Muffins & Gebakjes,  Snacks

Zondag Bakdag: Carrot cake energy balls

Soms is het gewoon onmogelijk om gerechten in het Nederlands een naam te geven. Ik probeer altijd zo goed en zo kwaad ik kan een mooie naam aan een gerecht te geven, maar soms klinkt het in het Engels gewoon veel beter. Daarom dus de beslissing om voor ‘Carrot cake energy balls’ te gaan. Ik dacht eerst aan ‘worteltaartballetjes’ of ‘worteltaart energie balletjes’. Of iets in de aard van ‘energieballetjes met wortel en noten’, maar hoe ik het ook draaide of keerde, de Engelse benaming klonk gewoon beter.

Bon, hoe het ding ook mag noemen, het is een lekker energieballetje vol goede vetten en vezels. Een ideale snack voor als de maag begint te grommen zo tussen de lunch en het hoofdgerecht in. Het is eens een leuke afwisseling van het fruit en de rauwkost waar we op knibbelen als tussendoortje en het is gezonder dan een koek, met toch het gevoel dat je een koekje aan het eten bent. Top, toch?

unnamed (10)

Benodigdheden, voor 10-12 balletjes:

45 g havermout

40 g lijnzaad

20 g walnoten + 40 g om af te werken

50 g geraspte wortel

60 g tahin of notenboter naar keuze (pinda of amandel gaat ook lekker zijn!)

35 g ahornsiroop

1/2 tl vanille extract

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

snufje zout

unnamed (8)

Bereiding:

De balletjes maken gaat snel en is heel gemakkelijk. Eens je al je ingrediënten hebt klaargezet, kan het snel gaan. Hak de 20 g walnoten in kleine stukjes. Doe de havermout, het lijnzaad, de geraspte wortel, de noten en de kaneel, gemberpoeder en zout in een grote mengkom. Meng dit alvast onder elkaar. Meng in een apart kommetje de tahin (of notenboter naar keuze) met de ahornsiroop en de vanille. Voeg toe aan het ander mengsel en meng alles zeer goed onder elkaar.

Rol met je handen balletjes van het mengsel. Doe vervolgens de 40 g walnoten in de blender en pulseer een aantal keer zodat de noten tot grove korrels vermalen worden. Doe deze korrels op een bordje en rol er de balletjes in. Rol deze nadien nog eens in je handen om de korrels goed vast te laten plakken aan de balletjes.

Bewaar in de koelkast en laat het vooral smaken.

Enjoy!

unnamed (25)

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *