Comfortfood,  Ovenschotels,  Vlees

Hartige crumble met butternut, boerenkool en spek

Van échte winterse kost gesproken. Een heerlijke, smaakvolle ovenschotel voor een gezellig avondje binnen cocoonen met je partner, vrienden, familie,… Iets wat ik trouwens heel leuk vind om te doen. Koud weer buiten, kaarsjes aan, licht een beetje dimmen en dan gezellig tafelen in een lekker warm huis met comfortfood en een glaasje wijn. Klinkt als een topavond als je het mij vraagt.

Om terug te komen op het eten… Ik maak een lekkere hartige crumble voor jullie vandaag. Iets wat ik nog nooit echt probeerde te maken of al eens een keertje geproefd heb, maar het klinkt logisch dat het hartig ook super lekker kan zijn. Was het dat ook? Yes, dat was het zeker en vast ook.

De bechamelsaus en de crumble maakte ik met de boter van Carlsbourg, een Ardense roomboter gemaakt van Ardense room, die dan weer afkomstig is van de melk van koeien uit de Belgische Ardennen. Een echt Belgisch product, I love it! En je proeft het ook… Klaar voor het receptje?

Benodigdheden, voor 4 personen:

1 grote zoete aardappel of 2 kleintjes

1/3 butternut

grote handvol boerenkool

3 vellen dik gerookt spek

30 g bloem

120 + 30 g Carlsbourg roomboter

500 ml melk

peper, zout, tijm, rozemarijn, nootmuskaat

100 g emmentaler

150 g volkoren bloem

20 g maïszetmeel

50 g amandelen

50 g walnoten

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en butternut en snijd in blokjes. Doe samen met de boerenkool in een grote mengkom. Snijd het spek in blokjes en voeg ook toe. Kruid met peper, zout en flink wat tijm.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt 30 g boter in een steelpan en voeg er vervolgens de 30 g bloem aan toe. Meng tot een roux en voeg dan al roerend met de garde de melk toe. Meng regelmatig totdat je een stevige bechamelsaus hebt en voeg de emmentaler toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg toe aan de groentjes en het spek en meng goed.

Vet een ovenschotel lichtjes in met boter en stort er de groentjes in. Neem er opnieuw een mengkom bij en voeg er de volkoren bloem, maïszetmeel, peper, zout, flink wat rozemarijn aan toe en meng. Breek met je handen stukjes van de boter af en voeg ze toe aan het bloemmengsel. Meng met je handen de boter onder de bloem. Knijp met je vingers tot je een crumble achtig deeg krijgt.

Hak de amandelen en de walnoten grof en voeg toe aan de crumble. Verdeel over de groentjes. Knijp met je handen af en toe in het deeg zodat er een paar stevige stukjes deeg tussen zitten. Zet het geheel 45 minuten afgedekt in de oven en nadien nog 30 minuten niet afgedekt.

En dan: smullen!

Enjoy,

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *