Bloemkoolsteaks met barbecuesaus
Hoi! Zullen we het vandaag nog eens hebben over een vegetarische levensstijl? Dat is misschien weer eventjes geleden. Jullie zien op de blog zeer regelmatig gerechtjes passeren, dat zijn zowel niet vegetarische als vegetarische gerechtjes. Voor mij past de combinatie binnen een gezonde levensstijl.
Ik eet regelmatig vegetarisch omdat ik het lekker vind én om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik probeer bij het consumeren van vlees en vis te letten op de afkomst van het product en zal gemakkelijker voor bio en duurzaam geproduceerde producten kiezen. Voor mezelf smaakt vlees/vis veel beter wanneer ik het af en toe eet dan wanneer ik het dagelijks zou eten.
Vandaag gaan we dus voor veggie én voor Belgisch, met de Belgische honing van Meli die ik gebruikt heb om de barbecuesaus mee te maken. Wat een smaakbom, trouwens! Meli brengt sinds deze maand een vloeibare Belgische honing op de markt en ik mocht er mee koken. Een potje vloeibaar goud als je het mij vraagt. Het klinkt misschien gek om te zeggen, maar de honing is echt heel mooi. Eens een foodie, altijd een foodie, hé!
Op naar het recept? Alé, dan 😉
Benodigdheden, voor 4 personen:
Voor de barbecuesaus:
350 ml ketchup (tomaten)
3 el appelciderazijn
80 ml vloeibare honing van Meli
2 tenen look
1 sjalot
2 el worcestersaus
1 tl komijn
1 el paprikapoeder
klontje boter
Voor het gerecht:
2 kleine bloemkolen
10 middelgrote bloemige aardappelen
300 g prinsessenbonen
4 stengels lente-ui
verse peterselie
olijfolie, boter
peper, zout, tijm
Bereiding:
We beginnen met het maken van de saus. Versnipper de ui en stoof aan in een klontje boter in een sauspan. Als de ui glazig is, pers je de look er boven uit. Voeg meteen ook de ketchup, honing, azijn, komijn, paprikapoeder en de worcestersaus toe. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 30 minuten pruttelen op laag vuur.
Snijd de bloemkolen in steaks. Ik haalde twee steaks uit elke bloemkool. Gewoon de groene bladeren verwijderen en dan met een groot mes door twee en dan aan de grote kant van elke helft een steak van ongeveer 2-3 cm dik snijden. Bewaar de rest van de bloemkool om bvb soep mee te maken (ik maakte er groentepap van voor Julien – geen verspilling!).
Verwarm de oven voor op 200°C. Neem er de bakplaat uit waar je een vel bakpapier op legt. Smeer met een borsteltje de bloemkool in met olijfolie en kruid met peper, zout en tijm. Zet 12 minuten in de oven.
Schil de aardappelen en breng aan de kook. Kook de boontjes beetgaar in een klein kwartiertje. Snijd de lente-ui in schijfjes en versnipper zo’n viertal stengels verse peterselie.
Haal de bloemkool uit de oven. Smeer in met de barbecuesaus, draai de steaks om en smeer de andere kant en de zijkanten ook volledig in met de saus. Niet te zuinig! Zet nog eens 12 minuten in de oven.
Giet de aardappelen af en maak er puree van (peper, zout, klontje boter toevoegen en pletten).
Giet de boontjes af, snijd in kleine stukjes, verhit een klont boter in een pannetje op het vuur en bak vijf minuten aan op hoog vuur samen met de lente-ui en peterselie. Kruid met peper en zout.
Neem er de borden bij. Schep er wat puree op. Daarna de groene groentjes en daarop leg je de bloemkoolsteak. Serveer eventueel met wat extra saus. Werk af met wat verse peterselie.
Smakelijk eten!
Laurence