Comfortfood,  Pasta,  Vlees

Bordje Spaghettiland

Wanneer Pleegzorg Vlaanderen je vraagt om mee te werken aan hun nieuwe campagne #pleegzorgpowerfood dan zeg je daar als ex-sociaal assistente uiteraard geen nee tegen. Een perfect huwelijk tussen mijn vorige en mijn huidige job. Geweldig, toch?

Wisten jullie dat er op dit moment in Vlaanderen meer dan 8000 kinderen en volwassenen opgevangen worden in een pleeggezin? Ze krijgen hier de nodige ondersteuning, power en ruimte om de wereld te ontdekken, om te leren stevig in hun schoenen te staan. Pleegzorg bekijkt samen met het kind of de volwassene en de sociale omkadering wat de beste zorg en ondersteuning zou zijn. Zo verblijven ook veel pleegkinderen bijvoorbeeld enkel in het weekend, halftijds of tijdens vakanties in hun pleeggezin.

Pleegzorg Vlaanderen vroeg aan enkele pleegkinderen en pleeggasten (volwassenen in pleegzorg) om een kunstwerk te maken van hun favoriete powerfood. De uitdaging voor ons foodies? Het omtoveren tot een lekker gerecht. Hoe leuk is dat! Bij deze het kunstwerk dat ik mocht ontvangen.

Kunstwerk van Aline (schuilnaam), 14 jaar en in langdurige pleegzorg bij haar grootouders. ‘Ik heb een bord vol spaghetti getekend en de saus is een gracht. Daarna heb ik er een kasteel bij getekend omdat het me deed denken aan de grachten rondom een Middeleeuws kasteel 🙂 De naam van de stad waar het kasteel zich bevindt is Spaghettiland’ 

Ik vind het alvast een super mooi kunstwerk en heb het met veel plezier omgetoverd tot een lekker kidsproof gerechtje. Niet enkel kidsproof, het is ook heel erg lekker voor volwassenen natuurlijk. Ah jaaa, wie zegt er nu nee tegen spaghetti met tomatensaus en gehaktballen. Ik alvast niet! Zullen we aan het kokkerellen slaan?

Spaghetti met minigehaktballen en tomatensaus

Benodigdheden, voor 2 personen:

250 g spaghetti

350 g varkenskalfsgehakt

750 ml passata

1 el tomatenpuree

1 sjalot

peper, zout, Italiaanse kruiden

1 stokbroodje

geraspte kaas naar keuze

boter, olijfolie

Bereiding:

Rol het gehakt in kleine gehaktballetjes. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een grote pan en korst de gehaktballen aan op hoog vuur. Zet het vuur lager en begin aan de saus.

Versnipper de sjalot en verhit een scheut olijfolie in een sauspan. Stoof de sjalot aan en voeg de tomatenpuree toe wanneer de sjalot glazig is. Bak een minuutje mee en giet de passata in de pan. Spoel de fles uit met en scheutje water en voeg dit ook toe. Kruid het geheel stevig met peper, zout en je favoriete Italiaanse kruiden. Wanneer de saus kookt, mag je deze bij de gehaktballen gieten. Laat alles een half uurtje pruttelen op laag vuur zodat de smaken kunnen mengen.

Kook de spaghetti gaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en meng onder de saus.

Snijd het brood in stukjes en serveer samen met de pasta. Strooi er zoveel geraspte kaas over als je zelf wilt!

Wil je de leuke kunstwerk-variant zoals op de foto? Doe het dan zo:

  • Giet de pasta af en doe hem terug in de pot. Giet de helft van de saus erbij en meng. Verdeel over de borden en giet de rest van de saus rond de pasta.
  • Stapel de broodjes als een waar kasteel op de borden en steek er de prikker ‘spaghettiland’ in. Deze prikker kan je heel gemakkelijk zelf maken!
  • Als laatste: KAAAAAAAS!

Heel veel kook- en eetplezier. Laat het smaken!

Wist je trouwens dat ik niet de enige foodie ben die de uitdaging van Pleegzorg is aangegaan? Bekijk de creaties van de andere foodies op www.pleegzorgvlaanderen.be/pleegzorgpowerfood!

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *