Het leven zoals het is

Het leven zoals het is: Mijn tips tegen ‘overeten’

Oh la la, dat was lekker. De knoop van je broek stiekem open, misschien zelf de rits een klein beetje extra omlaag en een motilium voor het slapen gaan. ‘Aaah ja, met zo’n volle maag kan ik wel niet goed slapen’.

Herkenbaar? Voor mij niet meer, maar vroeger wel. Als het mijn meugje was, dan overat ik me. Zo simpel was het. Begrijp me niet verkeerd, ik eet nog altijd soms twaalf kroketten in plaats van zes. Ik durf nog altijd een handje extra M&M’s te nemen en twee boterhammen durven er al eens vier te worden. Maar écht overeten, op zo’n manier dat je je gewoon niet goed meer voelt, nee, dat gebeurt me zelden nog.

Oké, Ginger, we snappen het. Maar HOE dan?

Wel, ik heb er geen magische trucjes voor en in principe komt het woord zelfbeheersing en discipline al stiekem het hoekje om wandelen, maar ik heb wel een paar tips die kunnen helpen. Kleine dingetjes die het hem, voor mij persoonlijk, doen. Zijn jullie er klaar voor?

1.Ik zet nooit de potten en pannen op tafel

Ik maak de borden altijd in de keuken en neem enkel deze mee naar de tafel. Een tijdje geleden zette ik tijdens een etentje met vrienden de potten nog eens op tafel en plots had ik me overeten. Zonder er zelf bij stil te staan, zat ik de hele tijd kleine hapjes bij te nemen. Toen pas viel het me op hoe fel het kan helpen als je de potten en pannen in de keuken laat staan. Ja, ook de mayonaise of de parmezaan.

2. Ik koop enkel en alleen kleine zakjes chips

Meteen met de correctie ‘behalve voor feestjes en etentjes’. Maar het is een feit, ik ben een chipseter. Met lage bloeddruk als beste excuus, kan ik gemakkelijk 4-5 maal per week chips eten. Wat mij ontzettend geholpen heeft, is enkel nog kleine zakjes in huis halen. Je ziet meteen hoeveel calorieën je binnen hebt én de drempel om zo’n tweede zakje open te doen is véél groter dan om bij te nemen van een grote zak die toch al open is. CHECK.

PS: Ik weet dat sommige smaken niet verkrijgbaar zijn in het klein, maar laat die dan voor tijdens feestjes en etentjes. Dan smaken ze dubbel zo hard.

unnamed (13)

3. Koop geen nieuwe koeken tot de vorige op zijn.

Keuzestress zorgt voor: Oké, ik neem dit koekje. Of nee, toch dit. Wat uiteindelijk neerkomt op: Alé, allebei dan. Nee, het is absoluut niet verkeerd meerdere koekjes te eten en ja, je moet absoluut koekjes in huis halen want wie kan er eigenlijk zonder leven? Maar, hoe minder verschillende koekjes, hoe minder keuzestress, hoe minder ‘ik eet eerst deze en dan deze’. EXTRA TIP: Laat de meest onweerstaanbare in de winkel liggen. Bij mij? M&M’s & kinderbueno.

4. Eet alleen als je echt doorhebt dat je aan het eten bent

Hiermee bedoel ik. Niet eten om te eten. Geniet van je eten, sta er bewust even bij stil hoe lekker je eten is. Als je dat gevoel van genot gehad hebt, ga je minder de neiging hebben om bij te nemen én ga je sneller doorhebben wanneer je genoeg hebt. Haast en spoed is zelden goed! Slow downnnnn.

IMG_6463

5. Honger jezelf niet uit doorheen de dag

Daar kon ik wat van vroeger en ook nu moet ik er echt nog op letten om genoeg te eten doorheen de dag. Op drukke dagen kan ik thuis komen met zo’n reuzehonger dat ik veel te veel eet en na mijn avondeten ook totaal geen voldaan gevoel heb waardoor ik begin te snoepen. Heb je het toch moeilijk om voldoende te eten doorheen de dag? Zorg er dan voor dat je altijd soep in huis hebt (liefst homemade) zodat je een grote tas soep kan eten ipv te snoepen als je thuis komt.

6. Zorg ervoor dat je je lievelings gezonde producten in huis hebt

Bij mij zijn dat bijvoorbeeld: aardbeien, mandarijnen, kiwi, kerstomaten, radijsjes, wortelen, komkommer. Ik leg ze ook altijd op ooghoogte in de koelkast. Geen leugen, dat helpt.

IMG_1904

En het aller aller belangrijkste: Geniet van wat je eet en ontzeg jezelf gewoon niet iets tot in het extreme. Hier een koekje, daar een chipske, en dan weer een glaasje wijn. Als je het voor de rest gezond aan doet, moet dat allemaal kunnen.

Groetjes van de ene gezonde levensgenieter aan de andere,

X

Laurence

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *