Cake & Taart,  De Kinderhoek,  Snacks

Julien’s bananenbrood

Julien’s bananenbrood. Of ik vind dat de tijd veel te snel gaat en Julien véél te snel groeit. Ja, hoor, helemaal! Soms wil ik de de bijzondere toverkracht bezitten om op de pauzeknop van het leven te drukken. Helaas is dat geen optie en probeer ik zoveel mogelijk te genieten van de tijd met mijn gezellig gezinnetje.

Wat ik er wel heel leuk aan vind dat Julienke groter aan het worden is? Zijn eten! Wat vond ik die flesjes geven zo saai na een tijdje. Toen mijn lieverd vier maanden werd, dacht ik: Yes! Ik liet hem alles proeven en, ondanks een moeilijke periode tussenin, eet hij nu geweldig goed. Hij mag steeds meer eten en ondertussen heb ik zelfs een kleine snack ontwikkeld voor hem. Om af te wisselen met soepjes, gekookte groentjes en baby yoghurt heb ik voor jullie gemaakt.. (insert tromgeroffel):

Julien’s bananenbrood!

Een zacht en smeuïg bananenbroodje dat helemaal babyproof is. Natuurlijk ook lekker voor oudere broers en zusjes én voor de ouders 😉 Er zitten geen te krachtige smaken in, maar toch al enkele kruiden om te wennen aan eten met een uitgebreider smakenpalet.

Psst, ik heb voor de zekerheid de ingrediëntenlijst overlopen met mijn vroedvrouw. Vanaf 8 maanden is deze snack zeker oké! Zolang je het allemaal in beperkte mate geeft, dus niet elke dag maar afgewisseld met andere snacks. Blijf ook altijd bij je kindje wanneer hij/zij stukjes eet!

Nog eens psst, heb jij van je eigen vroedvrouw andere informatie gekregen, volg dan het advies op waar jij je goed mee voelt en stel deze snack uit naar een latere leeftijd.

Wat heb je nodig?

  • Bananen: Wanneer je banaan gebruikt voor gebak, gebruik je het best overrijpe bananen. Zelfs als de schil al bijna helemaal donker is, zijn ze nog altijd goed en zelfs perfect om mee te bakken. We gebruiken de banaan als natuurlijke zoetstof, dus hoe rijper de banaan, hoe zoeter je gebak is.
  • Bakpoeder
  • Kaneel & kardemom: Hele fijne kruiden om in gebak te verwerken. Ze zorgen altijd voor een lekkere smaak en ideale kruiden om je kindje al op jonge leeftijd te laten proeven.
  • Eieren
  • Boter: Je kan kiezen voor een melkboter of een plantaardige boter. Wat je in huis hebt, is goed (maar geen smeerboter gebruiken).
  • Melk: Ik gebruik havermelk in dit gebak.
  • Havermeel: Je kan havermeel zo kopen, maar je kan evengoed havervlokken tot een fijn meel mixen in de blender. Dit is wat ik zelf altijd doe. Goedkoper en minder verschillende ingrediënten in mijn kast zorgt voor een beter overzicht.
  • Volkoren meel: Kan vervangen worden door patisseriebloem of speltmeel. Kies voor gewone bloem of speltmeel onder de leeftijd van 1 jaar.

Wat moet je doen?

Het kan bijna niet gemakkelijker zijn om te maken en, ook niet onbelangrijk: Je kan alles gewoon in één kom maken. Altijd fijn!

Klaar voor Julien’s bananenbrood? Prak dan eerst de bananen glad met een vork. Probeer ze zo plat mogelijk te prakken, maar er zullen altijd nog stukjes in zitten. Dat is helemaal niet erg.

Smelt de boter en zet apart. Voeg de eieren en melk toe aan de banaan. Giet dan de boter erbij en meng goed.

Voeg de havermeel, volkoren meel (of patisseriebloem of speltmeel) toe, samen met het bakpoeder, kaneel en kardemom.

Meng, giet in de bakvorm, bakken maar – eventueel afwerken zoals op de foto maar dat is geen must – en tadaaa! Een heerlijke, gezonde en voedzame snack voor jong en oud.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Extra toevoegingen: Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je nog zaken zoals chocoladedruppels, noten, lijnzaad, kokosrasp,.. toevoegen. Dit is een goed basisgerecht om vanuit te vertrekken.
  • Afwerking: Ik heb Julien’s bananenbrood afgewerkt met een paar extra schijfjes banaan en een eetlepel suiker. Het gebak kan hier zeker zonder maar het oogt wel mooi en geeft weer een extra zoete smaak af. Als je kind graag banaan eet, kan het een boost geven om het bananenbrood te proeven.
  • Bewaren: Julien’s bananenbrood blijft 3 dagen goed op het aanrecht en enkele maanden in de diepvries. Bewaar in beide gevallen in een afgesloten doos of zakje.

Smakelijk aan je baby!

Op zoek naar meer kidsproof snacks? Check dan zeker eens deze receptjes:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Julien’s bananenbrood

As Cooked By Ginger
Een heerlijk, natuurlijk gezoet, stukje bananenbrood. Lekker voor de allerkleinste etertjes onder ons maar ook zeker zo lekker voor de rest van het gezin. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Gebak, Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 10 porties

Equipment

  • 1 Rechthoekige bakvorm

Ingrediënten
  

Voor het bananenbrood

  • 320 g banaan (ong. 3 bananen) = het gewicht ZONDER schil
  • 2 eieren
  • 120 ml havermelk of melk naar keuze
  • 60 g boter gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • 130 g havermeel
  • 130 g volkoren bloem of patisseriebloem of speltmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom

Voor de afwerking

  • 1/2 banaan in schijfjes
  • 1 el suiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de bananen in een mengkom en prak ze zo glad mogelijk.
  • Voeg de eieren en melk toe en meng. Giet de gesmolten boter erbij en de vanille en meng opnieuw.
  • Voeg de havermeel, volkoren bloem, bakpoeder, kaneel en kardemom toe en meng goed.
  • Vet een rechthoekige/langwerpige bakvorm in en giet er het beslag in. Strijk glad met de pannenlikker.
  • Druk een achttal schijfjes banaan lichtjes in het deeg en bestrooi met de eetlepel suiker (deze stap is optioneel, je kan de afwerking ook weglaten).
  • Bak 50 minuten, laat volledig afkoelen en eet op.
Trefwoord Bananen, Bananenbrood

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept