Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Courgettebrownies

Holy moly, deze courgettebrownies zijn echt verrukkelijk lekker. Ze zijn smeuïg zoals je van een brownie wilt, maar niet tè. Ze zijn lekkere chocolade-achtig en zoet, zonder te zoet te zijn én, wat ook wel leuk is om te weten, ze zijn een gezondere variant!

Hoezo dan, gezonder?

Wel, we werken met een stuk minder vetstof, we voegen courgette toe die voor een smeuïge textuur zal zorgen én we gebruiken Zùsto in plaats van suiker. Dit is een suikervervanger die 75% minder calorieën bevat, zo goed als geen suiker en voornamelijk uit vezels bestaat. Het allergrootste pluspunt? Je kan het 1 op 1 vervangen waardoor je gewoon dezelfde hoeveelheid Zùsto aan je recepten kan toevoegen als wanneer je suiker zou gebruiken. Als dat niet handig is!

Bovenop al deze informatie over gezond, niet gezond, courgette, suiker, suikervervanger,… Komt nog dit: Deze courgettebrownie is gewoon heel, héél lekker!

Benodigdheden, voor 16 stukken courgettebrownie:

250 g Zùsto

2 eieren

120 ml zonnebloemolie

460 g courgette, geraspt

260 g patisseriebloem

60 g (ongezoet) cacaopoeder

1,5 tl bicarbonaat

snuf zout

100 g pure chocolade

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C, vet een bakvorm van 23x23cm in en bestrooi ook met bloem. Leg een vel bakpapier op de bodem.

Klop de eieren los met de Zùsto. Voeg er vervolgens de zonnebloemolie aan toe. Druk wat overtollig vocht uit de courgette en voeg toe. Meng goed.

Voeg de bloem, cacaopoeder, bicarbonaat en zout toe. Meng tot een glad beslag. Hak de chocolade grof en spatel onder het deeg. Giet in je bakvorm en bak 30 minuten of tot je prikker er schoon uitkomt.

Laat volledig afkoelen, laat nog een uurtje (of twee) verder rusten in de koelkast en snijd in 16 stukken.

Tips:

  • Wanneer ik met gewone suiker zou werken, zou ik eerst de zonnebloemolie met de suiker mengen. Dit kan je met Zùsto niet doen, aangezien dit soms een reactie kan geven als je het rechtstreeks met (al dan niet warme) vetstof mengt. Ik deed het en het begon te klonteren. Wanneer je met Zùsto werkt, moet je dus soms je stappen wat aanpassen, maar niks dat niet gemakkelijk opgelost kan worden. – Al je vragen over Zùsto worden hier beantwoord –
  • De hoeveelheid pure chocolade die je toevoegt kan vermeerderd of verminderd worden naar keuze. Zelf vind ik het lekker als het goed veel is en wanneer er af en toe nog dikke stukken tussen zitten. Hmmm!
  • De brownie is het allerlekkerst wanneer hij een paar uur in de koelkast heeft gestaan. Sla deze stap dus niet over.
  • Bewaren: Je kan de brownies enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast, maar je kan ze ook perfect in een afgesloten zakje invriezen. Zo heb je altijd een lekkere, zoete snack binnen handbereik.

Laat de brownies smaken!

Liefs,

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pssst, ik heb nog meer browniereceptjes voor jou in petto. Benieuwd? Klik hier om ze allemaal te zien!

Courgettebrownies

As Cooked By Ginger
Smeuïge, zachte courgettebrownies met dikke stukken chocolade. Zo vol van smaak, te heerlijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 16 brownies

Ingrediënten
  

  • 250 g Zùsto
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 260 g patisseriebloem
  • 60 g cacaopoeder eventueel ongezoet
  • 1,5 tl bicarbonaat
  • snuf zout
  • 460 g courgette geraspt
  • 100 g pure chocolade grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de Zùsto los met de eieren. Voeg er de zonnebloemolie aan toe en meng goed.
  • Druk wat overtollig vocht uit de courgette en voeg toe.
  • Voeg vervolgens de bloem, cacaopoeder, bicarbonaat en zout toe en meng tot een glad beslag.
  • Spatel er de grof gehakte chocolade onder en je beslag is klaar.
  • Doe het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm van 23×23 cm (leg eventueel een vel bakpapier op de bodem). Bak 30 minuten.
  • Laat afkoelen, zet nog 2 uur in de koelkast, snijd in 16 stukken en serveer.

17 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept