Maar dat is tof!,  Pasta

Food Waste Challenge met Delhaize

Voor jullie denken ‘Huh, wat bedoelt ze nu?’, ga ik jullie meteen uitleggen wat de Food Waste Challenge precies is. Bij Delhaize houden ze niet zo van voedselverspilling en bij As cooked by Ginger ook niet. Wat een toeval! 😉 Delhaize heeft dan ook tal van initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Zo lanceerde Delhaize in 2012 als pioneer een project waarbij verse voedingswaren lokaal werden herverdeeld onder hulpbehoevenden en ondertussen werken ze met 200 verenigingen in meer dan 500 Delhaizewinkels. Op deze manier werden er maar liefst 7 miljoen maaltijden geschonken op 5 jaar tijd. Wat doen ze nog? Ze recycleren zo’n 64% van de voedseloverschotten, ze hebben in 2016 maar liefst 110 ton lelijke groenten en fruit gered en ze schenken jaarlijks 20 ton fruit aan Planckendael. Ze maken er hun doelstelling van om tegen 2020 de helft van de onverkochte voeding aan sociale organisaties te doneren.

IMG_8864

Wat ik doe om verspilling tegen te gaan? Slim shoppen, niet zomaar zaken meenemen waarvan ik ze denk ooit eens te gebruiken (voor je het weet zijn ze vervallen) en ik gooi weinig weg. Ik vind het niet erg om twee keer na elkaar dezelfde groenten op mijn bord te hebben. Dat heb ik veel liever dan ze te moeten weggooien. Als ik mijn weekplanning opstel, probeer ik me altijd te bedenken hoeveel ik van een bepaald ingrediënt ga overhebben en dan creëer ik daar een ander recept mee voor de volgende dag. Spinazie bijvoorbeeld, dat kan je enkel in grote zakken kopen. Je kan het bijvoorbeeld de eerste dag in een lasagne of pasta gebruiken en de dag nadien in een noedelsoepje. Als ik groenten in mijn koelkast heb liggen die op sterven na dood zijn, dan doe ik ze allemaal in 1 grote pot en maak ik er soep van.

IMG_8867

Genoeg mogelijkheden om een beetje op je voedselverspilling te letten!

Maar wat is die Food Waste Challenge nu? Wel, ik ging met mezelf de uitdaging aan om een gerechtje te creëren met énkel producten in snelverkoop. Producten die bijna uit de rekken gehaald zouden worden. Ik gaf ze een tweede leven. Wat maakte ik? Volg maar even mee.

IMG_8866

Benodigdheden, voor 2 personen:

Gekocht bij Delhaize:

1 broccoli (0,99 euro)

250 g ravioli met ricotta/basilicum (2,29 euro ipv 4,58 euro)

4 worsten met ui (2 kopen, 2 gratis: 2,80 euro)

Wat ik er nog bij deed dat ik al in huis had: 

150 ml (lactosevrije) room

peper, zout

1/2 sjalot

1 tl vleesbouillon

IMG_8862

Bereiding:

Bak de worsten zo goed als gaar. Neem er twee uit de pan en laat de andere twee nog volledig doorgaren. Deze houd je voor een gerecht voor de dag nadien (bijvoorbeeld met patatjes en een salade of enkel met een grote salade).

Tijdens het bakken van de worsten, kook de de broccoli beetgaar in gezouten water. Deze mag zeker nog goed krokant zijn, want hij gaart nog verder in de pan.

Snijd de worsten in schijven van ongeveer 2cm dik. Schep de broccoli uit de pot, maar gooi het water niet weg (we gaan ook geen water verspillen). Doe er de ravioli in met wat zout. Kook de ravioli gaar in zo’n 3-4 minuten.

Neem er een nieuwe grote pan bij. Doe er een flinke scheut olijfolie in en stoof de versnipperde sjalot aan. Voeg de worsten toe wanneer de ui glazig is en voeg vervolgens ook de broccoli toe, kruid stevig met peper en zout. Giet de ravioli af en vang het vocht op. Schep ongeveer 1 pollepel van het vocht in de pan, samen met de bouillon. Laat inkoken en voeg vervolgens de room toe. Laat opnieuw inkoken en voeg dan de ravioli toe. Schep alles goed om.

Dien op in diepe borden et voila, een goedkope, gemakkelijke en lekkere maaltijd.

Smakelijk!

IMG_8865

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *