Comfortfood,  Veggie

Veggie chili met zoete aardappel

Veggie chili met zoete aardappel. Wat kan een chili toch smaken van tijd tot tijd. De combinatie van bonen, tomaat en goed veel kruiden met die overheerlijke toppings à volonté erover. Hmmm, genieten! Comfortfood op z’n best. Voor een kom chili met zure room, avocado en tortilla’s mag je me àltijd wakker maken.

Chili sin carne

We maken een chili zonder vlees vandaag en gebruiken de kidneybonen en de maïs van HAK. Daar kan je nooit iets mis mee doen, met deze vaste waarde. Nog niet zo lang geleden staken ze hun producten in een nieuw jasje en dus kreeg HAK een nieuw pak (hihi). De verpakking is duurzamer, hipper en makkelijker stapelbaar in de voorraadkast. En ik kan het weten, want ik heb zo’n 16 pakken op dit moment in mijn kast liggen. Ze zijn handig en leuk om de voorraadkast wat kleur en een ruim assortiment aan gezonde ingrediënten te geven.

Zijn jullie er klaar voor om dit lekkere, voedzame gerechtje in elkaar te flansen? Hopelijk wel, want hier komt ie!

Wat heb je nodig?

  • Look en ui: de basis van elke goeie chili
  • Wortelen
  • Zoete aardappel
  • Kidneybonen
  • Maïs
  • Kruiden: Chilipoeder, oregano, komijn, lookpoeder, paprikapoeder
  • Een blik tomatenblokjes
  • Groentenbouillonblokje
  • Afwerking: Tortillachips, avocado, cheddar, zure room, koriander

Wat moet je doen?

Het is eigenlijk een eenpansgerecht want alles mag gewoon in één pot. Een uurtje sudderen op het vuur en tadaaa!

Ter voorbereiding en om tijdens het koken alles vlot te laten verlopen, mag je de look en ui fijn snipperen en de wortel en zoete aardappel allebei schillen en in kleine blokjes snijden. Verder mag je de kidneybonen en maïs even in een zeef gieten en laten uitlekken.

Dan mag je een flinke scheut olijfolie verhitten en de ui, look, wortel en zoete aardappel erin doen. Roerbak ongeveer 5 minuten en voeg dan alle kruiden toe. Meng en bak een minuutje verder.

Dan mag je de tomatenblokjes erbij doen. Vul het blik tot de helft met water en giet dit ook bij in de pot. Voeg dan de kidneybonen, maïs en bouillonblokje toe. Kruid nog eens extra met peper en zout.

Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Dit mag nu een uurtje op smaak komen en wat indikken. Roer één of twee keer maar laat het maar gewoon z’n ding doen 🙂

Je kan eventueel je toppings al voorbereiden en als je er graag rijst bij wilt eten, kan je die ook al afkoken.

Roer na een uurtje de chili om, proef even of het nog peper en/of zout nodig heeft en schep op in een diep bord. Werk af met cheddar, zure room, avocado, verkruimelde tortilla’s en koriander. Smakelijk!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Zoete aardappel: De zoete aardappel is echt een meerwaarde en zorgt voor een extra voldaan gevoel waardoor ik zelf de chili zo eet met lekker veel tortilla’s en er geen rijst meer bij eet. Maar je kan er absoluut ook rijst bij eten, dat is ook heel lekker.
  • Je kan ook zwarte bonen gebruiken ipv kidneybonen.
  • Indien je toch wat extra proteïne wilt toevoegen, kan je kip die je in reepjes trekt toevoegen of puur rundsgehakt. Kruid dan zeker extra.
  • Op voorhand maken: Dit is een geweldig mealprep gerecht. Je kan het perfect op voorhand klaarmaken en gewoon de gewenste portie opwarmen.
  • Bewaren: Het blijft een drietal dagen goed in de koelkast dus je kan het perfect mealpreppen om een snelle maaltijd bij de hand te hebben doorheen de week.

Laat het smaken!

Zin in meer comfortfood zoals dit? Deze zijn mijn persoonlijke favorietjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Veggie chili met zoete aardappel

As Cooked By Ginger
Een heerlijke veggie chili met zoete aardappel. Een bordje comfortfood om duimen en vingers bij af te lekken. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
10 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen (grote portie)

Equipment

  • 1 grote kookpot

Ingrediënten
  

Voor de chili

  • 1 ui versnipperd
  • 2 tenen look versnipperd
  • 2 wortelen geschild, in kleine blokjes
  • 1 zoete aardappel geschild, in kleine blokjes
  • 1/2 tl chilipoeder wat minder als het heel pikant is
  • 1 tl oregano
  • 1-2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 groot pak kidneybonen = ong. 400 g
  • 1 klein pak maïs = ong. 200 g
  • 1 blokje groentebouillon
  • peper, zout
  • olijfolie

Voor de afwerking

  • 120 g geraspte cheddar of hoeveelheid naar keuze
  • 1 avocado in schijfjes
  • 2 el zure room
  • 4-6 tal stengels koriander grof gehakt
  • 2x handvol tortillachips of hoeveelheid naar keuze, verkruimeld

Instructies
 

  • Doe olijfolie in de kookpot en stoof er de ui, look, wortel en zoete aardappel in aan. Roerbak 5 minuten.
  • Voeg het chilipoeder, oregano, komijn en paprikapoeder toe en kruid ook met peper en zout. Bak nog één minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes toe. Vul het blik tot de helft met water en giet ook bij in de pot, samen met de kidneybonen en maïs die je allebei hebt laten uitlekken in een zeef.
  • Voeg als laatste het bouillonblokje toe, roer en zet de deksel op de pot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een klein uurtje pruttelen op laag vuur.
  • Verdeel over diepe borden en werk af met cheddar (deze eerst zodat die wat kan smelten), avocado, zure room, koriander en lekker veel verkruimelde tortilla's. Smakelijk!
Trefwoord Chili, Vegetarisch, Zoete aardappel

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept