie&Jimmy
– Brasserie Intermezzo

Leve de weekendjes weg!

IMG_3058

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *