Muffins & Gebakjes

Walnotengebak

Dit walnotengebak is GOD-DE-LIJK! Ik beloof het. Het is om in één ruk op te eten. Ik ben een enorme fan van bruine suiker (altijd mijn eerste keuze voor op mijn pannenkoeken) en in deze rakkers zit er goed veel van dit goedje. Doe daar nog wat ahornsiroop en walnoten bij en het kan niet anders dan lekker zijn, toch? Zeer herfstig ook! Een perfect gebakje voor deze tijd van het jaar.

Ik kon zelf niet genoeg krijgen van dit walnotengebak, hmm. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik na een lange werkdag thuiskwam, waarin ik de hele dag had uitgekeken naar nog een laatste stukje van deze heerlijke vierkantjes, en merkte dat de husband de laatste twee stukjes had meegenomen naar het werk. Niet één, maar twee! En nul voor de maker van dit topgebak. Na tien keer in en uit ademen had ik me erover gezet en realiseerde ik me dat je het supersnel opnieuw kan maken. Kwam dus wel helemaal goed. Een echtelijke crisis werd vermeden. Volg zelf gerust even mee hoe je zelf dit lekkertje maakt.

Benodigdheden:

260 g patisseriebloem

150 g lichtbruine suiker

60 ml ahornsiroop

100 g boter, gesmolten en lichtjes afgekoeld

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

100 g walnoten, grof gehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Giet de gesmolten, lauwe boter in een mengkom en giet er de ahornsiroop bij. Voeg vervolgens de eieren toe en klop deze eronder met de garde. Dan mag de bruine suiker en vanillesuiker erbij. Meng opnieuw.

Voeg de gezeefde bloem toe en spatel deze onder het deeg.

Doe als laatste de grof gehakte walnoten erbij en meng.

Vet een vierkanten bakvorm in, leg er eventueel een vel bakpapier in en giet het beslag in de vorm.

Bak 25 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.

Laat het walnotengebak volledig afkoelen, bestrooi met bloemsuiker en snijd in vierkantjes.

Tips:

  • Bakvorm: Gebruik een vierkanten bakvorm die niet te groot is, anders gaat je gebak te plat worden. Mijn vorm was 20×20 cm. Probeer rond deze grootte te blijven. Een ovenschaal kan ook werken!
  • De bloem kan vervangen worden door spelt bloem indien gewenst.
  • De lichtbruine suiker kan vervangen worden door donkerbruine suiker. Om de gebrande smaak van het gebak te behoud, raad ik aan altijd één van deze twee suikers te gebruiken.
  • De walnoten zijn een must in dit gebak. Deze zou ik niet vervangen door een andere noot. Zit je toevallig toch zonder noten, dan komen pecannoten het dichtst in de buurt.
  • Bewaren: Dit gebak blijft drie dagen goed in een afgesloten doos op het aanrecht. Je kan de vierkantjes ook invriezen in een afgesloten zakje. Zo blijven ze een tweetal maanden goed.

Veel bakplezier!

Laurence

Helemaal fan van dit simpel maar heerlijk gebak? Neem dan eens een kijkje bij deze pindakaasblondies of deze Dulce de leche muffins. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Walnotengebak

As Cooked By Ginger
Oh la la, heerlijk walnotengebak met bruine suiker en ahornsiroop. Een match made in heaven in combinatie met de walnoten. In love!
Totale tijd 1 uur
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 12 vierkantjes

Equipment

  • Vierkanten bakvorm 20×20

Ingrediënten
  

  • 100 g boter gesmolten, licht afgekoeld
  • 60 ml ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 150 g lichtbruine suiker of donkerbruine
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
  • 260 g patisseriebloem gezeefd
  • 100 g walnoten grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vierkanten bakvorm van ongeveer 20×20 cm in.
  • Giet de gesmolten boter in een mengkom en giet er de ahornsiroop bij. Voeg de eieren toe en meng tot een glad geheel met de garde. Voeg de bruine suiker en vanillesuiker toe en klop glad.
  • Voeg de bloem toe en spatel deze eronder.
  • Voeg de walnoten toe en meng nog een laatste keer.
  • Doe het beslag in de bakvorm en bak 25 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat volledig afkoelen en bestrooi met bloemsuiker. Snijd in 12 (of 16) vierkantjes.
Trefwoord Walnoten

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept