Voor- of bijgerecht

Zondag Bakdag: Brood met cheddar en rozemarijn

Homemade brood. Ik heb er weinig geduld voor. Ik bewonder de mensen die zonder broodmachine er gewoon aan beginnen. Alles laten rijzen, weer kneden, weer rijzen,… De helft van de tijd mislukt het ook nog eens bij mij. Brood bakken, het is een talent.

Los van dat ‘ik maak het niet zo graag’ gegeven, eet ik wel ontzettend graag, maar echt belachelijk graag, brood. Brood is life. Het is voor mij comfortfood. Brood, goeie boter, een beetje zout en het leven is helemaal goed. Hoe verser hoe liever, al eet ik ook heel graag toast.

Kennen jullie die ene reclame van brood? Waar zo’n warme stem op de radio je zoveel goesting doet krijgen in brood. Heerlijk die reclame. En nog heerlijker, dat brood.

Vandaag heb ik een gemakkelijk broodje voor jullie gemaakt. Eentje dat je bijvoorbeeld bij een etentje als side kan serveren. Mét goeie boter, uiteraard.

Benodigdheden:

360 g spelt bloem

1/2 tl baking soda (natriumbicarbonaat)

1 kleine tl bakpoeder

snuf zout (ongeveer 1/2 tl)

1/2 tl zwarte peperbolletjes, fijngemalen met de vijzel

1 el versnipperde verse rozemarijn, 1 el droge rozemarijn

180 g geraspte cheddar

240 ml melk + 1 el citroensap

1 ei

Bereiding:

Voeg het citroensap toe aan de melk en laat een 10 tal minuten staan. De melk zal door deze handeling wat indikken.

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem (zeven moet niet), baking soda, bakpoeder, zout, peper, rozemarijn (droog en vers) en de cheddar in de keukenmachine.

Voeg de melk en het ei toe aan de keukenmachine en kneed tot één geheel. Bebloem je werkvlak en haal het deeg uit de machine. Kneed met je handen een bol van het deeg en leg het op de bakplaat (waar je een vel bakpapier op gelegd hebt).

Neem er een scherp mes bij en snijd een grote X op je brood vanboven. Strooi er wat extra droge rozemarijn over.

Zet 30 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen en snijd dan aan.

Smakelijk!

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *