Chocolate chip cookies
Deze chocolate chip cookies zijn een echte ‘OH MY GOD’ waard. Ze zijn alles dat je maar kan willen van een chocolate chip cookie. Boterachtige, smeuïge, zoete, verrukkelijke koekjes met dikke stukken chocolade. Want aan kleine chocoladedruppels doen wij bij deze koekjes niet mee. Nee hoor, we gaan voor dikke stukken grof gehakte pure chocolade. Am I in heaven?
Heerlijk genieten met deze koekjes. Ze zijn een plezier om te maken en absoluut een plezier om op te eten. Je bent bijna blij dat ze op zijn, want het is extreem moeilijk om er vanaf te blijven. U weze gewaarschuwd!
Here we go!
Benodigdheden, voor 14 koekjes:
115 g boter, zacht en in blokjes
80 g suiker
130 g lichtbruine suiker
1 ei
220 g patisseriebloem
1/2 tl bicarbonaat
1/2 tl bakpoeder
snuf zout
150 g pure chocolade
Bereiding:
Klop de boter, suiker en lichtbruine suiker op met de elektrische garde of in de keukenmachine. Wanneer deze volledig met elkaar vermengd zijn, voeg je het ei toe en klop je het er onder.
Vervolgens voeg je de bloem, bicarbonaat, bakpoeder en zout toe en meng je alles tot één stevig deeg.
Hak de chocolade grof, durf gerust wat grote stukken ertussen te laten. Voeg dan toe aan het deeg en kneed het eronder.
Rol het deeg in 14 balletjes en laat 60 minuten in de koelkast opstijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C en haal de bakplaat er al uit.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de balletjes erop. Druk ze niet plat, laat voldoende plaats tussen de balletjes en bak 10-12 minuten.
Laat volledig afkoelen en eet op.
TIPS:
- Het is belangrijk dat de boter die je zacht bij het deeg doet, terug hard wordt in de koelkast. Daarom laten we ze een uurtje in de koelkast rusten. Doe je dit niet, dan gaan je koekjes heel fel uitspreiden in de oven en krijg je veel te grote en platte koekjes. Sla deze stap dus zeker niet over.
- De chocolade mag echt grof gehakt worden. Het is toch heerlijk als je van die dikke stukken chocolade tegenkomt in je koekje. Lekker als de chocolade nog een beetje gesmolten is, als de koekjes nog niet volledig afgekoeld zijn, maar zeker zo lekker als de chocolade terug hard geworden is en je daar je tanden in kan zetten. Hmm!
- Zeker de balletjes niet plat drukken als je ze gaat bakken maar gewoon op de bakplaat leggen. De koekjes spreiden heel mooi uit van zichzelf. Als je ze zou plat drukken, gaan ze te groot worden.
- De koekjes zullen nog zacht uit de oven komen, maar no worries, ze worden snel hard tijdens het afkoelen.
- De koekjes lijken misschien niet helemaal gaar na 10-12 minuten, maar ze zijn eigenlijk al goed van zodra de randjes mooi goudbruin zijn.
Zin om aan de slag te gaan? Go for it! Zin om toch eens te checken of ik nog andere lekkere koekjes in de aanbieding heb? Check dan zeker mijn ‘koekjes’pagina voor al mijn receptjes!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pssst, vergeet me niet te taggen op Instagram als je deze koekjes maakt. Het is op @ascookedbyginger te doen!
Chocolate chip cookies
Ingrediënten
- 115 g boter zacht en in blokjes
- 80 g suiker
- 130 g lichtbruine suiker
- 1 ei
- 220 g patisseriebloem
- 1/2 tl bicarbonaat
- 1/2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 150 g pure chocolade grof gehakt
Instructies
- Klop de boter en de suiker en lichtbruine suiker op met de elektrische garde of in de keukenmachine.
- Voeg het ei toe en klop het eronder.
- Voeg de bloem, bicarbonaat, bakpoeder en zout toe en meng tot één geheel.
- Voeg de grof gehakte chocolade toe en meng deze onder het deeg.
- Rol 14 balletjes, leg ze op een bebloemd bord en zet 60 minuten in de koelkast.
- Leg de balletjes op de bakplaat (met bakvel eronder), laat voldoende plaats tussen en druk ze niet plat. Bak 10-12 minuten.
- Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
Notities
- Het deeg kan rauw in balletjes ingevroren worden. Zin in koekjes? Laat de balletjes kort ontdooien en bak af.
- De koekjes bewaren een 3 à 4-tal dagen in een afgesloten doos. Al zijn ze de eerste dag het allerlekkerst!
31 Comments
Sarah
Heel makkelijk recept om te maken. En zooo lekker! Met drie kindjes in huis zullen de koekjes niet lang overleven 😉
Saar
Super snel en gemakkelijk te maken!
Ze zien er zo lekker uit! En dat zijn ze ook! 😉
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! 🙂 Dankjewel!
Josephine W
Deze zijn mijn favoriete koeken geworden 🥰 Super lekkere krokante aan de buitenkant en chewy aan de binnenkant choco chip koekjes 🤤 Ik heb ook een aantal meegenomen naar het werk en kreeg lovende reacties 😊 Dit ga ik blijven maken! Grote dank voor het delen van het recept 💓
As Cooked By Ginger
Geweldig! Doet me veel plezier om te lezen!
Janske
Heerlijk!
Makkelijk & snel klaargemaakt!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! Heel leuk om te lezen 🙂
Evelyn
Hey Laurence,
Ik heb dit recept uitgeprobeerd en ze waren heel lekker!! 🥰
Vraagje: kan ik de deegbolletjes ook een nachtje in de koelkast laten staan en de volgende dag enkel afbakken? Of is het bijv beter om de chocolade er nog even uit te laten in dat geval?
Bedankt en groetjes!
As Cooked By Ginger
Hey! Joepie, leuk te horen!
Je kan ze zeker in de koelkast laten en de volgende dag afbakken. Hoe kouder ze zijn, hoe minder ze gaan uitspreiden. Maar dan heb je net van die dikke, chewy koekjes. Heerlijk! Heb je ze toch liever wat groter en platter, dan zou ik ze tien minuutjes uitleggen vooraleer je ze afbakt.
Chocolade mag er zeker gewoon al in 🙂
Groetjes,
Laurence
Aysun
Wat een “simpel” en overheerlijk recept! Aanrader! 🍪
As Cooked By Ginger
Oh leuk te horen, dankjewel!
Klara
Super lekkere en heel gemakkelijk te maken koekjes! Ik maakte ze samen met mijn zoontjes en ze zijn al bijna op!
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Ze zijn inderdaad heel leuk om met de kindjes te maken 🙂
Ellen
Zalig lekkere koekjes. Een voltreffer hier!
As Cooked By Ginger
Oh, dat doet me veel plezier! 🙂
Charlotte
Ik zit een beejte ziekjes thuis, dus maar aan het bakken geslagen.
Makkelijk te maken en de chocolade stukjes maken de koekjes echt HEMELS!!!
Zeker voor herhaling vatbaar 🙂
As Cooked By Ginger
Ohhh, dankjewel! Zo leuk om te lezen 🙂
Behalve dat je ziek bent natuurlijk, veel beterschap en laat de koekjes nog smaken!
Groetjes,
Laurence
Liesbeth
Hey Laurence,
Ik zou de koekjes graag maken maar ik heb geen bicarbonaat in huis kan ik dit vervangen door iets? Evt. iets meer bakpoeder gebruiken?
Bedankt!
As Cooked By Ginger
Hey! Best geen extra bakpoeder gebruiken, dan worden je koekjes te groot. Bicarbonaat zorgt voor luchtigheid, bakpoeder doet rijzen.
Als je het niet hebt, laat je het best beter weg dan vervangen door bakpoeder 🙂
Groetjes,
Laurence
Anouk
OH my god!!
Zooo lekker! En ze zien er zo leuk uit. De kindjes zijn hier ook fan!! Bedankt voor het recept 🥰
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Claire
Als traktatie gebakken voor de collega’s, dat was een goed plan 😃 heel lekkere koekjes! Ik heb liever niet te dikke koekjes, dus ik heb wat kleinere balletjes gemaakt. Ging even goed!
As Cooked By Ginger
Hoho ja, echte toppertjes dit. Gevaarlijk maar ZO lekker!
G.N.
Het beste recept voor chip cookies ooit!
As Cooked By Ginger
HOERA! Hoe leuk is dat om te horen 🙂
Isabelle
Super lekker! Ondanks ik ze een uur had laten afkoelen in de frigo, waren de koekjes toch redelijk uitgelopen, maar dit deed absoluut niets af aan de smaak. Ze waren echt heerlijk!
As Cooked By Ginger
Ohh, straf dat ze toch nog waren uitgelopen dan. Als je het gevoel hebt dat je koekjes nog te zacht zijn na de tijd in de koelkast, kan je altijd een beetje extra bloem eronder kneden of ze nog wat langer in de koelkast laten 🙂 Maar ik ben su-per blij dat ze toch gesmaakt hebben!
Pingback:
Pingback:
Christel Thevissen
Kids : gaan we cookies bakken – resultaat ; top cookies. Reactie kids : ze zien er echt wel goed uit 🥰
As Cooked By Ginger
Yaayy, wat een mooi compliment 🙂