Hotspots

Op restaurant: Zoethout

Zoals jullie hier hebben kunnen lezen, nam Toerisme Limburg ons mee op sleeptouw doorheen het mooie Wellen en omstreken. We deden er allerlei leuke dingen, zoals een mooie wandeling maken, naar het amuse festival gaan en wijn degusteren. Zonder twijfel een heerlijk weekend, met als kers op de taart onze culinaire avond bij Restaurant Zoethout.

Ik kende het restaurant al aangezien ik er een aantal jaar geleden al eens geweest was. Toen al heerlijk, nu nog beter! Jong keukengeweld Laurens en zijn echtgenote Lien zijn een geolied topteam. Laurens is de chef-kok en Lien verzorgt de zaal. Beiden heel erg goed in wat ze doen. De passie druipt er vanaf.

We gingen voluit voor het 9 gangen menu. Een diner dat een goede vijf uur in beslag genomen heeft. Vijf culinaire, zalige, overheerlijke uren in zéér goed gezelschap van mijn echtgenoot. We vielen van het ene verfijnde hapje naar het andere, om over te gaan naar een aantal smaakvolle gerechtjes obv vlees, vis en oh ja, ook vegetarisch en vervolgens te eindigen met twee overheerlijke dessertjes. Om de homemade snoepjes bij de koffie dan nog niet te vergeten. Dit alles vergezeld van zorgvuldig uitgekozen wijnen. Genieten van het begin tot het einde. Benieuwd naar wat wij allemaal mochten proeven? Sta me toe jullie mee te loodsen doorheen het verrukkelijke menu.

We gingen van start met een aantal heerlijke hapjes op het terras. Eentje van aardpeer en coraille, bloemkool en kaas, pijlinktvis en rammenas (onze favoriet!), lamszwezerik en gefermenteerde wortel (of was deze onze favoriet?) en varkensnek met opgelegde zilverui (nee deze!).

Na de hapjes konden we naar binnen verhuizen om daar aan onze tafel te gaan zitten. Er was echt aan alles gedacht. Een hangertje om je handtas aan te hangen, leuke potjes met zeezout, peper, overheerlijke roomboter en olijfolie om je broodje mee te versieren. Let op, do not indulge on the bread! Er gaat nog meer dan genoeg op je afkomen als je voor de negen gangen gegaan bent.

We schakelden over op de ‘hoofd’gerechtjes. Echte hoofdgerechten zijn het niet, het zijn allemaal kleine en verfijnde porties, die steeds een streling voor het oog zijn.

Het eerste gerecht zette al meteen de toon, scheermes met witte asperges. Vervolgens mochten we genieten van gebrande makreel met groene tomaat en amandel. Deze vond ik écht heel lekker. Het volgende gerechtje was een stukje witte vis in goed veel boter gebakken, vergezeld van venkel.

Als laatste visgerecht kregen we Oosterschelde kreeft met korenhalm. Het sausje dat we er bij kregen, my god! More, please!

unnamed (27)

Met het volgende gerecht namen we afscheid van de vis en ging de chef voor vegetarisch met groene asperges en eigeel waar wat toverkunstjes op gedaan waren. Hoe je van eigeel zo een smaakvolle crème kan maken, het is en blijft me een raadsel. Hierna kregen we een stukje lamsbuik dat 24u op lage temperatuur gegaard had, opgefrist met koolrabi.

Nog niet gedaan, nu? Ik dacht het niet! Vol goesting vielen we ons laatste hoofdgerechtje aan. De hoevekip met lente-ui en pistache. Van een stukje malse hoevekip gesproken. En opnieuw: de saus,… Zalig! (Ja, ik heb stiekem met mijn vinger nog 20 keer in het sauspotje gezeten)

unnamed (30)

Last but not least, de dessertjes. Als die-hard zoetekauw zijn de dessertjes voor mij altijd erg belangrijk. Ik bestel niet vaak desserts op restaurant, omdat dat vaak neerkomt op een dame blanche, tiramisu of chocomousse. Maar dat is buiten Zoethout gerekend. We kregen eerst een mousse van aardbei met een ijsje van citroentijm en vervolgens een dessertje met rabarber en vlierbloesem. Dit laatste dessertje was echt om duimen en vingers af te likken. Een ideale afsluiter.

Eindigen doen we met een koffietje waarbij we nog heerlijke homemade snoepjes kregen. Een mini marshmallow, een praline met kers, een mini wafeltje,… Heerlijk!

Bij al dit lekkers, kregen we steeds aangepaste wijnen. De husband ging voluit voor de volledige serie aangepaste wijnen en ikzelf ging voor de bob-versie, wat ik een erg leuk concept vond. Een volledig glas bij elke gang, zou me niet gelukt zijn, maar bij de bob-wijnen kreeg je steeds een kleiner glaasje. Ideaal om te kunnen volgen en toch ook van alle wijnen te kunnen proeven. Niks moeten missen, maar ook niet (té) zat naar huis gaan.

De wijnen werden zorgvuldig uitgekozen en er zat steeds een verhaal achter dat gastvrouw Lien je vol enthousiasme kwam vertellen. Voor zover we er over kunnen oordelen, vonden wij de wijnen top!

Zo, meer dan voldaan en erg gelukkig, keerden we huiswaarts. Als je nu nog niet overtuigd bent van hoe geweldig lekker het bij Zoethout is,… Dan stel ik voor dat je het zeker een keertje zelf gaat testen. Een ervaring, dat is het!

Voor meer info: www.zoethout.be

Met heel veel dank aan Toerisme Limburg en aan Lien & Laurens van Zoethout!

Groetjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *