Chocolade,  Snacks

Kerstmenu – Bij de koffie: Feestchocolade

Oooooh, het kerstmenu loopt ten einde. Op kerstmis zelf. Goeie timing, hé. Zeker een leuke eerste poging, denk ik dan. Mijn eerste kerst als foodblogger. Challenging ;). Ik moet eerlijk zijn, elke dag een foodpost online krijgen is een héle uitdaging als je voltijds werkt en dagen maakt van 7-19u. Niet dat ik klaag, ik ben blij met mijn werk. Ik doe dat graag, maar vergeef het me dus als ik af en toe een dagje moet overslaan. En oh, voor ik het vergeet. Volgende week heb ik ein-de-lijk vakantie, dus dan gaat het ook wat minder zijn. Een beetje relaxen. Veel nood aan. En zin in, hihi. Wie niet, hé. Een weekje ontstressen. Heerlijk. Maar ik dwaal af, terug naar kerstmis. Alleen maar de beste dag van het jaar. Voor bij de koffie heb ik nog deze lekkere chocolade voor jullie. Een feestje om naar te kijken en een feestje in je mond.

Benodigdheden:

200 g pure chocolade

handvol gepelde hazelnoten

een stuk nougat

goudsuiker

100 g suiker

4 el water

cfd5fd4d-7d29-4125-aa5a-874bace6ec76

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain-marie. Neem een rechthoekige ovenschotel en leg er bakpapier in. Giet de chocolade erin en strijk in een platte, maar nog voldoende (enkele mm) dikke rechthoek. Zet apart.

Nu gaan we de karamel maken. Geloof me, dat is een gigantische knommelboel (lees: gepruts). Dus als je gewoon wat karamel (die hard wordt) kan kopen, kan je dat ook doen. Als je hem zelf maakt, zet je de suiker en de eetlepels water op een gemiddeld tot lager vuurtje. Draai even in het rond met je pan, zodat de suiker volledig bedekt is met water. Roer er niet in. Laat staan zonder erin te roeren, ook als je de neiging krijgt om dat te doen. Blijf er wel bijstaan.

De suiker zal stilaan beginnen verkleuren. Eerst wordt hij lichtgeel, dan lichtbruin en dan iets donkerder bruin. Vanaf het moment dat hij de kleur van karamel krijgt begin je heel snel met een garde erin te roeren totdat je een mooi sausje krijgt. Giet dit meteen in streepjes over de chocolade.

Let op 1: karamel wordt superheet en laat pijnlijke brandwonden na, wees dus voorzichtig.

Let op 2: karamel wordt enorm snel terug hard, laat het dus niet even in een potje rusten ofzo. Doe het gewoon meteen op de chocolade.

Let op 3: nadat je het over de chocolade gegoten hebt, zet je je pan en alles waar de karamel mee in aanraking geweest is, best onder water met wat afwasproduct. Het is nogal moeilijk van je pan af te krijgen. Oh en ook van je werkblad.

Nu snijd je de hazelnoten in grove stukken en de nougat ook. Strooi over de chocolade als de chocolade en karamel nog niet droog zijn, zo blijft het plakken. Strooi de goudsuiker erover voor de sier. Laat de chocolade hard worden in de koelkast en breek hem dan in stukken. Een mooi stukje chocolade voor op je feesttafel. Ideaal.

Geniet ervan!

61013a14-20b2-4fd9-9802-d7952339ebf2

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *