De beste gratin dauphinois ever, ik beloof het! Een mix van de Belgische manier en de Amerikaanse manier. Best of both worlds samengevoegd en dat proef je!
Schil de aardappelen en snijd ze met behulp van de mandoline in dunne schijfjes van 3 à 4 mm.
Smelt de boter in een steelpan en voeg er het lookpoeder aan toe. Giet de room erbij en kruid stevig met peper en zout. Roer regelmatig en wanneer het nét begint te koken, haal je het van het vuur.
Smeer een ovenschaal in met een dun laagje boter. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes erin. Ze moeten niet in perfecte rijtjes liggen. Je mag ze gewoon gelijkmatig uitspreiden en zien dat de schijfjes niet te fel aan elkaar plakken. Deze laag moet ongeveer 3 cm hoog zijn. Pas dus de grootte van je schotel aan als je laag te dun/plat is.
Giet de helft van de roommengeling er gelijkmatig over uit. Meng de cheddar en parmezaan met elkaar en strooi de helft ervan uit over de aardappelen met room.
Herhaal met de rest van de aardappelen, de rest van de room en als laatste de rest van de kaas.
Dek volledig af met aluminiumfolie en bak 40 minuten. Verwijder de folie en bak nog eens 35-40 minuten.