Comfortfood,  Ovenschotels,  Vlees

Ovenschotel met aardappel, spek en witte kool

Haaaa, deze ovenschotel met aardappel, spek en witte kool… SO GOOD!

Zoals velen onder jullie weten ben ik nog maar pas getrouwd. Een goede maand geleden stapten de echtgenoot en ik in het huwelijksbootje. Enkele dagen later vertrokken we op huwelijksreis naar Tanzania en Zanzibar. Daar heb ik natuurlijk veel inspiratie opgedaan. Ik kocht er ook een kookboek en daar maak ik vandaag een receptje uit, weliswaar met wat aanpassingen om het toch die Ginger-toets te geven. In Tanzania en ook in Zanzibar werken ze veel met curry’s, stir fry (wok), rijst,… Laat ik nu net van dat alles een groots fan zijn. Toegegeven, soms vraag ik me af waar ik géén fan van ben, ik moet dat ongeveer bij alles al gezegd hebben, maar van curry’s? Mmmm, daar kan ik zo van genieten! Nu, wok, curry’s,… dat zijn allemaal eenpansgerechten en daar maak ik er vandaag ook eentje van.

Benodigdheden, voor 2 personen:

8 flinke aardappelen

200 g spekblokjes

1/2 rode peper

1/2 witte kool

2 grote! tomaten

1/2 tl komijn, 1 tl paprikapoeder

peper, zout

bakboter

Afwerking: 50 g emmentaler, paneermeel en verse peterselie

Bereiding:

Schil de patatjes en kook ze gaar. Snijd ondertussen de witte kool in fijne reepjes, liefst met de mandoline want dan zijn ze dunner. Giet de patatjes af en plet ze grof met de pureestamper. Er mogen nog wat brokjes inzitten, het moet zeker geen gladde puree worden. Voeg een klein klontje boter toe en kruid met peper en zout. Voeg de witte kool toe en stamp deze onder de puree. Zet apart.

TIP: Als je geen mandoline hebt en je witte kool is dus wat dikker gesneden, stoof hem dan een vijftal minuutjes aan in wat boter. Anders gaat je witte kool niet helemaal gaar zijn.

Snijd de halve rode peper fijn (zonder pitjes) en de tomaten in kleine blokjes. Doe een heel klein klontje boter in een grote pan en voeg de spekjes toe. Kruid met de komijn en het paprikapoeder en voeg ook de rode peper toe. Wanneer het spek is aangebakken, voeg je de tomatenblokjes toe. Laat koken en kruid met peper en zout. Kook totdat het een dikke saus wordt.

Voeg nu het pureemengsel toe aan de pan en meng alles goed onder elkaar. Doe het geheel in een ovenschotel. Neem er een klein kommetje bij en doe daar de 50 g emmentaler in, samen met een eetlepel versnipperde, verse peterselie en 1 el paneermeel. Meng en verdeel over de schotel.

Zet de ovenschotel 30 minuten in een oven van 180°C.

TIP: Je kan dit gemakkelijk de dag voordien maken, maar dan zou ik een extra tomaat gebruiken zodat je meer saus hebt en je gerecht de dag nadien niet droog wordt. Ik zou dan ook het gerecht klaarmaken totdat je alles in de ovenschotel hebt gedaan en de dag nadien, wanneer je wilt eten, je kaasmengeling erover en de oven in.

Zéér lekker en ook nog eens echt comfortfood.

Laat het smaken!

Check zeker mijn pagina ‘ovenschotels’ voor meer comfortfood zoals dit!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Ovenschotel met aardappel, spek en witte kool

As Cooked By Ginger
Deze ovenschotel met aardappel, spek en witte kool is echt comfortfood op haar best. Heerlijke smaakcombinaties verwerkt in een hartverwarmende ovenschotel. Genieten!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Afrikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 8 zachtkokende aardappelen
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 1/2 rode peper
  • 1/2 witte kool
  • 2 grote tomaten
  • 1/2 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 50 g emmentaler geraspt
  • 2 el paneermeel
  • peper, zout
  • bakboter
  • 3 takjes verse peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook in 15 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de witte kool in fijne slierten mbv de mandoline, versnipper de rode peper en snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen af, voeg er een klontje boter aan toe en plet tot een grove puree met de pureestamper (er moeten nog stukken inzitten). Meng er vervolgens de witte kool onder en kruid stevig met peper en zout. Zet apart.
  • Verhit een klein klontje boter in een grote pan en bak er de spekjes in, kruid met komijn en paprikapoeder. Voeg na enkele minuten de rode peper toe en een minuut later de tomatenblokjes. Kruid met peper en zout. Laat koken totdat het een dikke saus wordt.
  • Voeg de pureemengeling toe aan de pan en meng alles onder elkaar. Doe alles in een ovenschotel.
  • Meng het paneermeel met de emmentaler. Versnipper de peterselie en meng deze er ook onder. Strooi over de ovenschotel en bak 30 minuten. Serveer.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept