Speculaaskoekjes
De Sint was in het land en wat doen we dan? Dan eten we speculaas. Uiteraard. En wat doe ik dan? Dan bak ik speculaas. Ook uiteraard. De koekjes waren wel al een beetje in het kerst-thema, maar daar zitten we ook dichtbij dus dat is ook goed. Vorige zondag was Sinterklaas bij mijn zus gekomen. Zij heeft twee overdreven schattige, mooie, lieve kindjes. De Sint had zich dan ook niet ingehouden, de verwende aapjes dat ze zijn. De jongste is nog geen vier maanden en de oudste bijna twee jaar. Beiden hebben dus geen besef van de Sint en zullen zich never nooit nog iets van vorige zondag herinneren, maar de Sint en zijn Pieten slaan niemand over. Ook de onwetenden niet ;). Lief, toch?


Wat heb je nodig?
- Bloem
- Boter
- Bruine suiker: donkerbruine
- Bakpoeder
- Speculaaskruiden
- Koekjesvormpjes: zoveel of zo weinig verschillende als je maar wilt

Wat moet je doen?
Deze speculaaskoekjes zijn heel gemakkelijk om te maken. Je mengt eerst de droge ingrediënten. Dan voeg je de boter toe. Kneed tot een stevig deeg en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Uitrollen op een bebloemd werkvlak. Je mag bloem blijven toevoegen indien nodig.
Vormpjes eruit steken en op de bakplaat leggen. Afbakken en tadaaaa!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Speculaaskruiden: De aangegeven hoeveelheid speculaaskruiden is puur op smaak. Ik vind het lekker als het stevig naar speculaaskruiden smaakt. Als je tussen de 10-20 gram blijft, zit je altijd goed. Als je grote speculaasfan bent, doe er dan richting 20 gram in. Heb je je speculaaskoekjes liever wat zachter van smaak, ga dan richting 10 gram.
- Vormpjes: Je kiest helemaal zelf welke vormpjes je gebruikt. Ik ben voor kerstvormpjes gegaan omdat ik dat gewoon heel leuk en gezellig vind en de kinderen er vrolijk van worden. Maar neem gewoon wat je in huis hebt 🙂
- Deeg koelen: Het is belangrijk dat je je deeg koud laat worden in de koelkast. Anders gaan je koekjes uitlopen bij het bakken.
- Diepvries: Als je heel zeker wilt zijn dat de vorm van je koekjes bewaard blijft tijdens het bakken, kan je de koekjes altijd 5 minuten in de diepvries leggen en dan meteen de oven in.
- Bewaren: De koekjes blijven ongeveer een weekje goed in een afgesloten doos op het aanrecht.
Cookie monsters in the house? Check dan zeker deze koekjes eens.
- Pompoenkoekjes
- Marmerkoekjes
- Koekjes met walnoot en chocolade
- Pistache ricotta koekjes
- Zachte kaneelkoekjes
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Speculaaskoekjes
Equipment
- Keukenmachine optioneel
- uitsteekvorm voor koekjes
Ingrediënten
- 300 g bloem gezeefd
- 150 g bruine suiker
- 1 tl bakpoeder
- 15 g speculaaskruiden blijf tussen 10 en 20 gram naar smaak
- 1 snufje zout
- 250 g boter zacht, in blokjes
Instructies
- Meng alle ingrediënten behalve de boter.
- Voeg dan de boter toe en kneed tot een stevig deeg. Dit gaat het gemakkelijkst in de keukenmachine maar zonder kan zeker ook.
- Kneed tot een deegbal, wikkel in plastic folie en laat 30 à 40 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bebloem je werkvlak en rol het deeg uit tot ongeveer 1/2 cm dikte.
- Steek er koekjes uit en leg deze op een vel bakpapier op de bakplaat.
- TIP: Voelen je koekjes niet meer super stevig, alsof de boter al wat zachter wordt, zet de bakplaat met de koekjes erop dan 5 minuten in de diepvries voordat het de oven in gaat.
- Bak 14 minuten.
- Laat afkoelen en eet op of bewaar in een afgesloten doos.


