Zondag Bakdag: 3x koekjes uit een pot
Ga je ergens op bezoek, ben je uitgenodigd voor een etentje of heb je gewoon zin om iemand een cadeautje te geven? Dan heb ik de perfecte oplossing voor jou. Ben je het beu om altijd pralines, een fles wijn of bloemen af te geven? Steek dan een keertje de handen (maar eventjes, beloofd) uit de mouwen en ga aan de slag met dit leuk ideetje: Koekjes uit een pot. Je vult de pot met de droge ingrediënten die je nodig hebt om heerlijke koekjes te bakken, hangt er een leuk kaartje aan en tadaaa, een tof presentje voor de gastheer/vrouw van dienst.
Heb je niet echt een idee hoe je eraan moet beginnen? Weet je niet welke recepten je er het best voor gebruikt? Ginger to the rescue. Ik heb drie leuke ideetjes voor koekjes uit een pot voor jullie.
1.American Cookie
Beginnen doen we met een klassieker, de ‘American Cookie’, iedereen lust ze. Meer nog, iedereen is er dol op. Dit is wat je moet doen:Neem een standaard weckpot.
- Zeef 210 g (glutenvrije) bloem en schep het in de weckpot.
- Voeg vervolgens 190 g bruine suiker toe.
- Voeg 1 tl (wijnsteen)bakpoeder toe.
- Schep daarop 1 zakje vanillesuiker.
- Neem 250 g fondant chocolade en snijd deze in fijne stukjes. Voeg toe.
De droge ingrediënten zitten in de pot. Nu hang je er een kaartje aan of plak je er aan sticker op waarop staat:
- Voeg toe: 100 g zachte boter en 1 ei.
- Alles mengen en koekjes van maken.
- 20 min op 180°C bakken.
2.Granenkoekjes
Deze koekjes zijn een tikkeltje gezonder. Ze bevatten veel zaadjes en meer voedzame ingrediënten. Volg deze stappen:
- Neem een standaard weckpot.
- Schep 170 g amandelmeel in de pot.
- Voeg 150 g havervlokken toe.
- 160 g suiker + 1 zakje vanillesuiker als volgende laag.
- 1 tl (wijnsteen)bakpoeder toevoegen.
- Daar bovenop 25 g kokospoeder doen.
- Eindigen doen we met 1 el chiazaad, 1 el gemengde zaadjes en 3 el zonnebloempitten.
Dit zijn al de ingrediënten die in de pot moeten. Het klinkt veel, maar ze gaan er juist helemaal in. Hang er opnieuw een leuk kaartje aan met de volgende boodschap:
- Voeg toe: 170 g gesmolten boter en 2 eieren.
- Meng alles en maak er koekjes van.
- 15 min op 180°C bakken.
3. Haverkoekjes met rozijnen
Als derde koekje gaan we voor een haverkoekje. Simpel, maar super lekker! Dit is wat je moet doen:
- Neem een standaard weckpot.
- Zeef 125 g speltbloem en schep het in de pot.
- Voeg vervolgens 100 g havervlokken toe.
- Hierop schep je 100 g speltvlokken.
- Daarna voeg je 100 g suiker + 1 zakje vanillesuiker toe
- 1,5 tl (wijnsteen)bakpoeder als volgende
- Als laatste een grote handvol rozijnen (kan eventueel ook met gedroogde cranberries)
Versier de pot opnieuw met een leuk lintje, kaartje, sticker en schrijf er het volgende op:
- Voeg toe: 100 g zachte boter en 2 eieren.
- Meng alles en maak er koekjes van.
- 15 min bakken op 180°C.
Voilà, dit zijn drie leuke ideetjes om een koekje uit een pot aan iemand cadeau te doen. Zeker een leuke tip voor de kerstdagen die eraan komen. Heel simpel én je pakt meteen uit met een origineel presentje.
Groetjes,
Laurence
12 Comments
Ria Vandenborn
hoe groot is een ‘standaard’ weckpot…?
1 liter..?
As Cooked by Ginger
Dag Ria, dat is er inderdaad eentje van 1 liter 😉 Veel plezier ermee!
M
Weckpotten en ingrediënten voor de haverkoekjes incl. cranberries in huis om vanmiddag samen potten te vullen voor de juffen!
M
En daar is alweer een vervolg op vanmorgen: zoon van zes vond het heel leuk om alles af te wegen en te helpen met het vullen van de potten. Wij gebruikten potten van de Hema van 800 ml. Het kon er precies in, we hebben als laatste 60 gram cranberries toegevoegd. Kortom, dank voor de tip! Van de overgebleven restjes, gaan we de koekjes zelf bakken om ze even voor te proeven. 🙂
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen dat jullie er zo’n fijn moment van hebben gemaakt ☺️ samen kokerellen. Heerlijk! En nu hopen dat het in de smaak valt bij de juffen 🙌
Benedicte
Echt fan van dit cadeau!! Wil al geel graag aan de slag gaan! Het enige wat ik me afvraag is of je van deze recepten ook een vegan versie kan maken. Ik weet namelijk niet voor wie het cadeau is en er zijn een paar mensen die veganistisch zijn.
Groetjes
As Cooked By Ginger
Hoi! Ik geloof dat de droge ingrediënten allemaal oké zijn (enkel de chocolade even dubbel checken) en dan kan je bij de instructies op het kaartje altijd schrijven: Voeg (vegan) boter toe en 1 (vegan) ei. Veganisten weten normaal gezien prima hoe ze een ei moeten vervangen. Gebroken lijnzaad + water. Zelf heb ik het wel nog niet getest op die manier, maar lijkt me geen probleem! Veel plezier ermee!
Pingback:
Claudia Boender
Super leuk cadeau. Zo kan je een naar smaak gemaakt cadeau geven!
As Cooked By Ginger
Dankjewel, leuk om te horen!
Groetjes,
Laurence
Melanie
Hi,
Super leuk recept ! Ik vroeg me af wat fondant chocolade precies is ? Is dit een chocolade reep of echt fondant ?
As Cooked By Ginger
Hoi! Dat is echt chocolade reep dus geen fondant in de zin van rolfondant (suiker) om taartjes mee te versieren. Gewoon echte pure chocolade is dat 🙂