Aardappelwafels
Wafels. Oh, die wafels. We eten het allemaal zo graag. Suikerwafels, havermoutwafels, chocoladewafels, vanillewafels, Luikse wafels, Brusselse wafels,… Zo kan ik nog wel even blijven doorgaan, maar wat hebben al deze wafels nu gemeen? Ze zijn zoet! Sommigen zoeter dan zoet. Wat natuurlijk verrukkelijk lekker is, maar vandaag ging ik eens voor een hartige wafel, namelijk deze lekkere aardappelwafels. Ze zijn super smaakvol en echt heel leuk om te maken én te eten. Nog een frisse salade en lekkere dressing erbij en het feest kan beginnen!
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de wafels:
500 g vastkokende aardappelen
1 ei
80 g geraspte cheddar
2 lente-uitjes
3 tal stengels verse peterselie
50 g bloem
1 tl oregano
peper, zout
Voor de dip:
125 g Griekse yoghurt
1 tl tahin
1 tl honing
sap 1/2 citroen
1/2 tl oregano
peper, zout
1 el olijfolie
Bereiding:
Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook gaar in een 15-tal minuten (gaartijd is afhankelijk van de grootte van je blokjes). Giet af, spoel meteen onder koud water en laat uitlekken en volledig afkoelen.
Snijd ondertussen de lente-ui in ringen en versnipper de peterselie. Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet deze in de koelkast.
Doe de afgekoelde aardappelblokjes in een mengkom en voeg er de cheddar en het ei aan toe. Plet met de pureestamper of een vork tot een puree. Voeg de lente-ui, peterselie en bloem toe en meng opnieuw. Kruid met de oregano, peper en zout en meng nog een laatste keer.
Verhit je wafelijzer.
Bak de wafels op middelhoge stand. Gebruik ongeveer 1/2 pollepel per wafel. Heb je een groot rond wafelijzer (zoals mij). Verdeel het deeg dan in drie of vier en bak in deze hoeveelheden af.
Leg de afgebakken wafels op een rooster en houd warm in de oven. Serveer met de dip!
Tips:
- Wij eten dit als hoofdgerecht met een grote salade on the side. Maar het lijkt me zeker leuk om het in kleine portie als hapje te serveren of om als lunch te eten. Je kan ze ook op deze manier eten, ZO LEKKER!
- Dit gerecht is super kidsproof en weer een andere manier om hen nieuwe dingen te laten proeven. Laat ze eventueel mee volgen met het bakproces om hun interesse op te wekken.
- Als je restjes zou hebben, dan kan je de wafels de volgende dag even in de toaster steken om ze terug wat krokanter te krijgen. Je kan ze ook opwarmen in de micro of gewoon koud eten.
- Voorbereiding: Je kan zowel de dip als het deeg voor de wafels volledig op voorhand klaarmaken.
Laat het smaken!
Laurence
Vond je het super leuk om hartige wafels te maken? Check dan ook eens deze variant met zoete aardappel! Vergeet me zeker niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Aardappelwafels
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
Voor de wafels
- 500 g vastkokende aardappelen geschild, in grote blokjes
- 1 ei
- 80 g geraspte cheddar
- 2 stengels lente-ui in ringen
- 3 stengels verse peterselie versnipperd
- 50 g bloem
- 1 tl oregano
- peper, zout
Voor de dip
- 125 g Griekse yoghurt
- 1 tl tahin
- 1 tl honing
- sap 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
- 1 tl oregano
- peper, zout
Instructies
- Kook de aardappelblokjes gaar in een 15 tal minuten. Giet af, spoel onder koud water, laat uitlekken en volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de dip door alle ingrediënten te mengen. Zet in de koelkast.
- Doe de afgekoelde aardappelblokjes in een mengkom en doe er het ei en de cheddar bij. Plet tot een puree met de pureestamper of een vork.
- Voeg de lente-ui, peterselie en bloem toe en meng opnieuw. Kruid met de oregano, peper en zout en meng nog een laatste keer.
- Verhit je wafelijzer op middelhoog.
- Bak de wafels. Gebruik ongeveer 1/2 pollepel deeg per wafel.
- Leg de afgebakken wafels op een rooster en houd warm in de oven. Serveer met de dip. Smakelijk!
16 Comments
Miss B Blogz Thingz Over..
Ohw gosh dat ziet er delicious uit girl!😍😍😍
Have a nice week!💋
As Cooked by Ginger
Dankjewel! En voor jou hetzelfde ☺️
Miss B Blogz Thingz Over..
ThnQ Dear!😙
Jana
Superlekker recept! Viel in de smaak bij groot en klein. Ook de dip is echt verrassend 🙂
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Oudmaarnietversleten
Ziet er lekker uit!
As Cooked by Ginger
Dankjewel!! 😊
Pingback:
Ellen De Grauwe
Dit is een top receptje, super easy en leuk om ergens bij te serveren of gewoon als snack met dipsausje. Weer een favorietje erbij!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Dat doet me plezier 🙂
Rob van den Hoek
Heerlijk! Er staat alleen niet bij wanneer de bloem er bij moet. Ik neem aan bij het pureren van de aardappels, ei en cheddar.
As Cooked By Ginger
Hoi, dankjewel! En dat staat in beide omschrijvingen aangegeven 🙂 Bij de volgende stap, na de ei en cheddar zie je het staan.
Groetjes!
Richard
Ik heb ze gisteren gemaakt op me bbq in gietijzer wafel ijzer. Klopt dat de wafel niet krokant word of heb ik wat verkeerd gedaan?
As Cooked By Ginger
Hoi! Ze zijn niet super krokant, misschien ietsje zachter dan een gewone wafel maar zeker niet veel. Ze zouden wel stevig moeten zijn. Je kan ze altijd een beetje langer laten bakken tot ze echt mooi goudbruin zijn. Iets meer kaas toevoegen kan ook helpen voor dat krokantje. Leuk dat je ze op de bbq gemaakt hebt!
Dominiek Goris
Ziet er super lekker uit!!!!!
Kan ik het ook vooraf voorbereiden?
Ik zou het voor een grote groep van 15 p willen maken voor een feestje…
Bien
Ze zien er heerlijk uit! Zou je ook andere smaakmakers kunnen gebruiken? Ter variatie, zelf had ik gedacht aan bijvoorbeeld de smaakmakers van een aloo samosa door de aardappel te doen en te serveren met een mango chutney, of met heel veel verse groene kruiden er door en dan geserveerd met zure room en gerookte zalm… zou dit tot de mogelijkheden behoren denk je?