Speculaaskoekjes
De Sint was in het land en wat doen we dan? Dan eten we speculaas. Uiteraard. En wat doe ik dan? Dan bak ik speculaas. Ook uiteraard. De koekjes waren wel al een beetje in het kerst-thema, maar daar zitten we ook dichtbij dus dat is ook goed. Vorige zondag was Sinterklaas bij mijn zus gekomen. Zij heeft twee overdreven schattige, mooie, lieve kindjes. De Sint had zich dan ook niet ingehouden, de verwende aapjes dat ze zijn. De jongste is nog geen vier maanden en de oudste bijna twee jaar. Beiden hebben dus geen besef van de Sint en zullen zich never nooit nog iets van vorige zondag herinneren, maar de Sint en zijn Pieten slaan niemand over. Ook de onwetenden niet ;). Lief, toch?
Benodigdheden, voor ongeveer 20 koekjes:
300 g bloem
250 g boter
150 g bruine suiker
1 tl bakpoeder
10-20 g speculaaskruiden
snufje zout
Bereiding:
Zeef de bloem boven een grote mengkom. Voeg alle droge ingrediënten toe en meng. Snijd de boter in kleine blokjes en zorg dat hij zacht is, anders wordt het moeilijker om te mengen. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot een bol deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte en steek er vormpjes naar keuze uit. Ik had kerstbomen, klokken, de maan, een schommelpaard, sterretjes, paddestoelen,…
Zet 15 minuten in de oven op 185°C.
Laat volledig afkoelen.
Tip: als je ze niet te kruidig wilt, neem je 10 g speculaaskruiden, ben je fan van stevige kruidkoeken, kan je gerust 20 g nemen. Ik hield het bij 17 g.
Geniet ervan!