Bloemkoolsoep met croutons van peperkoek
Hallo allemaal! Het mag dan wel mei zijn, soep eten blijft deze soepboer doen. Herfst, winter, lente, zomer.. Het maakt niet uit. Soep smaakt me altijd en je krijgt er zoveel groentjes mee binnen. Alleen maar voordelen!
Bloemkool doet op het eerste zicht misschien aan de winter denken, maar eigenlijk is de bloemkool van maart tem november in seizoen of alleszins op haar lekkerst. Bloemkool in mei dus? Absoluut!
De zachte, romige smaak van bloemkool combineert heel goed met de sterke smaken van de gorgonzola en de peperkoek van Vondelmolen die ik ook gebruik in dit gerechtje. Een lekkere combo boordevol smaak, dit soepje.
Benodigdheden:
1 bloemkool
1,2 l groentebouillon (= water + 1 bouillonblokje)
140 ml light room
gorgonzola
3 lapjes peperkoek
verse peterselie
peper, zout, nootmuskaat
Bereiding:
Snijd de bloemkool in roosjes. Verhit een klont boter in een grote pot. Voeg de roosjes toe en kruid met peper en zout. Roer even om en giet er de bouillon bij. Kook 10-12 minuten of totdat de bloemkool gaar is en mix vervolgens de soep glad. Voeg de room toe, samen met een snufje nootmuskaat. Roer even door, kruid eventueel wat bij met peper en zout en houd warm.
Snijd de peperkoek in blokjes en verhit een klontje boter in een pan. Bak de peperkoek krokant op middelhoog vuur. Laat niet aanbranden!
Schep de soep op in mooie soepborden. Verbrokkel er wat gorgonzola overheen. Voeg wat croutons van peperkoek toe en werk af met verse peterselie en extra peper.
Smakelijk!
Laurence