Comfortfood,  Pasta,  Vlees

Rigatoni met spekjessaus

Het lief en ik aten nog eens pasta en wel deze heerlijke en smeuïge rigatoni met spekjessaus. Dit gerecht is geheel toevallig ontstaan. Ik had geen eten in huis en dook dus even de diepvries in. Ik kreeg vervolgens onnoemelijk veel zin in spekblokjes dus ging ik er volledig voor. Een geslaagd, simpel en lekker sausje. Comfortfood, of troostvoer, zoals ik het graag noem.

Wij aten het toen het weeral maar eens koud was in april en ik zeiknat van de regen en hagel thuis kwam. Wat kan er dan meer troost bieden dan een stevig bord pasta met een lekkere saus en een berg parmezaan? Niets. Helemaal niets. Dus dat maakte ik en het heeft bijzonder goed gesmaakt. Een saus met heel veel spekjes en een beetje groentjes. Want ook dat moet af en toe helemaal kunnen! 

Benodigdheden, voor 2 personen:

250 g rigatoni

400 g spekblokjes (juist ja, veel spekblokjes)

1 sjalot

1 teen look

1/2 rode peper

8-10 champignons

200 ml rode wijn

1 blik passata (400 ml)

2 eetlepels tomatenpuree

2 tomaten

1 el oregano

peper, zout

olijfolie

Afwerking: parmezaan

Bereiding:

Versnipper de sjalot, look en rode peper. Snijd de champignons en tomaten in kleine blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Voeg er de sjalot aan toe. Als deze glazig is voeg je de look en rode peper toe. Een minuutje later mogen de spekblokjes erbij. Bak goed krokant en goudbruin en voeg dan de champignons toe. Bak een viertal minuten mee (nu even niet teveel roeren zodat de champignons goed kunnen bakken).

Doe de tomatenpuree bij het geheel en bak een tweetal minuten. Giet vervolgens de rode wijn in de pan en laat uitkoken. Nu mogen de tomatenblikjes erbij, gevolgd door de passata. Spoel het blik uit met een flinke scheut water en giet het ook bij de saus. Kruid stevig met peper, zout en de oregano. Zet het vuur lager en laat de saus pruttelen tot de pasta klaar is.

Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en voeg toe aan de saus, meng goed.

Verdeel over de borden en werk af met flink wat parmezaan.

Simpel, gemakkelijk en heel lekker!

Tips:

  • De champignons mogen echt super klein gesneden zijn, totdat het bijna dikke kruimels geworden zijn.
  • De twee tomaten kunnen vervangen worden door 1 blik tomatenblokjes (400 g). Ikzelf verkies verse tomaten voor dit gerecht.
  • Voor de spekblokjes is het het gemakkelijkst om gewoon met voorgemaakte blokjes te werken, maar je kan natuurlijk ook speklapjes in stukjes snijden.
  • Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken. Ofwel houd je de pasta en saus apart en meng je ze pas wanneer je gaat eten. Verwarm dan de saus en voeg de pasta toe en laat doorwarmen. Ofwel meng je de pasta al onder de saus, maar houd dan een pollepel saus apart om op het moment zelf het gerecht terug extra smeuïg te maken.
  • Als je ervoor kiest om het gerecht op voorhand klaar te maken, kook je pasta dan 1-2 minuten minder lang zodat hij niet te plat wordt wanneer je het gerecht terug opwarmt.

Smakelijk!

Laurence

More, more, more? I got you! Check zeker eens deze verrukkelijke penne met prosciutto en vodkasaus of deze rigatoni met gegrilde groenten en ricottasaus. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Rigatoni met spekjessaus

As Cooked By Ginger
Een heerlijk bordje rigatoni met spekjessaus. Comfortfood dat op elke dag smaakt, maar nog meer in het weekend met een glaasje rode wijn erbij.
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g rigatoni
  • 1 sjalot versnipperd
  • 1 teen look versnipperd
  • 1/2 rode peper versnipperd
  • 400 g spekblokjes
  • 10 champignons in kleine stukjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 2 tomaten in kleine blokjes
  • 400 ml passata
  • 1 el oregano
  • peper, zout
  • olijfolie
  • geraspte parmezaan

Instructies
 

  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Stoof er de sjalot in glazig.
  • Voeg de look en rode peper toe en een minuut later de spekblokjes.
  • Bak krokant en voeg de champignons toe. Bak een viertal minuten, roer niet teveel in de pan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Giet nu de rode wijn erbij en laat uitkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, gevolgd door de passata. Spoel het blik van de passata uit met een flinke scheut water en voeg dit toe aan de saus.
  • Kruid stevig met peper, zout en de oregano. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen.
  • Kook de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking.
  • Giet de pasta af en doe bij de saus. Meng goed, verdeel over de borden en werk af met lekker veel parmezaan.
Trefwoord Rigatoni, Spek

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept