Muffins & Gebakjes

Soesjes

Ik had nog eens zin om iets te bakken, maar wist niet goed waar ik zin in had. Dus begon ik maar door de chocoladebijbel te bladeren en toen ik het zag, wist ik het: deze moet ik maken! Soesjes!! Ook een van de favorieten van de mama. Dus die kon ik dan ook ineens verrassen. Het is wel niet het meest simpele bakseltje om klaar te maken. Ze zijn dan wel klein, maar niet zo easy-peasy als je zelf zou denken. Het lief en ik gingen die avond bij mijn ouders thuis eten en ik had beloofd om een dessertje te maken. Dat deed ik dus met deze soesjes die ik nog nooit eerder had gemaakt. Maar een mens moet risico’s nemen in het leven, hé. En het was het waard, ze waren echt overheerlijk! Ik had een grote kom gemaakt en ze vlogen de deur uit (of de mond in?)! Zeker leuk om te maken als je een feestje geeft ofzo. Ze zien er gewoon ook zo heerlijk homemade uit. Toegegeven, ik heb een beetje gesukkeld met het glazuur, waardoor sommigen er als strontjes uitzien, maar daar moet je maar naast kijken want de smaak zit echt goed. Een héérlijk dessertje voor wie van een uitdaging houdt.

image

Benodigdheden, voor 30-35 soezen:

Voor het deeg: 

65 g bloem

150 ml water

50 g boter

2 eieren, losgeklopt

Voor de vulling:

opklopbare slagroom, 1 flesje van 250 ml

zakje vanillesuiker

Voor het glazuur: 

225 g poedersuiker

1 el cacaopoeder

2-6 el water

Bereiding:

Zeef de bloem boven een kom. Verwarm het water en de boter samen op een middelhoog vuur. Wanneer de boter volledig gesmolten is, zet je het vuur op de hoogste stand en breng je het geheel snel aan de kook. Wanneer het mengsel kookt, haal je de pot van het vuur en doe je er in één keer de bloem bij. Begin meteen te mengen met een houten lepel. Het is nu een soort ietwat loperige deegbal, het is geen echt vast deeg. Laat de bal tien minuten lichtjes afkoelen. Gewoon zodat hij niet meer echt heet is. Verwarm nu de oven voor op 220°C. Giet vervolgens beetje bij beetje het losgeklopt ei erbij. Doe er een scheutje bij en meng het geheel. Doe er dan opniuew een scheutje bij en meng opnieuw Je moet niet per se het volledige ei opgebruiken, ik liet een dun bodempje liggen. Blijf het deeg mengen todat het er wat dikker en glanzend uitziet . Schep het deeg in een spuitzak en draai de zak goed aan.

image

Neem er twee bakplaten bij die je bedekt met bakpapier. Knip het puntje van de spuitzak eraf zodat je ongeveer een doorsnede van 2cm hebt. Maak nu allemaal toefjes ter grote van een walnoot en laat voldoende ruimte tussen de toefjes. Ik maakte ongeveer 35 soesjes met deze hoeveelheid. Zet de bakplaten in de oven voor 25 minuten.

image

Ze zouden er ongeveer op deze manier moeten uitzien. Nu maak je met de achterkant van je houten lepel, of met iets anders dat geen te dik uiteinde heeft, in elk soesje een gaatje zodat er nadien slagroom in gespoten kan worden. Leg de soesjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.

image

De soesjes moeten volledig afgekoeld zijn voordat je de volgende stap zet. Als de soesjes dus koud zijn, begin je met het opkloppen van je slagroom. Ik deed dit met de elektrische garde. Wanneer de slagroom stijver begon te worden, deed ik er iets meer dan een half zakje vanillesuiker bij. Gewoon omdat ik zot ben van vanille en dit je slagroom meer smaak geeft. Als de slagroom stijf geklopt is, doe je het geheel in een spuitzak en draai je de spuitzak goed aan.

image

Knip nu het puntje van de spuitzak eraf. Let erop dat je het goed laag afknipt zodat je puntje makkelijk door de gaatjes van de soesjes kan. Anders spuit je alles erlangs. Je kan altijd nog een stukje extra afknippen, maar geen stukje bijplakken. Vul de soesjes met slagroom. Je ziet wel goed wanneer ze volzitten. De randjes beginnen dan zo lichtjes uit te zetten. Ik heb er een paar laten ontploffen omdat ik er te veel slagroom in deed. Oeps! Ok, 2/3e van het maken van de soesjes zit er alvast op.

image

Als laatste maken we het glazuur. Doe de bloemsuiker en het cacaopoeder samen in een mengkom en meng alles goed door elkaar. Voeg nu 2 el water toe en meng alles. Voeg er nog twee bij als het niet goed mengt. Let op, het lijkt alsof het heel weinig water lijkt om alles te kunnen mengen en er een glazuur van te krijgen, maar als je blijft mengen zul je zien dat het genoeg is. Ik heb mij serieus laten vangen hierbij. Ik ben drie keer opnieuw moeten beginnen en heb bijna een kilo poedersuiker verspild. Het glazuur moet een dik, bijna stijf, glanzend mengsel zijn. Ook lijkt de verhouding poedersuiker en cacaopoeder een beetje gek. Maar ik verzeker je dat je een bruin en geen wit glazuur krijgt. No panic, gewoon het receptje volgen.

image

Smeer op elk soesje een laagje glazuur en laat het glazuur volledig stollen. Nu zijn de soesjes klaar om opgegeten te worden.

Bewaar de soesjes zeker en vast in de koelkast, gezien de room die erin zit.

Smakelijk!

image

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *