Ga terug

Basisrecept chocolade cupcakes

As Cooked By Ginger
Met dit basisrecept voor chocolade cupcakes kan je gewoon niets mis doen! Ze zijn zacht, smeuïg en fluffy tegelijk en hebben een intense chocoladesmaak. Yum!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Gebak
Keuken Amerikaans, Belgisch
Porties 12 cupcakes

Equipment

  • 1 Muffinplaat voor 12 muffins
  • 12 papieren muffinvormpjes optioneel

Ingrediënten
  

Voor de chocolade cupcakes

  • 120 g patisseriebloem gezeefd
  • 50 g cacaopoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 120 g boter gesmolten
  • 180 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 160 ml karnemelk
  • 1 handvol chocolate chips optioneel

Voor de chocolade frosting

  • 120 g boter zacht
  • 250 g bloemsuiker gezeefd (!)
  • 30 g cacaopoeder gezeefd (!)
  • 1 tl vanille extract
  • 2-4 el melk

Instructies
 

Voor de chocolade cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout.
  • Meng in een andere kom de suiker met de gesmolten boter. Voeg er vervolgens de eieren, vanille extract en karnemelk aan toe en meng goed met de garde.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng met de garde. Meng niet langer dan nodig. Voeg eventueel de chocolate chips toe aan het beslag en meng ze eronder.
  • Doe de papieren muffinvormpjes in de muffinplaat of spuit de gaatjes in de plaat goed in met bakspray.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes. Vul ze tot aan de rand. Bak 20 minuten en laat volledig afkoelen voordat je ervan eet. Smakelijk!

Voor de chocolade frosting

  • Wil je graag frosting op je cupcakes, doe de zachte boter dan in de keukenmachine en klop op totdat deze volledig zacht en romig is (zonder stukjes).
  • Voeg de vanille toe en meng onder de boter.
  • Meng de bloemsuiker en cacaopoeder en zeef de helft ervan uit boven de boter. Klop tot één geheel en voeg al draaiend 1 eetlepel melk toe. Als het korrelig blijft, voeg dan nog één eetlepel toe en meng opnieuw.
  • Zeef de laatste helft van de bloemsuiker en cacaopoeder uit boven de mengkom en draai opnieuw. Herhaal opnieuw met de melk zoals bij de eerste helft.
  • Stop met draaien als alles één vast maar smeuïg geheel is. Spatel uit over de cupcakes en je cupcakes zijn klaar!
Trefwoord Chocolade, Cupcakes