Pompoenburger
Het is natuurlijk het seizoen van de pompoen. Zowat het meest populaire ingrediënt in de herfst. Op Instagram en Pinterest word je er mee doodgegooid. Wat ik persoonlijk niet erg vind, want het is gewoon écht lekker. Plus, je kan er zoveel mee doen. Burgers, puree, brood, dessertjes,… Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken met pompoen. Ik maakte er vorig seizoen heerlijke muffins mee en dit jaar ga ik voor een burger, één van mijn grote liefdes. Geef Ginger een burger en ze is content. Ik probeer dan ook met alles burgers in elkaar te flansen. Soms is dat een succes, regelmatig ook niet, maar deze pompoenburgers… Die zijn helemaal TOP. Heerlijk tussen een broodje met wat groentjes!
Benodigdheden, voor 2 grote burgers (of drie kleintjes):
Voor de burgers:
200 g pompoenpuree
50 g pompoenpitten
1/2 rode peper
15 g (glutenvrij) paneermeel
1/2 ei
peterselie, komijn, currypoeder
peper, zout
Voor de afwerking:
2 donkere (glutenvrije) boterhammen
ketchup en mosterd
schijfje tomaat
schijfje komkommer
schijfjes courgette
rucola
Bereiding:
Begin met het maken van de pompoenpuree. Heb je nog wat in je diepvries liggen? Ideaal! Zo niet, dan snijd je een pompoen in blokjes, giet je er een klein beetje zonnebloemolie (of andere olie) op en zet je dit 30 minuten in de oven op 180°C. Erna plet je ze tot een puree.
Doe de pompoenpuree in een mengkom en voeg het ei, paneermeel en de (verse) peterselie toe. Doe de pompoenpitten in de blender, maal tot een fijn stof en voeg toe. Snijd de rode peper fijn en stoof deze aan in een klein scheutje olijfolie en kruid met komijn en currypoeder. Voeg dit ook toe aan het mengsel en kruid stevig met peper en zout.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als het wat droog is, voeg je nog een beetje van het ei toe. Indien het te nat is, nog een beetje paneermeel of wat extra geblende pompoenpitten. Vorm tenslotte burgers en bak ze aan op hoog vuur. Vervolgens zet je ofwel het vuur lager en laat je ze garen ofwel haal je ze van het vuur en zet je ze ongeveer tien minuten in de oven.
Vervolgens grill je kort je schijfjes courgette en snijd je de groenten die je nodig hebt. Rooster de twee boterhammen (of gebruik ze zo als je dat liever hebt). Smeer de ene boterham in met goed veel ketchup en de andere boterham met een beetje mosterd. Leg je burger op één van de twee en leg er een schijfje tomaat, komkommer en enkele schijfjes courgette op. Werk af met de rucola en de tweede boterham.
Perfect, vergetarisch, gezond én zo lekker!
Smakelijk!
2 Comments
onahealthyadventure
Klinkt enorm lekker! Altijd een beetje puzzelen dat een (plantaardige) burger niet uit elkaar valt, maar die van jou ziet er perfect uit.
As Cooked by Ginger
Ja, dat is waar, altijd even zoeken! Maar bij deze gaat dat zeker goed 😉