Maar dat is tof!

Over streekproducten en een lekker dessertje

Dat ik een fiere Limburger ben, dat kunnen we wel stellen. Dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Limburg is gezellig. De mensen zijn sympathiek, gastvrij, culinair en fier op de eigen streek. Tradities worden in ere gehouden, maar vernieuwing komt ook waar nodig.

We hebben mooie natuur, leuke steden, lekker eten en drinken, cultureel erfgoed,.. Kortom, alles wat een provincie nodig heeft. Over één ding in mijn lijstje wil ik het vandaag hebben: Lekker eten en drinken. Specifieker nog, we gaan het vandaag over streekproducten hebben. Dat Limburg een paar parels van streekproducten te bieden heeft, dat kunnen we wel stellen. Ik ging alvast van drie streekproducten proeven. Welke dan?

1.Hasseltse speculaas

Nostalgie ten top. Het is een lekkernij waar de Hasselaren mee opgroeien, inclusief mezelf. Met een absolute piek van overdaad bij Sinterklaas, wordt er het hele jaar door van deze speculaas genoten. De speculaasjes zoals de meesten ze kennen, zijn kleine harde koekjes, maar in Hasselt zijn het ‘hompen’. Dikke speculazen, krokant vanbuiten, zacht vanbinnen. Ze zijn milder gekruid, anders gesuikerd en o-ver-heer-lijk. Moet ik het herhalen? For the people in the back: OVERHEERLIJK!

Er is in Hasselt nog één streekmaker over, namelijk Bakkerij St-Marie. Bakker Carine bakt er de speculaas nog altijd zelf. Ze rolt ze met de hand, bakt ze eigenhandig af en.. verkoopt ze als zoete broodjes. Ze komen van heinde en ver voor deze lekkernij. En terecht! De bakkerij bestaat al 34 jaar en hun speculaas – een familierecept – werd erkend als streekproduct sinds 2010. Hun tips? Gebruik lokale, kwaliteitsvolle ingrediënten en kruid niet té sterk. Al blijft hun echte recept natuurlijk geheim 😉

2. Limburgse stroop

Kom maar op met die pannenkoeken. Niets zo lekker als échte Limburgse stroop op je pannenkoeken. Al kan je met het lekker stroperig goedje natuurlijk nog veel meer doen. Zowel voor zoete als voor hartige bereidingen zou je het in je keuken moeten hebben. Het wordt van verschillende soorten fruit gemaakt, maar enkel de appelstroop, perenstroop en gemengde stroop zijn erkend als streekproduct.

Ik ging langs bij streekmaker Raf Bleus van De gebroeders Bleus, de makers van dit streekproduct, dat al zo’n 15 jaar erkend is nu. De stroopfabriek van de familie Bleus bestaat al sinds 1843 en werd steeds van vader op zoon doorgegeven. Alles in hun fabriek is zelfgemaakt, zelfs de machines. Het fruit komt van lokale boeren en bepaalde afwerkingen aan het product gebeuren op een beschutte werkplaats. Ambacht, het zorgt voor een mooi en lekker product en deze stroop is daar het bewijs van.

3. Maes Koffie

‘Kan jij snel nog wat koffiebonen gaan halen bij Maes koffie?’ Het is over de jaren heen in Limburg een vast begrip geworden, die koffie van bij Maes. Ook wij drinken al jaren steevast het streekproduct ‘ de meestermengeling’. Benieuwd was ik dus wel om de branderij olv Paul Maes eens van dichterbij te bekijken. Maes koffie werd in 1958 opgericht en ging van vader op zoon en kleinzoon. Er wordt streng gewaakt over de kwaliteit van de koffiebonen, de mengelingen worden samengesteld in het eigen labo en er wordt persoonlijk toegezien op het branden van de koffie.

Ik zou natuurlijk geen echte Foodblogger zijn als ik geen geweldig lekker receptje ontwikkeld had met alledrie de streekproducten in verwerkt. Ik maak een dessertje met vanille-speculaasijs, stroop en koffiesiroop. Benieuwd?

Time for dessert!

Benodigdheden, voor 2 dessertje:

Voor het ijs:

3 eidooiers

150 g suiker

350 ml volle melk

200 ml volle room (liefst meer dan 33%)

1 vanillestokje

1 à 2 stukken Hasseltse speculaas

Voor de koffiesiroop:

400 ml sterke koffie gezet van de Meestermengeling van Maes koffie

300 g suiker

Voor de afwerking:

1 el Limburgse stroop

1 Hasseltse speculaas

Bereiding:

Breng de melk en de room aan de kook op middelhoog vuur. Voeg meteen ook het merg van het vanillestokje toe en het stokje zelf. Klop ondertussen de eidooiers en de suiker op tot een lichtgeel, dik mengsel in de keukenmachine. Wanneer de melk kookt, haal je het vanillestokje eruit en giet je het geheel al draaiend in meerdere keren in de keukenmachine. Roer tot een glad geheel en zet terug op het vuur. Kook in totdat het een beetje dikker is. Wanneer je er een lepel insteekt, er met je vinger doorgaat en de streep zichtbaar blijft, is het goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak ondertussen de koffiesiroop door de koffie en de suiker samen te verhitten. Wanneer het geheel kookt, zet je het vuur op middellaag en laat je het 20 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hierdoor zal de siroop indikken. Giet vervolgens in een glazen flesje dat je kan afsluiten.

Doe de mengeling voor het ijs in de ijsmachine en laat ongeveer 30-40 minuten draaien. Check regelmatig of je ijs stevig genoeg is. Wanneer je ijs bijna klaar is, verkruimel je er de speculaas bij en laat je de machine nog een paar minuten draaien.

Neem er twee mooie bordjes bij en smeer per bordje 1/2 el stroop uit over de bodem. Verkruimel er wat speculaas over, schep twee bollen per persoon uit (zet de rest in de diepvries) en dresseer deze over de stroop. Werk af met de koffiesiroop.

Su-per lekker!

Laat het smaken,

Laurence

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *