Aziatische noedelsoep met scampi en inktvis
Ik denk dat ik in herhaling val wanneer ik dit zeg, maar ik ben verliefd op noedelsoep. Ik heb geen woorden voor hoe verrukkelijk ik dat vind en ik vind het dan ook geweldig om ermee te experimenteren. Ik haal zowat alle kruiden die ik heb uit de kast, zet ze op mijn aanrecht, samen met mijn vissaus, oestersaus, sojasaus, verse gember,… En dan gooi ik maar vanalles in de pot, helemaal ongecontroleerd. Een zootje ongeregeld. Deze keer hield ik heel goed bij wat ik allemaal deed en schreef ik het perfect neer, speciaal voor jullie. Gelukkig deed ik dat net deze keer, want Oh My God, het was één van de lekkerste noedelsoepen die ik al gemaakt heb tot nu toe. Een heerlijk getrokken zeevruchten smaakje met toch die Aziatische toets er ook in. Een aanrader, ik verzeker het je.
Benodigdheden, voor 2 personen (plus een beetje extra want de dag nadien is ie nog beter):
ongeveer 150 g sobanoedels (of noedels naar keuze)
16 scampi’s
2-3 inktvisfilets in ringen gesneden,
200 ml rijstmelk of kokosmelk (de lopende, niet de vaste uit blik)
klein zakje sojascheuten
1/2 paksoi
750 ml water + 1 groentebouillonblokje
2 cm verse gember
verse peterselie
1 limoen
Kruiden: 1 tl currypoeder, 1 el gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, snufje cayennepeper, 1/4 tl chilivlokken, peper (+snufje curry, paprika en gember voor de marinade)
2 el vissaus + 2 el voor de marinade van de vis
3 el sojasaus
Bereiding:
Ontdooi de scampi’s en inktvis. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Doe alles samen in een kom en voeg 2 el vissaus toe en voeg wat gemberpoeder, currypoeder en paprikapoeder toe. Meng en zet apart.
Neem een pot en verhit er een scheut olijfolie in op het vuur. Voeg het curry-, gember-, en paprikapoeder toe en bak even mee. Voeg de verse gember, die je in kleine blokjes gesneden hebt, toe en bak mee. Voeg vervolgens het snufje cayennepeper en de chilivlokken toe. Voeg nu meteen de scampi’s en inktvis toe aan de pot en zorg dat de kruiden goed overal op zitten. Bak kort aan en kruid met een beetje peper. Voeg de vissaus en sojasaus toe. Giet nu meteen ook het water erbij en doe er het bouillonblokje bij (verkruimel dat eventueel al op voorhand). Breng aan de kook. Voeg dan de rijstmelk toe en wanneer het water opnieuw kookt, voeg je de sojascheuten toe. Als laatste voeg je de blaadjes paksoi toe. Laat alles een paar minuten goed doorkoken en zet het vuur dan lager zodat het ongeveer een halfuurtje nog kan pruttelen. Zorg dat er niet teveel vocht weg kookt. Proef en voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
Tijdens het intrekken van de soep, kook je de sobanoedels. Deze zijn meestal in ongeveer 4 minuten gaar, maar kijk even op de verpakking.
Giet de noedels af, verdeel ze over de kommetjes en giet er een flinke schep soep overheen. Werk af met wat verse peterselie (of koriander, maar daar gaan mijn tenen van krullen, dus ik pas) en een beetje sap van de limoen.
Intens genieten. Smakelijk!
2 Comments
Pingback:
Pingback: