Pasta,  Vlees

Spirelli met pompoensaus en salie

Spirelli met pompoensaus en salie. Maandag Shmaandag. Het moet gezegd worden. Grijs weertje, werkendag, een regenachtig weekend achter de rug. Ik heb daarop niks anders te zeggen dan: Maandag Shmaandag. Ge-luk-kig is druilerig herfstweer hét perfecte excuus voor comfortfood, zoals deze spirelli met pompoensaus en salie. Het is volledig toegelaten dan. Meer nog, WE NEED IT. En comfortfood? Dat betekent: PASTA!

Een tijdje geleden ging ik op fabrieksbezoek bij Soubry. Je eest er hier alles over. We kregen er alvast veel uitleg over de vernieuwing van het blauwe gamma, waar vanaf nu in mooi lettertype ‘Al Dente’ op te pronken staat. De kwaliteit van de tarwe en het productieproces werd herbekeken waardoor deze Belgische pastafabrikant nu met veel trots kan zeggen dat de pasta van hun blauwe gamma écht Al Dente is. Ik kreeg wat pakken pasta mee naar huis om lekkere gerechtjes mee te maken en met welke pasta werk ik vandaag? Aaaah ja, de pasta die mijn receptje op zijn verpakking heeft staan: Spirelli! 

Benodigdheden, voor 2 personen:

220 g spirelli

150 g pompoenpuree

200 ml room

200 ml witte wijn

1/2 groentebouillonblokje

8 tal blaadjes verse salie

2 kalfslapjes

peper, zout, rozemarijn

Bereiding:

Breng water aan de kook en begin de pasta te koken.

Snijd het kalfsvlees in reepjes en stoof aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg 2 versnipperde blaadjes salie toe. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Korst het vlees kort aan op hoog vuur, schep het dan uit de pan en leg het even aan de kant.

Giet nu de wijn in de pan en laat dit uitkoken. Voeg vervolgens de room en het halve bouillonblokje, dat je verkruimelt, toe. Laat de saus eventjes koken zodat het wat kan indikken. Voeg na een paar minuten de pompoenpuree toe. Meng alles zeer goed zodat de saus een dikke crème wordt. Voeg nu ongeveer 8 blaadjes verse salie toe die je in grove stukken snijdt. Kruid eventueel bij met wat extra peper. Als laatste voeg je het vlees terug toe. Meng, zet het vuur af en laat de saus een paar minuten rusten.

Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Meng alles nog eens goed et voilà, een heerlijk herfstig maaltje.

Tips:

  • Pompoenpuree maken kan je op verschillende manieren doen. Het begint met pompoen (welke je wilt, ik vind persoonlijk de butternut veruit het gemakkelijkste om te versnijden) schillen en in blokjes snijden. Je kan dan de blokjes koken, stomen of roosteren. Zorg ervoor dat je bij de laatste de blokjes van een laagje vetstof voorziet. Als de blokjes gaar zijn, gewoon fijn mixen en je pompoenpuree is klaar. Kruid niet met peper en zout omdat je de pompoenpuree anders niet meer voor zoete gerechten kan gebruiken, zoals bvb deze heerlijke pompoenmuffins.
  • Extra tip: Butternut en kastanjepompoen zijn twee soorten pompoen die je niet moet schillen!
  • Je kan je pompoen ook doormidden snijden, de pitten eruit halen, insmeren met een neutrale olie (zoals zonnebloemolie of arachideolie) en met de binnenkant naar beneden roosteren in de oven tot het vruchtvlees gaar is. Laten afkoelen, het vruchtvlees eruit lepelen en prakken tot een puree.
  • Om tijd te besparen voor dit soort gerechten, zal ik in de pompoenmaanden altijd al pompoenpuree maken en in porties van 200 g invriezen. Super handig om bij de hand te hebben.
  • De combinatie van de pompoensaus, salie en kalfsvlees is zalig! Let op, salie smaakt sterk door dus gebruik niet té veel.
  • Vervangingen: Het kalfsvlees kan gemakkelijk vervangen worden door kip- of kalkoenfilet.

Smakelijk,

Laurence

Andere lekkere hartige gerechtjes met pompoen kan je zeker vinden bij As cooked by Ginger! Zoals dit torentje van pompoen met feta en krokante ham of deze populaire ovenschotel met butternut en kip. Je kan natuurlijk ook dagelijks mijn kookavonturen volgen via Instagram en TikTok.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Spirelli met pompoensaus en salie

As Cooked By Ginger
Een smeuïge spirelli met pompoensaus en salie, gecombineerd met mals kalfsvlees. Een droomcombinatie!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 220 g spirelli of andere pasta naar keuze
  • 150 g pompoenpuree
  • 200 ml room
  • 200 ml witte wijn
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 8 blaadjes verse salie
  • 300 g kalfslapjes in reepjes gesneden
  • 1 tl rozemarijn
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Breng water aan de kook en kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en bak er de reepjes kalfsvlees in aan. Voeg 2 versnipperde blaadjes salie toe en kruid alles met peper, zout en de rozemarijn.
  • Korst het vlees aan op hoog vuur en haal uit de pan. Giet de witte wijn in de pan en laat dit uitkoken.
  • Zet het vuur lager en voeg de room toe. Verkruimel er het bouillonblokje boven en kruid met p&z. Laat een vijftal minuten indikken en voeg dan de pompoenpuree toe en de rest van de salie (versnipperd).
  • Meng alles tot een smeuïg geheel en voeg het vlees terug toe. Warm door, zet het vuur uit en laat even rusten.
  • Voeg de pasta toe en meng alles tot één geheel. Serveer!
Trefwoord Pasta, Pompoen, Salie

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept