Comfortfood,  Vlees

Gelakte varkensreepjes met gebakken rijst

Van comfortfood gesproken… Deze gelakte varkensreepjes met gebakken rijst zijn echt super lekker. Ik maakte er een grotere portie van, maar ik was vergeten dat husband helemaal niet thuis was. Ik heb er dus twee dagen van kunnen eten. Vond ik helemaal niet erg, hoor.

Gebakken rijst is in principe wat we misschien gemakkelijker kennen onder de term ‘fried rice’. Het wordt vaak gemaakt als je restjes rijst over hebt. Groentjes bakken, rijst erbij bakken en klaar. Easy peasy en snel. Een soort van wokje eigenlijk. Vaak wordt er nog roerei onder gedaan en wat sausjes zoals vissaus, sojasaus en oestersaus. Geen bang, dat komt vandaag allemaal aan bod.

Het vlees is gemarineerd in een Oosterse marinade en is krachtig en super lekker van smaak. Een ideale combinatie, al zeg ik het zelf!

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor het varkensvlees:

400 g varkensreepjes

1/2 tl sambal

1 cm verse gember

1 el donkerbruine suiker

1 el oestersaus

2 el sojasaus

1 tl pad thai pasta (potje kan je zo in de winkel kopen)

Voor de rijst:

125 g witte rijst, gekookt en afgekoeld

2 wortelen

1 rode paprika

grote handvol erwtjes (diepvries)

2 stengels lente-ui

klein zakje sojascheuten

2 eieren

3 tl sojasaus

sesamzaadjes

Bereiding:

Meng voor het varkensvlees al de ingrediënten voor de marinade en giet bij het vlees. Meng en laat een uurtje marineren in de koelkast.

Ondertussen kan je de voorbereidingen voor de fried rice al treffen. Kook de rijst, spreid uit op een groot bord en laat afkoelen. Snijd de wortel en de paprika in kleine blokjes. Ontdooi de erwtjes door ze gewoon in een kommetje op het aanrecht te laten staan. Snijd de lente-ui in schijfjes. Kluts de eieren los en kruid ze met peper.

Wanneer het vlees een uurtje gemarineerd heeft, haal je het uit de koelkast en laat je het wat op temperatuur komen.

Neem er een grote wokpan bij en doe er een scheut arachideolie of zonnebloemolie in. Bak er de eieren in aan, maak er een roereitje van en haal de eieren weer uit de pan. Voeg een eetlepel extra olie toe aan de pan en bak er de wortel en de paprika in aan. Voeg na één minuut de erwtjes toe. Een halve minuut later, mag je de rijst toevoegen, plus de 3 tl sojasaus. Kruid stevig met peper. Roer een tweetal minuten, tot de rijst warm is en doe er dan de sojascheuten bij. Roer tot de scheutjes platter worden en voeg dan het ei terug toe aan het geheel. Meng, meng, meng. Houd warm.

Bak het vlees in een aparte pan aan tot het gaar is.

Neem er vervolgens twee mooie borden bij. Doe er de rijst in en daarop het vlees. Werk af met sesamzaadjes en lente-ui.

Hmmmm, genieten!

Laurence

Nog meer inspiratie nodig? Check zeker dan eens deze gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette of deze gebakken rijst met krokant gehakt en komkommer of volg me op Instagram voor meer inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gelakte varkensreepjes met gebakken rijst

As Cooked By Ginger
Super lekkere gelakte varkensreepjes met gebakken rijst en groentjes. Overheerlijk no take-out take-out food!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor het varkensvlees

  • 400 g varkensreepjes
  • 1/2 tl sambal
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 1 el donkerbruine suiker
  • 1 el oestersaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl pad thai pasta

Voor de rijst

  • 125 g witte rijst gekookt en afgekoeld
  • 2 wortelen in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 60 g erwtjes ontdooid
  • 125 g sojascheuten
  • 2 stengels lente-ui in ringetjes
  • 2 eieren losgeklopt
  • 4 tl sojasaus
  • sesamzaadjes
  • arachideolie
  • peper

Instructies
 

Voor het varkensvlees

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en giet bij het vlees. Zet 1 uur in de koelkast. Haal nadien uit de koelkast en laat op temperatuur komen.

Voor de rijst:

  • Verhit een scheut arachideolie in een grote wokpan en voeg er de losgeklopte eieren aan toe. Kruid met peper en bak tot een roerei. Haal uit de pan.
  • Voeg wat extra arachideolie toe aan de pan en bak er de wortel en paprika in aan. Voeg na één minuut de erwtjes toe, gevolgd door de rijst en de sojasaus.
  • Kruid stevig met peper, roer om tot de rijst warm is en voeg de sojascheuten toe. Roer tot de scheutjes platter zijn en voeg dan het ei terug toe. Meng en houd warm.
  • Bak het vlees aan in een aparte pan tot het gaar is en serveer samen met de rijst.
  • Werk af met lente-ui en sesamzaadjes.

Notities

  • De gebakken rijst is een hele goede basis van gerechten. Je kan de reepjes gerust een keertje weglaten en kip, scampi of tofu toevoegen.
Trefwoord Rijst, Varkensvlees

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept