Comfortfood,  Vlees

Vitello Tonnato Burger

De meesten zullen wel gekend zijn met Vitello Tonnato, dat is zeer dun versneden kalfsvlees met een sausje van ansjovis en tonijn. Het is een combinatie van smaken die ik persoonlijk héél lekker vind. Ansjovis, tonijn, kappertjes,.. allemaal ingrediënten die mij zeker en vast kunnen bekoren. Als we er dan ook nog eens een burger van maken, tja, dan gaat mijn foodie-hartje al helemaal sneller slaan. Mijn God, wat hou ik van hamburgers, maar dat wisten jullie natuurlijk wel al langer dan vandaag ;-). Ik houd ervan om met verschillende smaken te experimenteren als het op burgers aankomt en deze is alvast een blijvertje!

IMG_6361

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de burgers: 

350 g puur kalfsgehakt (vraag het aan de slager)

35 g kappertjes, fijn gehakt

zeste van 1/2 citroen

handvol verse peterselie, versnipperd

peper, zout, olijfolie

Voor de saus:

2 eidooiers

sap van 1/2 citroen

6 gezouten ansjovisfilets

200 g tonijn uit blik (in eigen nat)

1 el kappers

240 ml olijfolie

scheutje witte wijnazijn

Voor de afwerking: 

broodje naar keuze, ik nam een volkoren speltbroodje

handvol waterkers

2 el kappers

IMG_6360

Bereiding:

Voor de burgers meng je het gehakt met de kappertjes, de citroenzeste, de peterselie en een klein scheutje olijfolie. Kruid stevig met peper en een beetje zout. Vorm burgers en leg ze ongeveer een uurtje in de koelkast.

Vervolgens maken we de saus. Hiervoor neem je een kleine maar hoge pot en de staafmixer bij de hand. Doe de eidooiers, het citroensap en de ansjovis in de pot en mix. Voeg de olie in beetjes toe, mix tussendoor steeds. Voeg vervolgens de tonijn en kappertjes toe en mix nog een keer. Meng de witte wijnazijn eronder. Mix alles nog eens goed zodat de saus zeker volledig glad is. Zet apart.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Bak de 2 el kappertjes die je voor de afwerking nodig hebt hierin. Laat enkele minuten aanstoven en laat ze dan uitlekken op keukenpapier.

IMG_6365

Bak de burgers in een grote pan. Korst ze aan op hoog vuur en laat dan verder garen op laag vuur. Snijd de broodjes in twee, smeer een klein beetje olijfolie op de binnenkant en zet ze onder de grill voor een 5 tal minuten. Wanneer de burgers klaar zijn, neem je er de bodems van de broodjes bij en smeer je er een royale hoeveelheid van de saus op. Daarop leg je flink wat waterkers en daarop de burger. Werk af met de krokant gebakken kappertjes en eventueel nog een schepje van de saus. De bovenkant van het broodje erop en dan enkel nog je tanden erin zetten. Verrukkelijk!

Enjoy!

IMG_6362

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *