Polenta frietjes met yoghurt-dip
Welke Belg houdt er nu niet van frietjes? Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen. Ik geef het toe, zelf eet ik ze niet vaak, maar als ik ze eet.. Hmmmm! Wat kan dat goed smaken. Het liefst nog met een dikke kwak mayonaise erlangs. Zelfs de meest healthy persoon op deze planeet zal moeten toegeven dat échte Belgische frietjes met mayonaise gewoon top zijn.
Natuurlijk weten we dat ze niet bepaald gezond zijn. Af en toe hanteer ik het ‘hoe vettiger, hoe prettiger’ principe wel, maar ik voel me nadien vaak wat misselijk en minder energiek. Vaker niet dan wel probeer ik de ‘eat me’ kreet van de frietjes dus te negeren en ga ik voor iets anders. Gelukkig kan je heel veel varianten maken op frietjes. Je gaat er niet mee kunnen compenseren voor de real deal, maar lekker, dat zijn de meeste varianten wel.
Ik probeerde voor de eerste keer polenta frietjes uit de oven. Ik had er al veel over gehoord en werd nieuwsgierig. Je krijgt ze alvast erg krokant en je kan ze kruiden naar keuze, naar het ‘goestingske’ van de dag. Ik ben fan!
Spotten jullie de babybump?
Benodigdheden, voor 2 personen:
150 g polenta
750 ml water
groentebouillonblokje
zeezout, rozemarijn
olijfolie
Dip: 1 potje Griekse yoghurt, sap van 1/2 citroen, scheutje olijfolie, peper, zout, bieslook.
Bereiding:
Breng het water met het bouillonblokje aan de kook. Voeg de polenta toe, roer en haal van het vuur. Laat het zo’n 15 minuten trekken of totdat het water volledig is ingetrokken. Neem er een grote rechthoekige schaal bij, doe er bakpapier in en schep de polenta er in. Strijk glad met een pannenlikker of lepel en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Wanneer het volledig afgekoeld is, kan je je frietjes beginnen snijden. Haal het geheel uit de ovenschaal en snijd frietjes van de polenta. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, rozemarijn en zeezout.
TIP: Let erop dat je niet teveel olijfolie gebruikt, anders zullen je frietjes té vettig worden. Denk er ook aan dat rozemarijn een sterke smaak heeft, niet over-rozemarijnen dus.
Zet de frietjes 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Keer ze om in de helft.
Meng voor de dip alle ingrediënten samen.
Ik serveerde de frietjes en dip met scampispiesjes en een salade met bosbessen.
Heerlijk genieten!