Sushi cups
Sushi cups. Wat een heerlijke verrassing, deze TikTok trend. Meestal laat ik de TikTok trends een beetje van me links liggen en kokkerel ik lekker op mijn gemakje verder. Maar toen ik deze zag verschijnen, dacht ik ‘dat moet ik proberen!’. Waarom? Omdat ik bijzonder graag sushi eet. Hmm! Het is niet iets dat ik elke week moet eten, maar van tijd tot tijd verwen ik mezelf graag met een lekkere sushi-boot en dan smaakt het me zo hard. Heerlijk!
Wij eten thuis ook super graag all things Asian food. Dus de combi nori, zalm en rijst. Daar zeggen we sowieso nooit nee tegen. Met veel plezier en veel liefde maakte ik dus deze sushi cups. En we hebben ervan gesmuld.
Kerst
Ik maakte deze sushi cups als onderdeel van mijn kerstmenu. Als derde en laatste hapje. Het is zo eens iets anders en volgens mij toch iets wat velen zullen lusten! Vandaar besloot ik het bij op het menu te zetten. Enjoy!
Wat heb je nodig?
- Zalmfilet
- Sojasaus
- Mayonaise
- Rijst
- Rijstazijn
- Nori
- Sesamzaadjes
- Lente-ui
- Sriracha mayo: optioneel maar aan te raden
Wat moet je doen?
Het voornaamste dat je nodig hebt, is een muffinplaat. Dus een bakvorm om muffins mee te bakken. Je mag deze lichtjes invetten.
Kook vervolgens je rijst gaar en laat volledig afkoelen. Verwarm je oven voor op 180°C. Neem er dan je norivellen bij en leg ze op elkaar. Knip in vier vierkantjes.
Snijd de zalm in blokjes en meng met mayonaise en sojasaus en kruid met peper. Meng de rijst met rijstazijn en peper.
Druk een stukje norivel in de muffinplaat en schep er een lepeltje rijst op. Druk zachtjes aan en doe dit ook bij de rest van de muffinplaat tot deze gevuld is. Verdeel de rest van de rijst gelijkmatig over alle norivellen.
Verdeel daarover de zalm en strooi daarover een royale hoeveelheid sesamzaadjes. Dit mag je in de oven zetten en afwerken mag je nog doen met lente-ui en srirachamayo. Heerlijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Serveren: Serveer je het als hapje, kan je het gewoon zo serveren meteen uit de oven met voldoende srirachamayo erover. Eet je het gewoon als lunch of avondmaal, dan zou ik er ook een potje sojasaus bijzetten om in te dippen en wij aten er ook komkommersalade bij met wat sesamolie, rijstazijn en sojasaus onder gemengd.
- Op voorhand maken: Je kan alle aparte onderdelen op voorhand klaarzetten en dan moet je enkel nog samenstellen en afbakken. De sushi cups zijn ook lekker koud, maar als ik echt moet kiezen vond ik ze warm lekkerder 🙂
- Afwerken met gefrituurde uitjes gaat sowieso ook een mega hit zijn onder je gasten!
- Bewaren: De restjes kan je zeker de dag nadien en ook twee dagen nadien nog opeten.
Zin in meer van dit? Check dan zeker deze lekkere gerechtjes.
- Gebakken rijst met nori en zalm
- Tartaar van zalm en groene appel
- Sushi met verse kaas en zalm
- Rode rijst met nori en kabeljauw
- Gebakken rijst met krokant gehakt en komkommersalade
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Sushi cups
Equipment
- 1 Muffinplaat = muffin bakvorm voor 12 muffins
Ingrediënten
- 200 g zalm in blokjes
- 2 el sojasaus
- 1 flinke el mayonaise
- 180 g rijst gekookt en gekoeld
- 1 el rijstazijn
- 3 vellen nori
- 2 el sesamzaadjes
- 1 stengel lente-ui versnipperd
- srirachamayo optioneel
- bicky-uitjes optioneel
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de muffinplaat lichtjes in.
- Doe de zalmblokjes in een mengkom en doe er de sojasaus en mayonaise bij. Kruid stevig met peper.
- Meng de rijstazijn onder de rijst en kruid met peper en zout.
- Leg de norivellen op elkaar en knip in vier gelijke vierkantjes. Je hebt nu 12 stukjes nori.
- Druk deze in de gaatjes van de muffinplaat en leg er meteen een lepeltje rijst op zodat je ze gemakkelijk kan aandrukken.
- Verdeel dan de rest van de rijst gelijkmatig over alle norivellen en verdeel daarover de zalmblokjes.
- Strooi er de sesamzaadjes over en bak 10 minuten in de oven.
- Haal uit de oven, werk af met lente-ui en eventueel (maar zeker aan te raden) met srirachamayo en bicky-uitjes.