Muffins & Gebakjes,  Ontbijt

Zondag Bakdag: Pompoenscones

Ik weet het, ik weet het. Ginger, het pompoenseizoen is voorbij, laat het los. Ik hoor het, ik snap het, maar ik heb een heel goed excuus voor deze post. Recent dacht ik: ‘Ik ga even Julien zijn groentepap uit de diepvries halen’. Tegen de tijd dat het ontdooid was en ik het wilde opwarmen, besefte ik dat het gewoon gemixte pompoen was en helemaal geen groentepapje voor le bébé.

Aangezien ik niet van verspilling hou, wilde ik het dus niet weggooien en waagde ik me voor de 86ste keer aan pompoenscones. Lieve hemel, hoe vaak ik dat al geprobeerd heb te maken en steeds opnieuw kreeg ik melige, natte… tja, stenen. Ik heb er geen ander woord voor. TOT VANDAAG, WANT NU IS HET EINDELIJK GELUKT.

Driewerf hoera

Eindelijk, maar echt oef, eindelijk, is het me gelukt zachte, fluffy, dikke en mooie pompoenscones te maken. Oh ja, en lekker waren ze ook natuurlijk. Een kruidige en heerlijk lekkere scone. Perfect voor bij een tasje thee. Genieten!

Benodigdheden, voor 8 scones:

120 g pompoenpuree (pompoen stomen of roosteren en dan mixen)

1 ei

60 ml slagroom

360 g speltbloem (of gewone bloem)

80 g suiker

1 el bakpoeder

snuf zout

1 tl kaneel

1/4 tl nootmuskaat

1/2 tl speculaaskruiden

1/2 tl gemberpoeder

1/2 tl kardemom

75 g KOUDE boter

Glazuur: 200 g bloemsuiker, 3 el melk, snuf kaneel

Bereiding:

Meng de pompoenpuree met het ei en de slagroom (niet opgeklopt). Meng in een aparte kom de gezeefde bloem met de suiker, het bakpoeder en de kruiden. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng met je handen en plet met je vingers alle blokjes boter, ze moeten nog niet helemaal verwerkt zijn in de bloem. Voeg nu het mengsel met de pompoenpuree toe en meng met een houten spatel totdat het net niet volledig gemengd is.

Leg het deeg nu op je werkblad dat je met wat bloem bestrooit. Kneed nu terug met je handen en plooi steeds de ene helft op de andere, kneed en plooi dan terug. Kneed totdat de boter goed opgenomen werd en alles één geheel vormt. Stop dan met kneden, het is belangrijk dat je niet te lang gaat kneden. Vorm met je handen een cirkel van het deeg die ongeveer 5 cm dik is. Snijd in vier en dan deze delen weer in twee, waardoor je 8 driehoekjes krijgt.

Leg de driehoekjes op de bakplaat waar je een vel bakpapier op gedaan hebt en zet de scones 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Laat nadien volledig afkoelen en maak dan het glazuur. Doe de bloemsuiker in een kom en voeg de melk en de kaneel toe. Blijf roeren tot zich een dik glazuur vormt. Smeer hier de bovenkant van de scones mee in. Laat opstijven en tadaaa, lekkere scones.

TIP: Je kan het glazuur ook weglaten en de scones met opgeklopte slagroom en confituur eten of met boter en confituur.

Veel bakplezier!

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *