Courgettebrownies
Holy moly, deze courgettebrownies zijn echt verrukkelijk lekker. Ze zijn smeuïg zoals je van een brownie wilt, maar niet tè. Ze zijn lekkere chocolade-achtig en zoet, zonder te zoet te zijn én, wat ook wel leuk is om te weten, ze zijn een gezondere variant!
Hoezo dan, gezonder?
Wel, we werken met een stuk minder vetstof, we voegen courgette toe die voor een smeuïge textuur zal zorgen én we gebruiken Zùsto in plaats van suiker. Dit is een suikervervanger die 75% minder calorieën bevat, zo goed als geen suiker en voornamelijk uit vezels bestaat. Het allergrootste pluspunt? Je kan het 1 op 1 vervangen waardoor je gewoon dezelfde hoeveelheid Zùsto aan je recepten kan toevoegen als wanneer je suiker zou gebruiken. Als dat niet handig is!
Bovenop al deze informatie over gezond, niet gezond, courgette, suiker, suikervervanger,… Komt nog dit: Deze courgettebrownie is gewoon heel, héél lekker!
Benodigdheden, voor 16 stukken courgettebrownie:
250 g Zùsto
2 eieren
120 ml zonnebloemolie
460 g courgette, geraspt
260 g patisseriebloem
60 g (ongezoet) cacaopoeder
1,5 tl bicarbonaat
snuf zout
100 g pure chocolade
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C, vet een bakvorm van 23x23cm in en bestrooi ook met bloem. Leg een vel bakpapier op de bodem.
Klop de eieren los met de Zùsto. Voeg er vervolgens de zonnebloemolie aan toe. Druk wat overtollig vocht uit de courgette en voeg toe. Meng goed.
Voeg de bloem, cacaopoeder, bicarbonaat en zout toe. Meng tot een glad beslag. Hak de chocolade grof en spatel onder het deeg. Giet in je bakvorm en bak 30 minuten of tot je prikker er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen, laat nog een uurtje (of twee) verder rusten in de koelkast en snijd in 16 stukken.
Tips:
- Wanneer ik met gewone suiker zou werken, zou ik eerst de zonnebloemolie met de suiker mengen. Dit kan je met Zùsto niet doen, aangezien dit soms een reactie kan geven als je het rechtstreeks met (al dan niet warme) vetstof mengt. Ik deed het en het begon te klonteren. Wanneer je met Zùsto werkt, moet je dus soms je stappen wat aanpassen, maar niks dat niet gemakkelijk opgelost kan worden. – Al je vragen over Zùsto worden hier beantwoord –
- De hoeveelheid pure chocolade die je toevoegt kan vermeerderd of verminderd worden naar keuze. Zelf vind ik het lekker als het goed veel is en wanneer er af en toe nog dikke stukken tussen zitten. Hmmm!
- De brownie is het allerlekkerst wanneer hij een paar uur in de koelkast heeft gestaan. Sla deze stap dus niet over.
- Bewaren: Je kan de brownies enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast, maar je kan ze ook perfect in een afgesloten zakje invriezen. Zo heb je altijd een lekkere, zoete snack binnen handbereik.
Laat de brownies smaken!
Liefs,
Laurence
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pssst, ik heb nog meer browniereceptjes voor jou in petto. Benieuwd? Klik hier om ze allemaal te zien!
Courgettebrownies
Ingrediënten
- 250 g Zùsto
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 260 g patisseriebloem
- 60 g cacaopoeder eventueel ongezoet
- 1,5 tl bicarbonaat
- snuf zout
- 460 g courgette geraspt
- 100 g pure chocolade grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de Zùsto los met de eieren. Voeg er de zonnebloemolie aan toe en meng goed.
- Druk wat overtollig vocht uit de courgette en voeg toe.
- Voeg vervolgens de bloem, cacaopoeder, bicarbonaat en zout toe en meng tot een glad beslag.
- Spatel er de grof gehakte chocolade onder en je beslag is klaar.
- Doe het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm van 23×23 cm (leg eventueel een vel bakpapier op de bodem). Bak 30 minuten.
- Laat afkoelen, zet nog 2 uur in de koelkast, snijd in 16 stukken en serveer.
17 Comments
Lara
Hoi Laurence!
Kan ik het bicarbonaat weglaten of door iets vervangen? Waarvoor zorgt dit precies in het recept?
As Cooked By Ginger
Hoi! Bicarbonaat zal voor lichtjes rijzen maar vooral ook voor luchtigheid zorgen in je gebak.
Je kan het altijd weglaten, maar zal dan voor een vastere variant van het gebak zorgen.
Groetjes!
Marianne
lekkkkkkeeeeeeeeeeeeeer! Ik was wat bang voor de courgette, maar die proef je helemaal niet. Lekker smeuige brownie met lekkere stukje chocolade. Wat wilt een mens nog meer?! 😀
As Cooked By Ginger
Oehhh, heeeeeel leuk om te horen!
Blij dat hij in de smaak gevallen is 🙂 En de courgette,.. helemaal Hidden veggies. Je proeft hem inderdaad niet 😉
Groetjes!
Ilse
De courgette proef je inderdaad niet, dus geweldige truckje om de kinderen nog wat extra groeten te laten eten. Mijn eerste poging vandaag smaakte zeker ok, maar ik proefde de bloem nogal sterk door en hij was iets te droog. Ik vermoed te lang in de oven gelaten, maar voor de bloemsmaak kan ik niet direct een reden bedenken. Ik probeer hem volgende week zeker opnieuw! Leuk receptje!
As Cooked By Ginger
Hoi,
ik denk dat beide zaken te maken hebben met dat je hem iets te lang gebakken hebt. Als hij wat ‘natter’ blijft, gaat de chocolade ook sterker doorsmaken. Je kan altijd een klein beetje minder bloem toevoegen, maar ik gok dat het vooral te maken heeft met je baktijd 🙂
Vele bakplezier nog!
Groetjes,
Laurence
Loes vanvinckenroye
Suuuuuper lekker! Courgette proef je echt niet. Top receptje 🙌🏻
As Cooked By Ginger
Heel leuk te horen, dankjewel! 🙂
Valerie
Hoe smeuïg is deze?! Overheerlijk… En niemand die wist dat er courgettes in verstopt zaten 😜
Petra
Beste,
Ik zou graag uw recept proberen omdat ik te veel courgettes uit de tuin heb, maar ik wil geen vervangsuiker gebruiken.
Kan ik dezelfde hoeveelheid suiker dan nemen ?
Vriendelijke groet,
Petra
As Cooked By Ginger
Hoi! Absoluut, Zùsto kan 1 op 1 vervangen worden door suiker en andersom. Gewoon dezelfde hoeveelheid suiker nemen ipv Zùsto. Smakelijk!
Martine De Smedt
Super lekker maar ik wil die maken voor mijn dochter die geen bloem mag eten. Door wat vervang ik de bloem en wat is de verhouding dan?
Fijn als je mij dat zou kunnen door geven.
Bedankt en groetjes
Martine
As Cooked By Ginger
Hoi Martine,
Dan kies je best voor een glutenvrije bloemmengeling.
Ik heb al enkele goeie ervaringen gehad met de bloem van Doves Farm. Ik zou hem proberen 1-1 te vervangen en eens uittesten of het zo gaat.
Veel succes ermee!
Groetjes,
Laurence
Lieve
Dag Laurence, kan ik de bloem ook vervangen door speltmeel of havermeel? En kan het ook met gele courgette? Alvast bedankt voor al jouw heerlijke recepten! Hartelijke groeten.
As Cooked By Ginger
Hoi! Je kan het vervangen door speltmeel. Havermeel gaat het geheel te zwaar en dens maken aangezien dat veel vocht opneemt.
Je kan ook gele courgette gebruiken!
Groetjes,
Laurence
Tessa
Heel lekkere brownies! En ideaal om wat groenten binnen te smokkelen als de rest van het gezin die normaal moeilijk eet 😅!
As Cooked By Ginger
Super te horen, merci!